Ομόφυλα ζευγάρια: Αποχή αποφάσισε ο Βορίδης

Ομόφυλα ζευγάρια: Αποχή αποφάσισε ο Βορίδης
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Την οδό της «αξιοπρεπούς στάσης» της αποχής αποφάσισε να ακολουθήσει ο Μάκης Βορίδης, μετά και την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Επικρατείας, κατέθεσε τη διαφωνία του ως προς το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, όμως δεν επιδιώκει να πάει στην Βουλή να καταψηφίσει, ώστε να μη δημιουργήσει μεγαλύτερες ανακατατάξεις στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σημειώνεται, ότι η επιλογή του Μάκη Βορίδη έγινε σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος για τους διαφωνούντες είχε αφήσει την επιλογή της αποχής, που την είχε χαρακτηρίσει και ως «αξιοπρεπή στάση», με σκοπό να μη αποτυπωθεί μία οργανωμένη διαφωνία εναντίον του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες η θέση του Μάκη Βορίδη στο υπουργικό συμβούλιο μάλλον δεν κινδυνεύει, καθώς η στάση της αποχής, λαμβάνεται υπόψη, ως ένας «έντιμος συμβιβασμός».

«Βαθαίνουν» οι ρωγμές στην κοινοβουλευτική ομάδα

Όλα αυτά έγιναν στον απόηχο της ηχηρής διαφοροποίησης της βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία υποστήριξε από το περιστύλιο της Βουλής, ότι «καταψηφίζω το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια καθώς ανοίγει τον δρόμο για την τεκνοθεσία. Είμαι υπέρ της αλλαγής της νομοθεσίας για το σύμφωνο συμβίωσης».

Μάλιστα, έντονη συζήτηση γίνεται στο παρασκήνιο και για τη τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος χθες (23/1) ανέφερε ότι  «δεν μπορεί η κάθε επιθυμία να θεωρείται δικαίωμα. Η μετατροπή κάθε επιθυμίας σε δικαίωμα δεν βοηθά την ενότητα της κοινωνίας. Δεν είναι δυνατόν στο όνομα των ατομικών δικαιωμάτων να απαξιώνεται η πλειοψηφία. Ο υπερτονισμός της φιλελεύθερης αρχής με υπερτονισμό των δικαιωμάτων δημιουργεί πρόβλημα στη συλλογικότητα».

Οι φόβοι στο Μαξίμου εντείνονται, καθώς οι διαφωνούντες είναι δεκάδες, και εάν πάνε να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, θα πρόκειται για προσωπική ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για αυτό και τα τηλέφωνα έχουν «πάρει φωτιά», ώστε ακόμη και οι βουλευτές που διαφωνούν, τουλάχιστον να απέχουν.

Τις επόμενες ώρες στην δημόσια διαβούλευση

Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα, το νομοσχέδιο θα βγει στη δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ώρες και στα μισά του Φεβρουαρίου (12 με 13), κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με πηγές στο υπουργικό συμβούλιο μίλησαν υπέρ του νομοσχεδίου υπουργοί, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter