Οι γιατροί του Αττικού Νοσοκομείου στηρίζουν τους αγώνες των φοιτητών για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία

Οι γιατροί του Αττικού Νοσοκομείου στηρίζουν τους αγώνες των φοιτητών για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία

«Αιτία πολέμου» χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια οι γιατροί του Αττικού Νοσοκομείου. Οι υγειονομικοί στηρίζουν τους αγώνες των φοιτητών για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

Για τους εργαζόμενους του συνδικάτου η «Αναγέννηση» είναι αναγκαίο ένα κοινό μέτωπο Παιδείας-Εργασίας-Δημοκρατίας, ενώ δηλώνουν το μαζικό τους παρόν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις 11 Ιανουαρίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το σωματείο εργαζομένων ΑΤΤΙΚΟΥ νοσοκομείου καταδικάζει την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα ιδιωτικά ΑΕΙ αποτελούν μια ιστορική αντιδραστική τομή στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε πλήρη ταύτιση με την πολιτική της ΕΕ και του ΣΕΒ δεν διστάζει να μετατρέψει σε κουρελόχαρτο ακόμα και το Σύνταγμα. Επικαλείται την «ευρωπαϊκή νομοθεσία» της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων και επιχειρήσεων επιχειρώντας έτσι να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει ρητά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος ( ! ). Έτσι τελικά προσπαθούν να καταργήσουν όχι μόνο την δημόσια εκπαίδευση αλλά και το ίδιο το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να αποφασίζει διαφορετικά από τα διευθυντήρια των Βρυξελλών και τα λόμπυ των επιχειρήσεων που διοικούν την ΕΕ.

Κυβέρνηση, ΕΕ, ΣΕΒ, επιχειρηματίες της εκπαίδευσης μέσα από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων επιδιώκουν:

  • Τη μετατροπή της Παιδείας σε εμπόρευμα και την υποταγή της γνώσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος.
  • Την επιβολή λειτουργίας με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα δημόσια Πανεπιστήμια που στα πλαίσια της λεγόμενης «ισοτιμίας στην αγορά» θα περικόψει ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση και στήριξη των δημόσιων ΑΕΙ
  • Τη συντριπτική υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων όπως ακριβώς έγινε με την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και την ολόπλευρη ενίσχυσή του από το κράτος και τις κυβερνήσεις που οδήγησε στην ταυτόχρονη υποβάθμιση και εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων. Η λεγόμενη «συνύπαρξη» και «συνεργασία» δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στην υγεία, την απιδεία, ενέργεια, την τηλεφωνία, τις συγκοινωνίες και συνολικά στις κοινωνικές υπηρεσίες και ανάγκες οφελεί μόνο τους επιχειρηματίες και τα κέρδη τους.
  • Την επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση των παιδιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όποιος έχει λεφτά θα σπουδάζει, όποιος δεν έχει θα περιορίζεται στη βασική εκπαίδευση.
  • Την παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων. Θα πλήξει τα επαγγελματικά δικαιώματα και τους μισθούς.
  • Την εγκαθίδρυση αυταρχικού, αντιδημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας όπου ελεύθερα θα είναι μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα ενώ θα πολλαπλασιαστούν τα εμπόδια στην ελεύθερη φοιτητική συνδικαλιστική δράση (πανεπιστημιακή αστυνομία, κλπ).
  • Στο χώρο της Υγείας είναι από χρόνια δηλωμένες οι προθέσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ιδιοκτητών ιδιωτικών θεραπευτηρίων να ιδρύσουν «πανεπιστημιακού επιπέδου» ιδιωτικές ιατρικές, νοσηλευτικές και λοιπές σχολές επαγγελμάτων υγείας. Οι προθέσεις αυτές μάλιστα εκφράζονται μέσω πολιτικών παραγόντων όλων των αστικών μνημονιακών κομμάτων εξουσίας. Στόχος φυσικά είναι ο πλήρης έλεγχος και η ισόβια ομηρεία του νέου επιστημονικού υγειονομικού δυναμικού ήδη από την έναρξη των σπουδών στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των πάντων.

Το εκπαιδευτικό κίνημα και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα έχουν ιστορία γνώση και εμπειρία ανατροπής αυτού του σχεδίου που κυβερνήσεις, ΕΕ και ΣΕΒ προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να περάσουν. Όπως με το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του 2006 -2007, και τους μεγάλους εκπαιδευτικούς αγώνες της περιόδου, ανέτρεψαν το σχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση από την κυβέρνηση Καραμανλή και υποχρέωσαν την αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ να αποσύρει άρον άρον τη στήριξη της στην συνταγματική αναθεώρηση, έτσι και σήμερα θα δώσουν την μάχη για την ανατροπή του σχεδίου για ιδιωτικά ΑΕΙ μαζί με τον αγώνα για αξιοπρεπή εργασία, αυξήσεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας κόντρα στη μαζική φτωχοποίηση, τη λιτότητα και την ακρίβεια, για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους και δημοκρατικά δικαιώματα και δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο, το σχολείο και την κοινωνία.

Το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης αποτελεί αιτία πολέμου ! Αγώνας τώρα για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί. Αποφασιστικός αγώνας μέχρι την ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης. Έχουμε χρέος ως εργαζόμενοι προς τη νέα γενιά, να αντιπαλέψουμε τόσο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και την επιχειρηματική λειτουργία του Δημόσιου τομέα συνολικά. Για νίκες και κατακτήσεις τώρα για το καθολικό δικαίωμα στη Μόρφωση, τη Δουλειά και τη Ζωή. Να οικοδομήσουμε τώρα απέναντι στα σχέδιά τους ένα μέτωπο Παιδείας – Εργασίας – Δημοκρατίας.

Διεκδικούμε:

· Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές.

· Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία.

· Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

· Απειθαρχία στους κανόνες της ΕΕ που επιβάλλουν την ελευθερία των επιχειρήσεων πάνω από την ελευθερία στην γνώση και την ζωή.

· Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.

· Κάτω το σχολείο εξεταστικός μαραθώνιος και «κόφτης» που εξασφαλίζει πελατεία στα ιδιωτικά.. Εδώ και τώρα κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της ΕΒΕ, αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην κατεύθυνση της ελεύθερης πρόσβασης.

· Δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα. Πτυχία με αξία, μοναδική προυπόθεση για δουλειά.

Συμμετέχουμε αποφασιστικά και μαζικά στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα στις 11 Γενάρη και καλούμε σε συντονισμό και άμεση συνέχιση και απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα μέχρι τη νίκη.»

Διαβάστε επίσης:

Υπό την πίεση του «ανασχηματισμού» ο Μητσοτάκης επιχειρεί να περάσει ο γάμος ομοφύλων

Γάμος Ομοφύλων: Ακροδεξιές και εκκλησιαστικές Συμπληγάδες στη Νέα Δημοκρατία

Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν: Κατάληψη πλοίου ελληνικών συμφερόντων – Έλληνας ναυτικός στο πλήρωμα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter