Οι δάσκαλοι στο Πουέρτο Ρίκο ζητούν αξιοπρεπείς μισθούς για τους δημόσιους υπαλλήλους

Οι δάσκαλοι στο Πουέρτο Ρίκο ζητούν αξιοπρεπείς μισθούς για τους δημόσιους υπαλλήλους
Πηγή Φωτογραφίας: Twitter

Στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαν Χουάν ξεχύθηκαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί στο Πουέρτο Ρίκο για να διαμαρτυρηθούν για τους μισθούς πείνας που δίνει η εξαρτημένη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση του νησιού.

Στο φόντο, λιτότητα

Οι δάσκαλοι στη δημόσια εκπαίδευση αμείβονται με 1750 δολάρια το μήνα, και πολλοί κάνουν δεύτερες δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Έτσι, την Τετάρτη δεν πήγαν στην τάξη για να διδάξουν αλλά κατέβηκαν στους δρόμους του Σαν Χουάν μαζί με πυροσβέστες και άλλα εργατικά σωματεία για να διαμαρτυρηθούν. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που το Πουέρτο Ρίκο προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές του καθώς είναι η μοναδική πολιτεία των ΗΠΑ που κήρυξε χρεοκοπία πριν από επτά χρόνια. Από το 2016, μια μη αιρετή δημοσιονομική επιτροπή, που σχηματίστηκε από το Κονγκρέσο της χώρας επιβλέπει τα οικονομικά της, επιβάλλοντας αυστηρή λιτότητα. Τόσο αγαπημένη στους πολίτες είναι αυτή η επιτροπή που τη φωνάζουν “la junta”. Η αυστηρή λιτότητα μείωσε και άλλο το βιοτικό επίπεδο των πολιτών του νησιού, ενώ ακόμα και δημόσιες υπηρεσίες χρεοκόπησαν. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χρεοκοπία της Εταιρείας Παροχής Ηλεκτρισμού, που άφησε χιλιάδες γειτονιές στο σκοτάδι.

Απογοητευμένοι από τα χρόνια χαμηλών μισθών και υψηλού κόστους ζωής, που έγινε σχεδόν αβίωτη με τον υψηλό πληθωρισμό και το κόστος των ενοικίων, οι δάσκαλοι πιέζουν τον κυβερνήτη να παρακάμψει τον προϋπολογισμό που καταρτίζει η “Junta”. Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια έρχεται μερικές εβδομάδες αφότου ένας ομοσπονδιακός δικαστής ενέκρινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους του Πουέρτο Ρίκο, το οποίο έχει στόχο να βάλει το νησί σε μια πορεία αποπληρωμής των πιστωτών με μειωμένο επιτόκιο και να αναπτύξει την οικονομία. Αλλά οι επικριτές φοβούνται ότι η χώρα δε θα αποφύγει την σκληρή λιτότητα. Η δημοσιονομική επιτροπή ενέκρινε μέτριες αυξήσεις μισθών για διάφορους δημόσιους υπαλλήλους – συμπεριλαμβανομένων δασκάλων, πυροσβεστών, σωφρονιστικών υπαλλήλων και αστυνομικών – αλλά είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τους φόρους ή να κάνει από αλλού οικονομίες στον προϋπολογισμό για να καλύψει μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς.

Προσωρινή λύση

Προς το παρόν, ο Πιερλουίζι βρήκε μια προσωρινή λύση: Τη Δευτέρα, πρόσφερε στους δασκάλους αυξήσεις έως και 1.000 δολάρια το μήνα, αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου. Είπε ότι θα ήθελε να βρει ένα τρόπος να γίνουν μόνιμες οι αυξήσεις. Την Πέμπτη, πρόσφερε στους πυροσβέστες αύξηση 500 δολαρίων το μήνα, ξεκινώντας επίσης από την 1η Ιουλίου, με χρηματοδότηση από ομοσπονδιακά κονδύλια που λήγουν το 2026. Η υπόσχεση για προσωρινές αυξήσεις για τους εκπαιδευτικούς νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο, δεν έκανε τίποτα για να καταπνίξει την βαθύτερη αναταραχή. Ένα μέρος της απογοήτευσης άρχισε να δημιουργείται όταν ένας δάσκαλος πέθανε την 1η Φεβρουαρίου σε τροχαίο καθώς έφευγε από τη νυχτερινή του δουλειά ως φύλακας. Θεωρείται ότι τον πήρε ο ύπνος από την εξάντληση που έκανε τρεις δουλειές.

Την ανακοίνωση του Πιερλουίζι ακολούθησε ένα κύμα απουσιών – μια «κόκκινη γρίπη» – δασκάλων που εγκατέλειψαν τη δουλειά σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των πυροσβεστών, άρχισαν να ακολουθούν το παράδειγμά τους. Ακούστηκαν φήμες ότι ακόμη και η αστυνομία μπορεί να συμμετάσχει. Αντιμέτωπος με την προοπτική να χάσει το προσωπικό δημόσιας ασφάλειας λόγω εκτεταμένης στάσης εργασίας, ο Πιερλουίζι είπε τη Δευτέρα ότι κανείς δεν είναι «υποχρεωμένος» να είναι αστυνομικός ή πυροσβέστης και θα έπρεπε να εξετάσει άλλες θέσεις εργασίας εάν ήταν δυσαρεστημένος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter