Οπαδική βία: Αντιπολιτευτικά πυρά για υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Οπαδική βία: Αντιπολιτευτικά πυρά για υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη
AP Photo/Petros Giannakouris

Με καρμπόν κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπως και άλλοτε, λειτουργεί το ηγετικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και στην περίπτωση της αιματηρής βίας εντός και εκτός γηπέδων. Κατ΄εξακολούθησιν με το φαίνεσθαι προσπαθεί να καλύψει τεχνηέντως τις αντιλαϊκές πολιτικές της τις συνδεόμενες με το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο της εμπορευματοποίησης των πάντων. Επιχειρεί μέσα από φαντεζί δημόσιες παρεμβάσεις της να εκτονώσει την πίεση που της ασκείται από την κοινωνική απαίτηση για μέτρα.

Από την πρώτη στιγμή, μετά την τραγωδία της επίθεσης κατά του 31χρονου αστυνομικού στο Ρέντη, αλλά και με επίκεντρο τους φακέλους με τα ονόματα χούλιγκαν, τα πυρά της αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι και το ΚΚΕ (με διαφορετικό σκεπτικό) στόχευσαν κατά των επικοινωνιακών χειρισμών του Μαξίμου και της εντυπωσιοθηρίας με αναποτελεσματικά μέτρα.

Μάλιστα, η αιχμή για έλλειψη σοβαρότητας ήταν ενδεικτική στην κριτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με αφορμή την κατάθεση φακέλου με 200 ονόματα χούλιγκανς από όλη την Ελλάδα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Διόλου τυχαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ξεσκέπασαν την τακτική που ακολούθησε το Μαξίμου και η ΝΔ για να εμφανιστούν ότι πρωτοστατούν στην προσπάθεια κάθαρσης στον αθλητισμό και αντιμετώπισης της βίας.

Διαβάστε επίσης: Ρέντης: Ψάχνουν χούλιγκαν που… τους ήξεραν – Πώς φτιάχνονται οι «στρατιώτες» της οπαδικής βίας (Video)

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μαρίνος Σκανδάμης υπενθύμισε ότι και το Μάιο του 2021 ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου υπόμνημα και φακέλους με 500 ονόματα ποινικών που εμπλέκονταν στο οργανωμένο έγκλημα, όμως η εισαγγελική απάντηση ήταν πως οι εισαγγελείς της χώρας δεν αξίωναν να υποκαταστήσουν το έργο των αστυνομικών αρχών.

Εξ ου και τα πυρά που εξαπολύει επισημαίνοντας ότι τώρα, δυο χρόνια μετά, η κίνηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση να καταθέσουν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φάκελο με 200 ονόματα σκληρών χούλιγκανς από όλη την Ελλάδα, που κατέθεσαν, δείχνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει διδαχθεί από παρόμοιες ενέργειες του παρελθόντος.

Με αυτά τα δεδομένα, το ΠΑΣΟΚ καλεί τον αρμόδιο υπουργό και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να κάνουν τα πάντα στο πλαίσιο των καθηκόντων τους για να ολοκληρωθούν οι έρευνες που θα φέρουν άμεσα στην δικαιοσύνη όσους εμπλέκονται σε αυτά τα εγκλήματα. Αυτό, όπως τονίζει ο Μαρίνος Σκανδάμης, απαιτεί το σύνολο της κοινωνίας και αυτό αποτελεί χρέος όλων για τα θύματα και τις οικογένειες των θυμάτων της οργανωμένης εγκληματικής οπαδικής βίας. Μάλιστα, βάλλοντας ευθέως κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνει καυστικά: «Συνιστούμε λοιπόν λιγότερη επικοινωνία και περισσότερη σοβαρότητα, δουλειά και αποτελεσματικότητα».

Φάμελλος: «Τίποτα δεν εφαρμόστηκε»

Παράλληλα, καυστικός ήταν στις διατυποώσεις του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος σημείωσε (Ρ/Σ Στο Κόκκινο -12/12/2023) ότι επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση επί διακυβέρνησης ΝΔ, που δεν πράττει τα δέοντα. «Μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη είχαμε το τραγικό περιστατικό του Μιχάλη του Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια το καλοκαίρι, όταν πάνω από 100 νεοναζί Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν όλη τη χώρα και έφτασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια σε μια προσχεδιασμένη δολοφονική επιδρομή. Ο κ. Μητσοτάκης και μετά από αυτό το γεγονός έκανε και πάλι συσκέψεις, ανακοινώσεις, δήθεν δυναμικές, για τον έλεγχο των συνδέσμων, για τις παρεμβάσεις και την αστυνόμευση στα γήπεδα. Κάποιες από αυτές δεν ήταν μάλιστα και προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως τίποτα δεν εφαρμόστηκε. Το αποτύπωμα ήταν μηδενικό και τελικά πάμε προς τα πίσω», επεσήμανε.

ΚΚΕ: «Υποκρισία και εντυπωσιοθηρία»

Από την πλευρά του ο Περισσός επισημαίνει συνεχώς ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης ακόμα και με τους αγώνες χωρίς φιλάθλους δεν μπορούν να κρίψουν την ουσία των γεγονότων. «Όλοι πλέον καταλαβαίνουν και εξοργίζονται με την υποκρισία και την εντυπωσιοθηρία τέτοιων κυβερνητικών μέτρων. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να γίνει αντιληπτή και η αιτία του προβλήματος», επισημαίνει το ΚΚΕ. «Είναι καιρός ο λαός, η νεολαία, οι φίλαθλοι, οι οπαδοί των ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα φαινόμενα σήψης, να δουν ότι το ποδόσφαιρο και συνολικά ο αθλητισμός μπορεί να υπάρχει και να αναπτύσσεται προς όφελος τους χωρίς την επιχειρηματική δράση και τα παράγωγά της».

Κατά τον Περισσό, «μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας στους αθλητικούς χώρους είναι ο αθλητισμός χωρίς επιχειρηματικά συμφέροντα σε αντίθεση με αυτό που κάνει η κυβέρνηση, δηλαδή έναν αθλητισμό χωρίς φιλάθλους. Άλλωστε και οι λεγόμενοι “οπαδικοί στρατοί”, επίσημοι ή ανεπίσημοι, καμία σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό, τον οποίο χρησιμοποιούν ως προκάλυμμα για άλλου είδους επιδιώξεις και δραστηριότητες. Γι’ αυτό το λόγο ακόμη και ο όρος “οπαδική βία” είναι παραπλανητικός, γιατί ουσιαστικά αφήνει στο απυρόβλητο την επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς των μεγαλοεπιχειρηματιών, από όπου απορρέουν και τα φαινόμενα βίας που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ανθρώπινες ζωές».

Σύμφωνα με τον Περισσό, πρέπει να κοπεί το νήμα που συνδέει τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον αθλητισμό αλλά αυτό δεν το κάνουν οι κυβερνήσεις διατηρώντας το μοντέλο του “αθλητισμού – εμπόρευμα” και της “ομάδας – επιχείρηση”.

Διαβάστε επίσης: Ρέντης: Ακρωτηρίασαν το πόδι του αστυνομικού που τραυματίστηκε από φωτοβολίδα στα επεισόδια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter