Οι αναποφάσιστοι και το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ

Με τους δημοσκόπους να «φουσκώνουν» τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ όσο ξεφουσκώνουν εκείνα της ΝΔ (28% δίνει η Metron Analysis στο κυβερνών κόμμα στην έρευνα για το «Βήμα», 32% η MRB για το Star), είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η επόμενη εκλογική μάχη θα κριθεί από τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου γνωρίζουν καλά ότι η πρωτιά στις επόμενες εκλογές θα κριθεί από το ποιος θα καταφέρει το επόμενο διάστημα να κερδίσει τον λεγόμενο κεντρώο χώρο, καθώς εκεί βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των αναποφάσιστων.

Μόνο που αυτήν τη φορά, παραδέχεται κορυφαίο κομματικό στέλεχος, ο χώρος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά που εισάγουν η πανδημία, τα περιοριστικά μέτρα και η κούραση των πολιτών από αυτά. Το ποιος θα εξέλθει νικητής από το ανακάτεμα της τράπουλας είναι το ζητούμενο.

Σε αυτό το ζητούμενο η εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα, με αιχμή το επικείμενο συνέδριό του, θα παίξει εκ των πραγμάτων πρωτεύοντα ρόλο. «Ο Τσίπρας μοιάζει να το έχει καταλάβει καλά, το κόμμα ακόμη δεν έχει ακολουθήσει» λέει πολύπειρο στέλεχος περί τα οργανωτικά. Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) που έχει αναλάβει το δύσκολο εγχείρημα δεν συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα, αλλά ο καταμερισμός εργασίας έχει ήδη γίνει και η δουλειά έχει ανατεθεί στα μέλη της. Συνεπώς «έπρεπε ήδη να έχει ζητηθεί από τα στελέχη αυτά ο λογαριασμός: πόσα κλιμάκια βγήκαν, αν βγήκαν, αν δεν βγήκαν πότε θα βγουν, πού θα πάνε, με ποιο πρόταγμα και με ποιες προτεραιότητες…» σημειώνει άλλο στέλεχος.

Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Για παράδειγμα οι θέσεις του κόμματος για την πανδημία είναι σαφείς, ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας έβαλε και το πολιτικό κερασάκι στην τούρδεικτική τα με τη δήλωσή του «Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί ή αν δεν θέλει, τότε, ας αφήσει χώρο σε εμάς που και θέλουμε και μπορούμε» αμέσως μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα, αλλά και με το ανέβασμα των τόνων στη Βουλή για την «καταφανέστατη ζημία του δημοσίου» στο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Επρεπε ήδη τα κομματικά στελέχη να έχουν βγει σε όλη την επικράτεια και να έχουν επικοινωνήσει με τον κόσμο. Να του εξηγήσουν τι θα έκαναν διαφορετικά και γιατί θα το έκαναν.

Ποιοι και γιατί προωθούν το ΚΙΝΑΛ

Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ είναι ένας ακόμη αστάθμητος παράγοντας. Το διαρκές «πουσάρισμα» στα ποσοστά του και η επιμονή του συστημικού Τύπου στον Ανδρέα Λοβέρδο δείχνουν και την αγωνία πολλών να βρεθεί πάση θυσία ένα «δεκανίκι». Στον ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με τον χώρο και ο Τσίπρας έχει αναφερθεί πολλάκις στο ενδεχόμενο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης που θα προκύψει μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Η αναφορά του υπόδικου Ανδρ. Λοβέρδου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτικό κόμμα και αν βγει νικητής από τις εσωκομματικές διαδικασίες ο ίδιος θα ακυρώσει αυτά τα σενάρια (συνεργασίας), είναι εν της αγωνίας στα κυβερνητικά κλιμάκια. Σε παρόμοιο μήκος κύματος, με ελαφρές διαφοροποιήσεις, και ο έτερος υποψήφιος και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι η μοναδική εναλλακτική προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας ενάντια στη δεξιά παράταξη.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ είναι το τηλεφώνημα πρώην, επί σειρά ετών, υπουργού του ΠΑΣΟΚ –που αποκαλύπτει σήμερα το Documento– σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο του μετέφερε τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ με τη χαρακτηριστική παραδοχή «προσπαθούμε να το παλέψουμε, αλλά δεν είναι εύκολο».

Συνεχίζεται ο προσυνεδριακός διάλογος

Παράλληλα ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να διυλίζουν τον κομματικό κώνωπα. Στο Commonality.gr δημοσιεύτηκε κείμενο-απάντηση του Κώστα Καλλωνιάτη σε κείμενο των Κώστα Ζαχαριάδη, Νίκου Παππά, Χρήστου Σπίρτζη, όπου μεταξύ άλλων τα τρία στελέχη έγραφαν «θα δώσουμε λοιπόν όλες μας τις δυνάμεις, ώστε: ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου».

Στο κείμενο-απάντηση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «η ουσία της διαφωνίας μας βρίσκεται στο ότι είναι άλλο πράγμα να λέμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα δημιουργήσει με όλους τους δημοκράτες, αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες ή φορείς μία σύγχρονη προοδευτική παράταξη, ένα είδος πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, που θα είναι και η βάση μιας μελλοντικής προοδευτικής διακυβέρνησης, και είναι άλλο πράγμα να λέγεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα μετασχηματιστεί ο ίδιος σε προοδευτική παράταξη».

Επαναλαμβάνεται μάλιστα μια αναφορά, προ εβδομάδων, κορυφαίου στελέχους του κόμματος σε εσωτερική συνεδρίαση της Ομπρέλας ότι το άνοιγμα του κόμματος ολοκληρώθηκε «δεν θα γίνουμε χυλός». Στο κείμενο σημειώνεται επί λέξει ότι αυτό που προτείνουν τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «οδηγεί στην τυπική και ουσιαστική αυτοδιάλυση του κόμματος, σε ένα ασπόνδυλο και άνευρο πολιτικό μόρφωμα, σε ένα κόμμα-χυλό…».

Ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι όλα τα παραπάνω δεν έχουν ουδεμία σχέση με τον τρόπο και την ατζέντα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να επικοινωνεί με τους ψηφοφόρους του εκτός αν κάποιοι θεωρούν ότι η ατζέντα πρέπει να «κατέβει» στο κόμμα και όχι να γειωθεί το τελευταίο με τα προβλήματα του κόσμου. Αυτοί οι κάποιοι μάλιστα φαίνεται να θεωρούν ότι δημοκράτες, αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες μπορούν να συμμετέχουν σε «μια σύγχρονη προοδευτική παράταξη, ένα είδος πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας» με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαντλώντας τη συμμετοχή τους κάθε τέσσερα χρόνια στις κάλπες με το κόμμα να συνεχίσει ως είχε!