ΟΙΕΛΕ: Επείγον αίτημα για συνάντηση με την Επιθεώρηση Εργασίας

ΟΙΕΛΕ: Επείγον αίτημα για συνάντηση με την Επιθεώρηση Εργασίας

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) κατέθεσε επείγον αίτημα συνάντησης προς την Επιθεώρηση Εργασίας και το Συνήγορο του Παιδιού αναφορικά με την άκρως ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί σε πολλά summer camps τα οποία διοργανώνουν μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης (ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, ιδιωτικά νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και Κέντρα Μελέτης).

«Ιδίως για τα τελευταία, η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι χώροι αυτοί λειτουργούν ουσιαστικά παράνομα, χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι εκπαιδευτικοί, και γενικότερα οι εργαζόμενοι στα summer camps, εργάζονται συχνά είτε χωρίς καθόλου σύμβαση, είτε με σύμβαση άσχετη με το αντικείμενο της συγκεκριμένης εργασίας. Πολλοί, δε από αυτούς, απασχολούνται στα summer camps χωρίς πιστοποίηση για δραστηριότητες που ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους (αναρρίχηση, κολύμβηση κ.λπ.)» αναφέρει η ΟΙΕΛΕ.

Ακολουθεί η επιστολή της ΟΙΕΛΕ:

Κυρία Βοηθέ Συνήγορε,

Κύριε Διοικητή,

Με την παρούσα επιστολή ζητούμε την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης, ώστε να συζητηθεί το κρίσιμο ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας χιλιάδων παιδιών και εργαζόμενων σε μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης, ιδίως δε στα summer camps που αυτές διοργανώνουν. Πρόκειται για «δομές» φύλαξης και καλοκαιρινών δραστηριοτήτων που εκκινούν μετά τη λήξη του διδακτικού έτους και αφορούν κυρίως μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα summer camps διοργανώνουν (στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στον οποίο δραστηριοποιούμαστε) ιδιωτικά Σχολεία, Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Κέντρα Μελέτης. Ειδικά για τις τελευταίες μονάδες, το πρόβλημα είναι οξύτατο, καθώς λειτουργούν χωρίς καμιά νόμιμη άδεια και χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο. Είναι δε επίσης γνωστό,  ότι σε πάρα πολλές από αυτές τις δομές εκπαίδευσης και δραστηριοτήτων, εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι σε μη νόμιμες συμβάσεις εργασίας ή/και τους ανατίθενται καθήκοντα χωρίς να έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση για δράσεις που ενδέχεται να αποβούν επικίνδυνες για παιδιά (κολύμβηση, αναρρίχηση κ.λπ.), με επαύξηση της επικινδυνότητας λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών.

Παρά το γεγονός ότι η ΟΙΕΛΕ έχει έγκαιρα (επισυνάπτεται σχετική επιστολή που εστάλη πέρσι)  επιστήσει την προσοχή στα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Εργασίας, για τα σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των summer camps,  βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την αδιαφορία της Πολιτείας για την προστασία της παιδικής ηλικίας, της υγείας και της ασφάλειας ανήλικων παιδιών και εργαζομένων.

Ως προς τους ελέγχους, εάν και η ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και των αρμόδιων ελεγκτικών διαδικασιών είναι μεγάλη, θα επιμείνουμε να ζητάμε έστω και τώρα την άμεση διεξαγωγή ελέγχων σε όλη την επικράτεια από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που γνωρίζουν πολύ καλά ότι μεγάλος αριθμός ιδιωτικών δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων οργανώνουν summer camps χωρίς πολλά από αυτά να πληρούν νόμιμες προϋποθέσεις (συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, νόμιμες συμβάσεις, πιστοποίηση εργαζόμενων).

Η κατάσταση αυτή επιβαρύνεται περαιτέρω από την απόσχιση της Επιθεώρησης Εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας και τη διακοπή του απαραίτητου μεταξύ τους συντονισμού, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, ως προς τη στόχευση των ελέγχων, αλλά και την απαιτούμενη και επιβαλλόμενη, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, συνέργειας με τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Παιδείας. Είναι δε επίσης γνωστό, ότι πλέον δεν λειτουργεί το τριμερές όργανο θεσμικού κοινωνικού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, όπου συμμετείχε θεσμικά η πλευρά των εργαζομένων, μέσω του οποίου διασφαλιζόταν η διαφάνεια στον προγραμματισμό και η λογοδοσία στη διεξαγωγή και τα αποτελέσματα των ελέγχων της.  Επειδή όμως η Επιθεώρηση Εργασίας έχει συνέχεια, ζητούμε τη διεξαγωγή συντονισμένων ελέγχων σε όλη την επικράτεια.

Κυρία Βοηθέ Συνήγορε,

Κύριε Διοικητή,

Είναι ευκταία η πραγματοποίηση μιας κοινής συνάντησης, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τα ανωτέρω, με σκοπό την άμεση διεξαγωγή των απαιτούμενων συντονισμένων ελέγχων.

Η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών οφείλει να είναι αυστηρή προτεραιότητα της Πολιτείας και των θεσμών της, όπως και η αναγνώριση της εργοδοτικής παραβατικότητας σε βάρος των εργαζομένων που, συχνά υπερβάλλοντας εαυτόν, προστατεύουν τα παιδιά εν μέσω απαγορευτικών συνθηκών εργασίας.

Αναμένουμε  τη θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter