Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι Γάλλοι ανησυχούν για τα θέματα Ασφάλειας – Τα εναλλακτικά σχέδια

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι Γάλλοι ανησυχούν για τα θέματα Ασφάλειας – Τα εναλλακτικά σχέδια

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε τα σενάρια που προβλέπονται για την ασφάλεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Δήλωσε επίσης ότι εργάζεται για τη διασφάλιση μιας διεθνούς «ολυμπιακής εκεχειρίας».

Και όλα αυτά αφού οι μετρήσεις δείχνουν κάποια ανησυχία ενώ το ενδιαφέρον για τους Αγώνες υποχωρεί.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, καθησυχάζοντας τον κόσμο για την ασφάλεια γύρω από την τελετή έναρξης στον Σηκουάνα, περιγράφοντας για πρώτη φορά τα «σχέδια Β και Γ» σε περίπτωση τρομοκρατικής απειλής, ιδίως στο Stade de France. «Αυτή η τελετή έναρξης κατά μήκος του ποταμού της πρωτεύουσας στις 26 Ιουλίου “αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία”. Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του από το εργοτάξιο του Grand Palais στο Παρίσι, το οποίο πρόκειται να φιλοξενήσει αρκετές εκδηλώσεις. Όμως «υπάρχουν σχέδια Β και ακόμη και σχέδια Γ», «και τα προετοιμάζουμε παράλληλα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Μακρόν είχε ήδη διαβεβαιώσει ότι εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια. Για πρώτη φορά, άρχισε να τα αναλύει λεπτομερώς. «Θα αναλύουμε τους κινδύνους σε πραγματικό χρόνο», πρόσθεσε. «Έχουμε μια τελετή που ετοιμάζουμε, η οποία θα περιοριζόταν στο Trocadéro, για παράδειγμα, και έτσι δεν θα την κάναμε σε ολόκληρο τον Σηκουάνα», «ή ακόμη θα την φέρναμε πίσω στο Stade de France», εξήγησε.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Τα συνδικάτα ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους Ολυμπιακούς του Παρισιού με… απεργίες

Μεγάλη περίμετρος ασφάλειας

Μέχρι τώρα, η εκτελεστική εξουσία είχε επίσημα αποκλείσει την μεταφορά στο Stade de France, όχι μόνο επειδή ο χώρος φιλοξενεί εκδηλώσεις πριν από τις 26 Ιουλίου. Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλησε ωστόσο να καθησυχάσει το κοινό σχετικά με τις ρυθμίσεις ασφαλείας για το σενάριο του ποταμού, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί την προτιμώμενη επιλογή. «Έχουμε προβλέψει την κατάσταση και δημιουργούμε μια πολύ ευρεία περίμετρο ασφαλείας, όπου θα ελέγχουμε όλους όσους εισέρχονται και εξέρχονται», επέμεινε. Ο αριθμός των θεατών που μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν έχει μειωθεί από 500.000 σε 222.000. Μαζί με εκείνους που έχουν πληρώσει για τις θέσεις τους στους πρόποδες των αποβάθρων, θα πρέπει να είναι συνολικά περίπου 320.000.

OLY Paris 2024

Τρεις μήνες πριν από την έναρξη αυτού του παγκόσμιου γεγονότος, και με τα σύννεφα να συγκεντρώνονται στη διεθνή σκηνή, ο Πρόεδρος επιχείρησε επίσης να ενισχύσει τη διπλωματική αξία των Αγώνων. Η Γαλλία «θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει μια ολυμπιακή εκεχειρία», δήλωσε, υποσχόμενος να συνεργαστεί για το σκοπό αυτό με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ειδικότερα. «Του ζήτησα να με βοηθήσει», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας παρεμπιπτόντως ότι θα έρθει στο Παρίσι «σε λίγες εβδομάδες». Αναμένεται στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Τον Νοέμβριο, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να σεβαστούν την παραδοσιακή «Ολυμπιακή Εκεχειρία» κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Παρισιού.

Ο Πρόεδρος Μακρόν επιβεβαίωσε επίσης ότι στις 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής, η οποία θα συνδιοργανωθεί με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), «για τον αθλητισμό, τη διατροφή και την εκπαίδευση», προκειμένου «να δώσουμε στους νέους μας ένα καλύτερο μέλλον». Με αυτή τη συνέντευξη και αυτή τη νέα ανασκόπηση του χώρου μετά τα εγκαίνια του «χωριού των αθλητών» και του Ολυμπιακού κολυμβητηρίου, ο αρχηγός του κράτους ελπίζει να αναζωπυρώσει τον ενθουσιασμό.

Μια δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα La Tribune Dimanche δείχνει ότι μόνο το 53% των Γάλλων δηλώνει ότι «ενδιαφέρεται» για τους Αγώνες, οκτώ μονάδες λιγότερες από ό,τι πριν από έξι μήνες. Ακόμη χειρότερα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «ανησυχεί» για την ικανότητα της Γαλλίας να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων.

Επίδειξη ξιφασκίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους για απεργίες κατά τη διάρκεια των Αγώνων. «Έχω εμπιστοσύνη στα συνδικάτα. Έχουν πνεύμα ευθύνης και θα είναι στο πλευρό μας», δήλωσε. Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος επρόκειτο να επισκεφθεί το εργοτάξιο του Grand Palais, το οποίο ανακαινίζεται από το 2021 και πρόκειται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες ξιφασκίας και ταεκ βον το. Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία εργαζομένων και θα παρακολουθήσει «μια επίδειξη ξιφασκίας από τις γαλλικές ολυμπιακές ομάδες σπάθης γυναικών και ξιφασκίας ανδρών». Ο χώρος αναμένεται να παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων την Παρασκευή.

«Αυτό το νέο έργο του Grand Palais, με προϋπολογισμό περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, καλύπτει τα 77.000 τετραγωνικά μέτρα του χώρου, τις αίθουσες, τους εξωτερικούς χώρους, το μεγάλο κλίτος και το Palais de la découverte», εξήγησε λεπτομερώς το Μέγαρο των Ηλυσίων. Η πλήρης αποκατάσταση του χώρου, που χτίστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1900, αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2025 για το Grand Palais, οπότε και θα ανοίξει ξανά για το κοινό, και το 2027 για το Palais de la découverte.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στο Σίδνεϊ: Εισέβαλε σε εκκλησία και μαχαίρωσε ιερέα – Καρέ καρέ η στιγμή της επίθεσης (Video)

Wall Street Journal: Το Ισραήλ απέκρουσε την επίθεση του Ιράν, αλλά μόνο με τη βοήθεια των συμμάχων του

Ισραηλινά ΜΜΕ: «Πώς θα “γονατίσουμε” το Ιράν»

Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή: Ισραηλινά σχέδια για αντίποινα στο Ιράν – Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία έχει ανάγκη τη βοήθεια των συμμάχων, ακριβώς όπως το Ισραήλ»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter