Οι σκανδαλώδεις διαρροές για τις… διαρροές του υπουργείου Πολιτισμού

Οι σκανδαλώδεις διαρροές για τις… διαρροές του υπουργείου Πολιτισμού

Οι μεθοδεύσεις, τα fake news και ο κυβερνητικός κανόνας των μυστικών συνεννοήσεων και του «μαύρου» στην ενημέρωση των πολιτών μέσα από μια «αθώα» αντίδραση… κύκλων της ηγεσίας του υπουργείου

Η κυβέρνηση εν κρυπτώ λύνει – κλείνει – διευθετεί μεγάλες υποθέσεις, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις «έγκριτων» μέσων που κινούνται προς την παντί τρόπω υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής. Κοινώς προπαγάνδα.

Για να αποσαφηνίσουμε το πλαίσιο, ας θυμηθούμε ότι πριν από έναν μήνα το υπουργείο Πολιτισμού είχε αρνηθεί στο documentonews.gr που αιτήθηκε σχετικά –και γενικώς στα υπόλοιπα ΜΜΕ– την είσοδο στην τηλεδιάσκεψη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) με θέμα την έγκριση της μελέτης για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον υπό κατασκευή σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης 

Από τότε επισημαίναμε ότι καίγονται να προβάλουν τετελεσμένα ενόψει της εκδίκασης προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τον Νοέμβριο  Η συσκότιση των ζητημάτων είναι η βασική παράμετρος ώστε η πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου να παρουσιάσει τη διάσταση που επιθυμεί στην κοινή γνώμη. Χωρίς ενημέρωση έχει αποφύγει και τη λογοδοσία για ζητήματα δημοσίου συμφέροντος.

Έτσι το υπουργείο με επικεφαλής τη Λίνα Μενδώνη που υποτίθεται ότι προστατεύει τις αρχαιότητες και την πολιτιστική κληρονομιά επιχειρεί άλλη μία φορά να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη με τη βοήθεια «φίλιων» ΜΜΕ. Κι αυτό γιατί το liberal.gr ανήρτησε «ρεπορτάζ»-άποψη για την ύπαρξη «διαρροών» σχετικά με τη στάση και την επιχειρηματολογία του δημοσίου σχετικά με την επικείμενη δικαστική διαδικασία στο ΣτΕ.

Η πρόθυμη ιστοσελίδα ενημέρωσης των κυβερνητικών προθέσεων και σκέψεων που έσπευσε προς υπεράσπιση της Λίνας Μενδώνη υπέπεσε σε βαρύτατο ατόπημα. Πρόδωσε ολοφάνερα την ταύτισή της με την εξουσία και δη τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού που έχει υποπέσει σε αναρίθμητα στραβοπατήματα προς ικανοποίηση και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων, από το Ελληνικό , το μετρό Θεσσαλονίκης , τα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται να κρύψουν την Ακρόπολη , τη χρηματοδότηση ημετέρων  και γιγάντων εν μέσω υγειονομικής κρίσης, την κάλυψη παράνομων ανελκύσεων αρχαιοτήτων από χορηγούς την έγκριση εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, την παράδοση δημοσίων μουσείων για εκθέσεις ιδιωτικών συλλογών, την υιοθέτηση μελετών χορηγών χωρίς τον παραμικρό έλεγχο κ.ά., για να μην αναφέρουμε την ανάδειξη προσώπων που ελέγχονται από την εισαγγελία σε κεντρικές στελεχιακά θέσεις του υπουργείου  ή τη διαχείριση της πανδημίας με το κρουαζιερόπλοιο του κορονοϊού τον περασμένο Μάρτιο και την απόκρυψη κρουσμάτων σε υπηρεσίες μαζί με την καθυστερημένη και αποσπασματική αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου  ακόμη και τη διαχείριση κονδυλίων δημόσιων οργανισμών με αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες.

Τι πρόδωσε την ιστοσελίδα που υιοθέτησε ακρίτως όσα διαρρέει το υπουργείο; Κατ’ αρχάς μιλάει για «διαρροές» των θέσεων του δημοσίου σε μια δικαστική διαμάχη. Θεμελιώδες, δόκτορα Γουότσον, θα έλεγε ο Σέρλοκ Χολμς για την αντίδραση της δημόσιας υπηρεσίας και την πρόθυμη δημοσιογραφική υπηρεσία. Σε μια δικαστική διαδικασία στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο οι αντίδικοι λαμβάνουν γνώση των θέσεων προκειμένου να αντικρούσουν τις αιτιάσεις της άλλης πλευράς. Οπότε ποια διαρροή;

Πίσω από το εν λόγω ρεπορτάζ όμως κρύβεται όχι μόνο ένας «δράκος» αλλά κι ένα «τέρας»: επιχειρείται να αποδυναμώσει την πλευρά των αντιδίκων, απαξιώνοντας όσα έχουν γίνει για την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό, όπως προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση του ΚΑΣ που ανέτρεψε η νεοδημοκρατική διακυβέρνηση. Είναι συστηματική η προσπάθεια και έχει αρχίσει από καιρό . (H απάντηση της πρώην γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ Μαρίας Βλαζάκη)

Οι διαφωνίες προσωπικοτήτων στις μεθοδεύσεις Μενδώνη και Μητσοτάκη
στην απόσπαση του μνημειακού συνόλου της βυζαντινής εποχής έχουν φτάσει πλέον
στη χρήση βαρύτατων χαρακτηρισμών
, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις από το εξωτερικό.

Αναλυτικότερα, με περισσότερες λεπτομέρειες και συνολικότερη κριτική επί του θέματος στην ανάρτηση της συνδικαλιστικής παράταξης Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠΠΟΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter