Οι πιο αναμενόμενες ελληνικές ταινίες του φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης

Οι πιο αναμενόμενες ελληνικές ταινίες του φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης

Στο 64o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ξεκινά στις 2 Νοεμβρίου, θα προβληθούν μερικές από τις πιο αναμενόμενες ελληνικές ταινίες της σεζόν.

Συνολικά 35 μεγάλου μήκους και 22 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Είναι φιλμ γνωστών, καταξιωμένων δημιουργών αλλά και νεότερων σκηνοθετών που φιλοδοξούν να αφήσουν το στίγμα τους στην τρέχουσα χρονιά.

Σε πρώτη προβολή θα δούμε 23 ελληνικές ταινίες. Επτά από αυτές συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν οι ταινίες «Animal» της Σοφίας Εξάρχου, «Medium» της Χριστίνας Ιωακειμίδη και «Ο τελευταίος ταξιτζής» του Στέργιου Πάσχου.

ΑΝΙΜΑΛ

Η ταινία της Εξάρχου έρχεται με τις δάφνες της διάκρισης από τα φεστιβάλ του Λοκάρνο (βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για τη Δήμητρα Βλαγκοπούλου) και του Βανκούβερ (το Vanguard Award στη σκηνοθέτρια), με την υπόθεση να αφορά τις σχέσεις μιας ομάδας ανιματέρ που εργάζονται σε ένα all-inclusive ξενοδοχείο της ελληνικής υπαίθρου και προετοιμάζονται για την τουριστική σεζόν. Η Κάλια είναι η αρχηγός της ομάδας όμως καθώς το καλοκαίρι κορυφώνεται και η πίεση αυξάνεται, το δέσιμο της ομάδας δοκιμάζεται. Εκτός της Βλαγκοπούλου συμπρωταγωνιστούν οι Φλομαρία Παπαδάκη, Αχιλλέας Χαρίσκος και Φαίη Τζούμα.

MEDIUM

Το «Medium» της Χριστίνας Ιωακειμίδη αφορά μια ιστορία ενηλικίωσης, με πρωταγωνίστρια την Ελευθερία, μια νεαρή γυναίκα που έχει χάσει πρόσφατα τη μητέρα της κι επισκέπτεται την ετοιμόγεννη μεγάλη της αδερφή στην Αθήνα, που λιώνει κάτω από τον αυγουστιάτικο καύσωνα. Ώσπου γνωρίζει ένα γοητευτικό, εκκεντρικό άντρα που την παρασύρει σε ένα παράδοξο ερωτικό παιχνίδι. Πρωταγωνιστούν οι Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Κατερίνα Ζησούδη, Μάρθα Φριντζήλα και Κωσταντίνος Ασπιώτης.

Τελευταίος ταξιτζής

Τέλος, ο «Τελευταίος ταξιτζής» του Στέργιου Πάσχου αφηγείται την ιστορία του Θωμά, ενός μεσήλικα οικογενειάρχη που παρότι έχει σπουδάσει φιλολογία και αγαπάει τη λογοτεχνία, ποτέ δεν κατάφερε να ζήσει σύμφωνα με τις προσδοκίες του. Είναι οδηγός ταξί που ένα βράδυ γίνεται μάρτυρας της φρικτής αυτοκτονίας ενός πελάτη του. Το δραματικό αυτό συμβάν θα φέρει στην επιφάνεια τα απωθημένα του ήρωα και θα σηματοδοτήσει μια σειρά από απρόβλεπτες ενέργειες. Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Κορωναίος, Κλέλια Ανδριολάτου, Μαρίσσα Tριανταφυλλίδου και Έκτορας Λιάτσος.

Στο τμήμα Meet the Neighbors+ το φιλμ «Guest Star» του Βασίλη Χριστοφιλάκη με τους Βασίλη Χριστοφιλάκη, Έλλη Τρίγγου, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Κώστα Αρζόγλου και Δώρα Μασκλαβάνου, αφηγείται την προσπάθεια ενός άντρα να ξεφύγει από τη σκιά των δύο σταρ γονιών του, ενώ στην προβεβλημένη «Φόνισσα» -ίσως το πιο αναμενόμενο ελληνικό φιλμ της σεζόν- το σκηνοθετικό εγχείρημα της Εύας Νάθενα είναι εμπνευσμένο από το διαχρονικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη κι αποτελεί μια μοντέρνα προσέγγιση πάνω στην τραγική ηρωίδα του κορυφαίου συγγραφέα. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιάννης Τσορτέκη και Δημήτρη Ήμελλο.
Επίσης το ενδιαφέρον μας κεντρίζει η νέα δημιουργία του Αλέξανδρου Βούλγαρη «Πολύδροσο» με την Σοφία Κόκκαλη να υποδύεται μια νεαρή γυναίκα που επιστρέφει στην γειτονιά της για τη φροντίδα της μητέρας της και ξαναθυμάται τους λόγους για τους οποίους κάποτε εγκατέλειψε το προάστιο του τίτλου. Δίπλα στην Κόκκαλη συμμετέχουν οι Βίκυ Καγιά, Έλσα Ζάρρη, Μαίρη Γιαννούλα, και Κάρλα Φουρ.

 

Η «Εξέλιξη» είναι η νέα ταινία του Περικλή Χούρσογλου που έχει για ήρωα ένα σκηνοθέτη που πραγματοποιεί ένα ταξίδι ζωής με τον ηλικιωμένο πατέρα του. Στους βασικούς ρόλους συναντάμε τους Αλέξανδρο Λογοθέτη, Βασίλη Κολοβό, Δημήτρη Ναζίρη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη και Ελένη Γερασιμίδου. Ακόμη το «Kαλοκαίρι της Κάρμεν» η δεύτερη ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή με τους Γιώργο Τσιαντούλα, Ανδρέα Λαμπρόπουλο, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου και Νικόλα Μίχα, αφορά στην μετατροπή της ζωής σε μυθοπλασία μέσα από την ξεχωριστή, πολύχρωμη φιλία δύο αντρών στη διάρκεια ενός καλοκαιριού.

Η φόνισσα

Τέλος στην «Περιπέτεια του Βλέμματος» του Δημήτρη Αθανίτη παρακολουθούμε τα πρόσωπα και τους χώρους μιας ταινίας που κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Χρήστος Σολωμός.

Όμως το Φεστιβάλ διοργανώνει και αφιερώματα σε δύο σπουδαίους δημιουργούς: τον Τάκη Κανελλόπουλο και τον Νίκο Περάκη, στον οποίο θα απονεμηθεί τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει δύο φιλμ-σταθμούς του ελληνικού σινεμά που ανήκουν στα δύο τιμώμενα πρόσωπα της διοργάνωσης. Πρόκειται για τις ταινίες «Ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου και «BIOS + Πολιτεία» του Νίκου Περάκη.

Τέλος θα πραγματοποιηθεί μία ειδική προβολή στη μνήμη της Μαίρης Χρονοπούλου. Συγκεκριμένα, θα προβληθεί μια εμβληματική ταινία του ελληνικού σινεμά, «Το Παρελθόν μιας Γυναίκας» του Γιάννη Δαλιανίδη που σπάνια προβάλλεται στη μικρή οθόνη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter