Οι ευρωεκλογές με ονοματεπώνυμο: Οι υποψήφιοι που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα και τα σενάρια

Οι ευρωεκλογές με ονοματεπώνυμο: Οι υποψήφιοι που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα και τα σενάρια

Ολα τα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από τα κόμματα.

Σε θέση μάχης είναι όλα τα κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και οι αντιπαραθέσεις δημιουργούν θερμό πολιτικό κλίμα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει την πόλωση απέναντι στην αντιπολίτευση και δίνει άρωμα εθνικών εκλογών για να φρενάρει την εμφανή δυσαρέσκεια του κόσμου από τις αντιλαϊκές πολιτικές της με παρεπόμενο την απώλεια ψήφων. Στην τελική ευθεία για τη συγκρότηση των ευρωψηφοδελτίων τους, τα κόμματα που μετέχουν στην ευρωκάλπη επιχειρούν να γοητεύσουν το εκλογικό σώμα με πρόσωπα κύρους ώστε να εξασφαλίσουν υψηλά ποσοστά και, αν είναι δυνατόν, να δώσουν το μήνυμα της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών.

ΝΔ: Ολοι οι άνθρωποι του Μητσοτάκη

Εχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα ανακοινωθεί το σύνολο των υποψηφίων. Από τους νυν ευρωβουλευτές που θα διεκδικήσουν νέα θητεία [Βαγγέλη Μεϊμαράκη (επικεφαλής της ΚΟ στην Ευρωβουλή), Ελίζα Βόζεμπεργκ, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, Μαρία Σπυράκη και Μανώλη Κεφαλογιάννη] έχει μείνει εκτός η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, εξαιτίας του σκανδάλου διαρροής προσωπικών δεδομένων απόδημων Ελλήνων και ο Θοδωρής Ζαγοράκης που μεταγράφηκε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Στα νέα πρόσωπα περιλαμβάνονται ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πύρρος Δήμας, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, η πρώην βουλευτής και παρουσιάστρια Νόνη Δούνια και η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα. Υποψήφιος κατεβαίνει άλλος ένας δημοσιογράφος, ο Γιώργος Αυτιάς, που ήδη χαιρέτισε το κοινό της εκπομπής του στον Σκάι, ενώ ακούγεται και το όνομα της τηλεπαρουσιάστριας Ελεονώρας Μελέτη. Στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο έχουν ενταχθεί και άλλοι τρεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ: η πρώην υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο αναπληρωτής καθηγητής ΔΠΘ Σωτήρης Σέρμπος και ο Σπύρος Καρανικόλας.

Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κρατούμενου στην Αλβανία πρώην δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, η οποία είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, και παρότι έδειχνε πως δεν θα προχωρήσει, όλα συντείνουν πως τελικά θα είναι στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες. Στο Μαξίμου τις τελευταίες μέρες είχαν γίνει πολλές διαβουλεύσεις και στη στάθμιση επικράτησαν οι απόψεις που θεωρούν ότι μια τέτοια υποψηφιότητα ενδεχομένως να προκαλέσει ζητήματα στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας.

Δείτε επίσης: Ευρωεκλογές: Ανατροπή με την υποψηφιότητα Μπελέρη στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο

Στις μέχρι τώρα υποψηφιότητες ανήκουν: Μιχάλης Αγγελόπουλος (δικηγόρος, πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΚΕΔΕ και πρώην δήμαρχος Σάμου), Βανέσα Αρχοντίδου (επικοινωνιολόγος και πρέσβειρα Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα), Θανάσης Εξαδάκτυλος (πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), Δημήτρης Κατσαούνης (σύμβουλος επιχειρήσεων στον Καναδά), Βασίλης Κοντοζαμάνης (σύμβουλος πρωθυπουργού για θέματα υγείας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας), Ολγα Κουρή-Καλλέργη (μαιευτήρας-γυναικολόγος), Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά (δικηγόρος), Πίστη Κρυσταλλίδου (γραμματέας Εθελοντισμού ΝΔ), Γιώργος Μπλιούμης (επίτιμος αρχηγός ΓΕΑ), Νίκος Ναούμης (πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας), Ορέστης Ομράν (δικηγόρος – Βρυξέλλες), Βασίλειος Σακελλάρης (αναπληρωτής γγ της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – Ηνωμένο Βασίλειο), Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη (διδάκτωρ Αρχαιολογίας), Αρθουρ Τσουχαντάρης (επιχειρηματίας – Αυστραλία), Νιόβη Χριστοπούλου (δικηγόρος – ΗΠΑ), Νίκος Στέφος (δημοσιογράφος – συγγραφέας), Νουρτζάν Σούλογλου (γιατρός), Γιώργος Μουρούτης (εκδότης – δημοσιογράφος).

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα τα αποτελέσματα των προκριματικών για τις Ευρωεκλογές – Αυτά είναι τα φαβορί

35 θέσεις στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ

Από την εκλογική διαδικασία θα προκύψουν 35 υποψήφιοι, ενώ πέντε θα επιλέξει ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης. Σίγουροι υποψήφιοι είναι οι νυν ευρωβουλευτές Ελενα Κουντουρά και Κώστας Αρβανίτης. Στην Αττική θα εκλεγούν έξι άντρες και έξι γυναίκες. Η Σοφία Μπεκατώρου θεωρείται βέβαιο ότι θα βρίσκεται στο ευρωψηφοδέλτιο. Η ηθοποιός Σοφία Κομηνέα, η δικηγόρος Μυρτώ Κοροβέση, η συντονίστρια του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής Αναστασία Σαπουνά και η πρώην βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου φαντάζουν φαβορί. Αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνουν η δικηγόρος Λυδία Βενέρη, η σκηνοθέτρια και μέλος της ΚΕ Τζένη Αρσένη και η Εύα Σιδερά.

Θέση στους 42 αναμένεται να έχει ο πρώην μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης, ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου,ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο Γιώργος Τσίπρας, ενώ ισχυρές θεωρούνται οι υποψηφιότητες των δημοσιογράφων Δημήτρη Παπανώτα και Δημήτρη Πανόπουλου. Πιθανότατα υποψήφιος θα είναι και ο μαχητής της ζωής Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, διδάκτωρ Βιολογίας, ζωγράφος, ποιητής, μέλος του Σωματείου Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις και γιος της πρώην υπουργού Κατερίνας Παπακώστα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι υποψηφιότητες από τη βόρεια Ελλάδα. Θέση στο ευρωψηφοδέλτιο αναμένεται να έχει η πρώην εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, η Δώρα Τσαμπάζη, σύζυγος του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Νικολαΐδη και επιστημονική συνεργάτρια της ΚΟ, ο χειρουργός Θωμάς Φειδάντσης, ο πρώην βουλευτής Γρηγόρης Στογιαννίδης, η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο πρώην βουλευτής Μάριος Κάτσης.

Στο ευρωψηφοδέλτιο αναμένεται να βρεθούν η ηθοποιός και πρώην βουλευτής Αννα Βαγενά και η εκπαιδευτικός Παναγιώτα Δριτσέλη, βουλευτής από το 2012 έως το 2019.

Η Στερεά Ελλάδα θα εκλέξει έναν υποψήφιο. Αναμένεται να κονταροχτυπηθούν οι Ελευθερία Γκλέτσου, χειρουργός ΩΡΛ, περιφερειακή σύμβουλος και ξαδέλφη του συνεπώνυμου ηθοποιού, και ο Νάσος Παπαργυρόπουλος, πρώην παίκτης του «Survivor» και γιος του γνωστού επιχειρηματία.

Φαβορί για μια θέση είναι αναμφίβολα ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο γεωπόνος Αναστάσιος Ξύδης, η αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο πρώην αντιδήμαρχος Ρόδου Θανάσης Βυρίνης και η Ιφιγένεια Μουμτζή, κάτοικος Λονδίνου, μέλος του think tank για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και ερευνήτρια στην καταπολέμηση των: διαδικτυακού ρατσισμού, σεξισμού, ομοφοβίας και διακρίσεων.

Όσον αφορά την Κρήτη, δυνατή θεωρείται η υποψηφιότητα του γιατρού Βασίλη Κασσελάκη (ξάδερφος του προέδρου) και της Μαρίας Καλουδιώτη.

Επιλογές με σφραγίδα Ανδρουλάκη

Ανοιχτές παραμένουν ακόμη οκτώ από τις 42 θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει τη σφραγίδα των επιλογών του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται σε επαφή με στελέχη και πρόσωπα που έχουν μεγάλη κοινωνική εμβέλεια για ενίσχυση σε διάφορα σημεία της χώρας, νησιά και αστικές περιοχές με χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις, φιλοδοξώντας να βγει δεύτερο κόμμα.

Ηδη στους 34 υποψηφίους που έχουν «κλειδώσει» είναι εμφανής η προσέλκυση ψήφων από τη βόρεια Ελλάδα και κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με την πανελλαδική αμφίπλευρη διεύρυνση προς τα δεξιά (πρώην ευρωβουλευτής ΝΔ Θ. Ζαγοράκης) και προς τα κεντροαριστερά (εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, καθηγητής ΑΠΘ, πρώην ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, μηχανικός Γρηγόρης Λαμπράκης, καθηγητής ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης). Ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου και η ακοντίστρια Αννα Βερούλη αποτελούν πρόσωπα με πανελλαδική λάμψη.

Στον κύκλο των παπανδρεϊκών ανήκουν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο οικονομολόγος Ηλίας Κικίλιας, γραμματέας του τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος, και βέβαια ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, ενώ υποψήφιος από τη νέα γενιά στελεχών είναι και ο λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Χάγης Λευτέρης Καρχιμάκης.

Επιλογή που «κυνήγησε» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ενώ στις κορυφαίες επιλογές Ανδρουλάκη ανήκουν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, η εκλογή του οποίου θεωρείται βέβαιη, και ο πανεπιστημιακός Παναγιώτης Δημόπουλος.

Υποψήφιοι είναι και η καρδιολόγος Αγάθη-Ρόζα Βρεττού, ο δάσκαλος και αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Σταύρος Πετράκης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας ΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, ενώ πρόσωπα επίσης με εμβέλεια στον χώρο δραστηριότητάς τους είναι οι Κερασίνα (Σούλα) Βακουφτσή (συνταξιούχος), Χριστίνα Αλίρη (χημικός), Μαριζέτα Αντωνοπούλου (πανεπιστημιακός), Κρυσταλλία Αρμενάκη (νομικός), Κατερίνα Βουρεξάκη-Ταμπουρατζή (φαρμακοποιός), Μαρία Δαφέρμου (εκπαιδευτικός), Μαρινίκη Θεοδώρου (δικηγόρος), Γιώργος Καλλιακμάνης (αστυνομικός), Παναγιώτης Κουνάκης (επιχειρηματίας), Γιάννης Κουράκης (πρώην δήμαρχος Ηρακλείου), Ολγα Μαρκογιαννάκη (πολιτικός μηχανικός), Αικατερίνη Ρίζου (δικηγόρος), Μυρτώ ΣαμαράΟικονόμου (καθηγήτρια Ψυχιατρικής), Χρήστος Στεφόπουλος (καρδιολόγος), Στεφανία Τανιμανίδου (οικονομολόγος), Νικόλαος Τσιλιμίγκας (γιατρός) και Γιώργος Τσσούμας (υπεύθυνος Νεολαίας).

Υποψήφιοι με αποτύπωμα στους αγώνες

Προσωπικότητες με βαθύ αποτύπωμα σε διεκδικητικούς λαϊκούς αγώνες συγκροτούν το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Στελέχη του ΚΚΕ που δίνουν το παρών στο ψηφοδέλτιο είναι μεταξύ άλλων οι νυν ευρωβουλευτές Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, η δικηγόρος Κατερίνα Γεράκη με δράση και στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, οι προερχόμενοι από τον χώρο της αυτοδιοίκησης γεωπόνος Κώστας Μπασδέκης και δικηγόρος Βασίλης Τομπουλίδης, αλλά και ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Κωτσαντής. Οπως έχει δηλώσει ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, το ΚΚΕ θα δώσει την πολιτική μάχη για τις ευρωεκλογές με ανοικτά τα μέτωπα των αγώνων.

Από τον χώρο της τέχνης και της διανόησης μετέχουν μεταξύ άλλων η συγγραφέας Ερη Ρίτσου, ο πανεπιστημιακός Κώστας Γουλιάμος, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τέως πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, και η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου.

Το παρών δίνουν η πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού, οι δημοσιογράφοι Ιωάννα Κολοβού, Νίκος Αγγελίδης κ.ά.

Παρόντες οι πρώην βουλευτές

Με σύνθημα για «ισχυρή κινηματική και αριστερή αντιπολίτευση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» θα μετέχει στις ευρωεκλογές το εκλογικό σχήμα συνεργασίας που συγκροτήθηκε από το ΜέΡΑ25, τη Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, ανένταχτους-ες και την Aνταγωνιστική Αριστερά. Υποψήφιοι θα είναι μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και οι πρώην βουλευτές Κλέων Γρηγοριάδης, Ηρώ Διώτη, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Θανάσης Πετράκος. Το παρών δίνουν οι πανεπιστημιακοί Νίκος Θεοχαράκης, Αλεξάνδρα Κορωναίου, Κώστας Λαπαβίτσας, Σεραφείμ Σεφεριάδης και από τον χώρο της τέχνης η Νένα Βενετσάνου, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, η Μαρία Καρακίτσου και Γιώργος Χρανιώτης.

Επίσης, στην ευρωλίστα θα είναι προσωπικότητες με ακτιβιστική δράση όπως οι Πάολα Ρεβενιώτη, Βασιλική Αθανασοπούλου, Φαίη Τζανετουλάκου, Χάρης Τσιμιτάκης.

Ο Πέτρος Κόκκαλης και οι άλλοι

Εκτός από τον πρόεδρο Πέτρο Κόκκαλη, υποψήφιοι με τον Κόσμο θα είναι η κοινωνική λειτουργός Ντίνα Βαρδαραμάτου, η αρχιτέκτονας Νατάσα Βασιλείου, ο πολιτικός επιστήμονας Πάνος Γρέδης, η οικολόγος Χριστίνα Ευθυμιάτου, ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, η ομογενής δημοσιογράφος Ζωή Νιομανάκη, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Θανάσης Τσακρής,η vegan ακτιβίστρια Γεωργία Αγγελοπούλου, η τραπεζικός Χρύσα Χατζηθεοδώρου, ο γεωπόνος Νώντας Ευεργέτης, ο πρώην αθλητής Νικόλαος Ξεσφίγγης,ο γεννημένος στην Ολλανδία επιχειρηματίας Φώτης Καψάλης και η Γιάννα Τζανιδάκη η οποία εργάζεται στην ΕΕ.

Στόχος μια έδρα στις Βρυξέλλες

Στόχο να εκλέξει τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή έχει η Νέα Αριστερά. Ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος έχει αναλάβει και επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος. Υποψήφιοι θα είναι ο νυν ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, η ερευνήτρια της NASA Νατάσα Ρωμανού, η ψυχολόγος Ελενα-Ολγα Χρηστίδη, ο πανεπιστημιακός και εκπρόσωπος της παλαιστινιακής παροικίας Λατίφ Νταρουίς, η πρωταθλήτρια παρατριάθλου Κατερίνα Σαράντη, οι καθηγητές Αντώνης Μπόγρης, Μπάμπης Κασίμης και Ιφιγένεια Καμτσίδου και το μέλος της ΓΣΕΕ Θέμης Αμπλάς.

Σιγή και προσεκτικές κινήσεις

Η Ελληνική Λύση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι από τα κόμματα που σημειώνουν σημαντική άνοδο και καταρτίζει στοχευμένα και προσεκτικά το ευρωψηφοδέλτιό της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Βελόπουλος παρατηρεί τις εξελίξεις στη ΝΔ και έχει κάνει… ανοίγματα σε παλαιά στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης στη βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. Σίγουρα στις λίστες θα είναι ο νυν ευρωβουλευτής Εμμανουήλ Φράγκος, ενώ ακούγονται τα ονόματα του Δημήτρη Πιπεργιά, του δημοσιογράφου Γιάννη Σκάλκου και του Γιώργου Κομνηνού.

Διαβάστε επίσης:

Guardian: «Ολοκληρωτικός πόλεμος ή αποκλιμάκωση;» – Στο μυαλό του Μπενιαμίν Νετανιάχου

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα τα αποτελέσματα των προκριματικών για τις Ευρωεκλογές – Αυτά είναι τα φαβορί

Ακρίτα για Μέση Ανατολή – Άδωνη: «Κι έμεινε ο υπουργός με το παραποιημένο εθνικό σύμβολο αμανάτι»

Παίζει τα ρέστα του τον Ιούνιο ο Μητσοτάκης

Κύρτσος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει που βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης!

Έγκλημα Τέμπη: Λένε ψέματα ακόμα και για τη θέση του αγωγού

Guardian: «Ολοκληρωτικός πόλεμος ή αποκλιμάκωση;» – Στο μυαλό του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία έχει ανάγκη τη βοήθεια των συμμάχων, ακριβώς όπως το Ισραήλ»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter