Οι Νοτιοκορεάτες νικούν την ντροπή: Τρώνε (και) μόνοι τους

Οι Νοτιοκορεάτες νικούν την ντροπή: Τρώνε (και) μόνοι τους

Βάζοντας τέλος σε ένα κοινωνικό ταμπού που θέλει το «χονμπάπ» (το να τρώει κάποιος μόνος, στα κορεατικά) απόδειξη προσωπικού αδιεξόδου, κοινωνικής αποτυχίας και ντροπιαστικής απαξίωσης από τους άλλους ανθρώπους, όλο και περισσότεροι Νοτιοκορεάτες αγοράζουν έτοιμα γεύματα για ένα άτομο ή τρώνε μόνοι τους σε εστιατόρια.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Νότιας Κορέας, η κατανάλωση «στιγμιαίου ρυζιού και έτοιμων γευμάτων για ένα άτομο» αντιστέκεται στην τάση που παρατηρείται σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση ρυζιού, βασικού συστατικού της διατροφής των Κορεατών, σημειώνει σημαντική πτώση.

Το να τρώει κανείς μόνος του συγκρούεται με την πιεστική ανάγκη πολλών Νοτιοκορεατών να ανήκουν σε ένα κοινωνικό σύνολο και να μην παραγκωνίζονται. «Αυτό που φοβούνται είναι ότι θα χάσουν την «τσεμιόν» (την υπόληψή τους, στα κορεατικά) αν θεωρήσουν οι άλλοι ότι είναι «γουανγκτά» (μοναχικοί), κάτι που θεωρείται μεγάλο ταμπού», εξηγεί η Τσανκ Μέι-τσόαν μιλώντας στην εφημερίδα «Straits Times» της Σιγκαπούρης.

Παρά το γεγονός ότι πλέον γευματίζει μόνος του, ένας Νοτιοκορεάτης, που προτίμησε να μιλήσει ανώνυμα στην εφημερίδα «Korea Herald», παραδέχθηκε ότι νιώθει αμήχανα όταν τρώει δημοσίως χωρίς παρέα, καθώς φοβάται ότι μπορεί να θεωρηθεί «παρίας». «Νομίζω ότι υπάρχει ακόμη η αντίληψη ότι εάν τρως μόνος σου, κάτι πρέπει να πηγαίνει στραβά με την κοινωνική σου ζωή», λέει χαρακτηριστικά.

Δύο είναι οι παράγοντες που ωθούν τη συγκεκριμένη αλλαγή στις συνήθειες των Νοτιοκορεατών: τα μονομελή νοικοκυριά, ο αριθμός των οποίων σημειώνει μεγάλη άνοδο, και μία «νέα» νοοτροπία που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος σύμφωνα με την οποία πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας.

Η συγκεκριμένη τάση έχει επηρεάσει σημαντικά και τις κρατήσεις σε γνωστά εστιατόρια της χώρας, όπου όλο και περισσότεροι Νοτιοκορεάτες κλείνουν τραπέζι για ένα άτομο. Υπάρχει, μάλιστα, πλέον και μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία προτείνει στους χρήστες «εστιατόρια φιλικά προς όσους γευματίζουν μόνοι τους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter