Ολλανδία: Ο Μαρκ Ρούτε αποχωρεί από την πολιτική μετά τις πρόωρες εκλογές

Ολλανδία: Ο Μαρκ Ρούτε αποχωρεί από την πολιτική μετά τις πρόωρες εκλογές

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πρωί αυτής της Δευτέρας την αποχώρηση τόσο από την ηγεσία του κόμματος VVD (Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία) όσο και γενικώς από τη πολιτική, μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση του Ρούτε παραιτήθηκε εξαιτίας του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Ο ολλανδός συντηρητικός πολιτικός επέλεξε να ανακοινώσει την αποχώρησή του ξαφνικά στην ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με τον απερχόμενο – πλέον – πρωθυπουργό, υπήρχε μεγάλη σπέκουλα για τα κίνητρα της παραίτησης της κυβέρνησής του τις τελευταίες μέρες. Στην ομιλία του ανέφερε ότι «η μόνη απάντηση είναι η Ολλανδία» κι ότι η μόνη του έννοια είναι η χώρα. Επιπλέον, ο Ρούτε προσπάθησε να δώσει μια εξήγηση για την πτώση της κυβέρνησής του.

«Όλα τα κόμματα έχουν πάει στα άκρα, αλλά μερικές φορές η θέληση να εργαστούμε από κοινού δεν είναι ισχυρή», σχολίασε από το βήμα του κοινοβουλίου. Πρόσθεσε ότι «ποτέ μια τέτοια κατάσταση δεν έρχεται σε καλή στιγμή», ενώ υπογράμμισε ότι «αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις που χρειάζονται λύσεις άμεσα».

Ο Ρούτε έκλεισε με αναφορές σε βοήθεια για τα θύματα του σεισμού στο Χρόνινχεν, την επικουρία στην Ουκρανία για την αντεπίθεσή της και την επιχείρηση αποζημίωσης των θυμάτων της υπόθεσης υπερχρέωσης ασφαλιστικών εισφορών.

Η τετρακομματική κυβέρνηση του Ρούτε διχάστηκε για το μεταναστευτικό. Δύο από τα κόμματα του ήδη εύθραυστου συνασπισμού αρνήθηκαν να στηρίξουν την πρόταση για περιορισμό στον αριθμό των παιδιών προσφύγων που θα έχουν τη δυνατότητα να ενώνονται με τους γονείς τους, χωρίς να περιμένουν δύο χρόνια πριν την επανένωση.

Για την ώρα, ο διχασμένος κυβερνητικός συνασπισμός θα παραμείνει στη θέση του εν είδει μεταβατικής κυβέρνησης, έπειτα από αίτημα του βασιλιά Γουλιέλμου-Αλεξάνδρου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter