Οι υποκλοπές… πάνε στο προεδρικό Μέγαρο

Οι υποκλοπές… πάνε στο προεδρικό Μέγαρο

Έπεσαν έξω όσοι θεωρούσαν εδώ και καιρό ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν θα αργούσε, και με δική της πρωτοβουλία, να  τοποθετηθεί για τις υποκλοπές αλλά και για την άρση του απορρήτου, μια και πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών αλλά και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Τελικά, χρειάστηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση μαζί της ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ώστε να αναμένουμε το περιεχόμενο της παρέμβασής της και τη θέση της-προφανώς γενικόλογη και πιθανώς σε συνεννόηση και εν γνώσει του πρωθυπουργού- , στο ζήτημα των υποκλοπών, σχεδόν δυο μήνες  από τότε που αποκαλύφθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον ευρωβουλευτή και στη συνέχεια επικεφαλής του τρίτου κόμματος της χώρας αλλά και και δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνεται στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως εγγυήτρια Πολιτεύματος, προβάλλοντας την ανάγκη για ομαλό εκλογικό κλίμα αλλά και ενίσχυση των θεσμών της Δημοκρατίας. Στο επίκεντρο  είναι η στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επιμένει να μην αίρει το απόρρητο, αν και υπάρχουν δυνατότητες που του δίνει ο νόμος, αλλά και η επιλογή “αφωνίας” στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή αλλά και στην εξεταστική επιτροπή με “οχύρωση” την μη άρση του απορρήτου, που έχει επιλέξει μεταξύ άλλων ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων.

«Δεν μπορεί να γίνει ανεκτός ένας αντισυνταγματικός μιθριδατισμός, ο οποίος κάνει το Σύνταγμα να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα σε τόσο σοβαρά θέματα που αφορούν τη διάκριση εξουσιών και τα ανθρώπινα δικαιώματα», διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ από τη ΔΕΘ.  Ο Νίκος Ανδρουλάκης  κρίνει ότι η πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ως δικαστής, πρέπει να συμβάλει, όπως και οι συνταγματολόγοι, στον απεγκλωβισμό της χώρας από καταστάσεις που  οδηγούν σε διχαστικό κλίμα αλλά και σε αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Πάντως, υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος, που πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν: η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις  δεν μπορεί παρά να συζήτησαν, έστω ακροθιγώς,   για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων η Κατερίνα Σακελαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν, μετά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη,  συναντήθηκαν προ ημερών (16.9.2022),  με θέμα  κυρίως την ενεργειακή κρίση.

Είναι η δεύτερη φορά που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης συναντά τη πρόεδρο  της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου. Ήταν τον Δεκέμβριο του 2021, λίγο μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία, και ενώ εξελισσόταν ακόμα το πρόβλημα της πανδημίας του κορονοϊού, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, εν μέσω της πανδημίας,   βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Τότε, η πρόεδρος της Δημοκρατίας τον συνεχάρη για την εκλογή του ενώ παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι  σε μια εποχή πολλών προκλήσεων «απαιτείται εθνική ενότητα και συνεννόηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».   Αυτή τη φορά, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της συνάντησής τους για ένα ζήτημα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών.

Ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ  ανέδειξε την ανάγκη να αρθεί το απόρρητο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι είναι στο χέρι του πρωθυπουργού «να πάμε σε εκλογές με ομαλό πολιτικό κλίμα». Εξήγησε είναι στο χέρι του πρωθυπουργού νόμιμα να άρει το απόρρητο να φύγουν οι σκιές και «να αποφασίσει ο λαός τελικά τί έχει συμβεί σε αυτήν την υπόθεση. Ποιοι είναι οι φταίχτες; Τί σημαίνει επιχειρησιακό λάθος;». Μάλιστα,  ανέφερε το όνομα της προέδρου της Δημοκρατίας για να δείξει πόσο παράλογο είναι να μην μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τους λόγους παρακολούθησής του, αν και μπορεί να γίνει άρση απορρήτου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως  προϊστάμενο της ΕΥΠ, «Δηλαδή αν παρακολουθούσαν την κ. Σακελλαροπούλου, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα της έλεγε ο κ. Μητσοτάκης βάσει του νόμου που ψήφισε, ότι δεν θα μάθεις ποτέ και πήγαινε να ενημερωθείς για την υπόθεση σου από την ΕΥΠ; (…)», είχε πει χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ (ερώτηση Σωτήρης Μπολάκης – MEGA TV).

Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης  «εργαλειοποιεί εις βάρος της διαφάνειας, των θεσμών και της Δημοκρατίας, γιατί η Δεξιά για άλλη μία φορά δείχνει ότι τρέφεται από τις συνωμοσίες(…)».  Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ, (ερώτηση Τίμος Φακαλής – ethnos.gr) προανήγγειλε τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι θα την ενημερώσει για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και την απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του μέσω του λογισμικού predator και για τις  πρωτοβουλίες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.  Όπως επεσήμανε, «πρέπει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας η οποία είναι εγγυητής του πολιτεύματος να βοηθήσει για την ομαλοποίηση τού πολιτικού κλίματος της χώρας, χωρίς συνωμοσιολογίες και χωρίς διχαστικά διλήμματα που οδηγούν στη συγκάλυψη».

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης για τα σενάρια «μεταγραφών» στελεχών από το ΠΑΣΟΚ: «Δεν ηγούμαι κόμματος σούπερ-μαρκετ»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φτιάχνει ευρωπαϊκό μέτωπο κατά του καθεστωτισμού Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter