Οργή στη βάση και στα στελέχη της ΝΔ για την κυβίστηση της κυβέρνησης τους

Οργή στη βάση και στα στελέχη της ΝΔ για την κυβίστηση της κυβέρνησης τους

Με το… δεξί ξεκίνησε το έργο της η κυβέρνηση της ΝΔ ή επί το ακριβέστερον με το ψέμα, το οποίο ως γνωστόν έχει κοντά ποδάρια. Οι πρώτες κινήσεις Μητσοτάκη δείχνουν έπαρση, αλαζονεία, αμνησία, αντιφάσεις, διαπλοκή και συνοδεύονται από κούφιες υποσχέσεις.

Με το καλημέρα έχουμε την… αμνησία του επικεφαλής της δεξιάς και της… πασοκοποταμίσιας κυβέρνησης. Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα και η «καλή» συμφωνία των Πρεσπών αποκαλύπτουν την υποκρισία και το ψεύδος της Δεξιάς που πήρε ξανά, ελέω ψηφοφόρων, τα ηνία της χώρας στα χέρια της. Το γεγονός ότι αυτές οι δύο κινήσεις έχουν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, κυρίως στο κλαμπ των μακεδονομάχων, μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει. Η κυβέρνηση –που ήδη αποπνέει άρωμα διαπλοκής– προκαλεί και τον λαό και τους αφελείς ψηφοφόρους της ΝΔ που η ηγεσία του κόμματος τους είχε φλομώσει στο ψέμα. Αλήθεια, που είναι ο «μακεδονομάχος» Αντώνης Σαμαράς; Αραγε σε ποιο λαγούμι έχει λουφάξει ο όψιμος «μακεδονομάχος» Τάκης Θεοδωρικάκος; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

«Ο χρήσιμος… άχρηστος»

Η επιλογή του νέου πρωθυπουργού να διορίσει γενικό γραμματέα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ προκάλεσε σεισμό στη βάση της ΝΔ. Οργισμένοι και έκπληκτοι οι νεοδημοκράτες είδαν αυτόν του οποίου την παραίτηση ζητούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη φονική τραγωδία στο Μάτι να στρογγυλοκάθεται στην καρέκλα του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση να διοριστεί γενικός γραμματέας ο κ. Τσουβάλας ήταν κοινή: Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης αποφάσισαν, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αφενός να του «δώσουν συγχωροχάρτι για το Μάτι», αφετέρου να τον «αποκαταστήσουν», όπως φέρεται να είπε ο νέος… σερίφης της Κατεχάκη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τον πρώην στρατηγό, ο οποίος κατά τη γνώμη του «αδίκως καρατομήθηκε» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2018. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το μπαράζ αρνητικών σχολίων από βουλευτές, στελέχη και απλά μέλη της ΝΔ υπήρξαν στο Μαξίμου σκέψεις για ακύρωση του διορισμού του κ. Τσουβάλα. Τελικά επικράτησε η εισήγηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου ότι «η πολιτική ζημιά από τον διορισμό θα ήταν πιο μικρή και διαχειρίσιμη από το να τον έδιωχναν». Πάντως μέχρι στιγμής τα γεγονότα άλλα δείχνουν: και οι αντιδράσεις δεν λένε να κοπάσουν και η επικοινωνιακή και πολιτική ζημιά που έχει πάθει η «κυβέρνηση της αλήθειας» είναι μεγάλη. Μεγάλη σαν την πολιτική πατάτα που έκανε.

Σπέκουλα με τις Πρέσπες

Απόγευμα Τετάρτης 17 Ιουλίου: ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης επισκέπτεται το υπουργείο Αμυνας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας βγαίνει ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην 23η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση, του Economist, με θέμα «Europe: Leaving indecisiveness behind?», που διεξάγεται στην Αθήνα και λέει τα εξής: «Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές. Απλά η άποψή μου είναι –με κάθε καλή πρόθεση και θέλω να το τονίσω αυτό– ότι για να σταθεί αυτή η συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου, αν θέλετε, ως νομικού. Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον». Τόμπολα.

Οι δεξιοί και δη οι μακεδονομάχοι δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να πιστέψουν ότι λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Παναγιωτόπουλου βγαίνει ο δεύτερος και «γκρεμίζει τον πατριωτικό αγώνα που έδωσαν στα συλλαλητήρια και αλλαχού». Οι συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της ΝΔ και της κυβέρνησης είναι έντονες και όλες μα όλες δείχνουν ως μοναδικό υπεύθυνο της αλλαγής στρατηγικής για την «επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών» τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος τώρα που έγιναν κυβέρνηση τη θεωρεί «καλή».

Αφαντοι οι «μακεδονομάχοι»

Η φυλή των μακεδονομάχων δέχεται πόλεμο από το Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η προεκλογική σημαία της ΝΔ που ήταν το μακεδονικό αρχίζει να γίνεται κουρέλια. Πρώτος και καλύτερος ο Μητσοτάκης (τι δεν έχει πει το στόμα του προεκλογικά για τη «μία και μοναδική Μακεδονία»), ο οποίος έχει πάρει το ψαλίδι και κουρελιάζει το νεοδημοκρατικό αφήγημα. Ο Σαμαράς, ο αρχηγός των «μακεδονομάχων», αποσβολωμένος αδυνατεί να πιστέψει ότι για δεύτερη φορά στην πολιτική καριέρα του θα υποστεί δεινή ήττα αναφορικά με την «ελληνική Μακεδονία». Σε εξίσου δύσκολη θέση βρίσκεται και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του δίπλα στον αρχηγό της ΝΔ κατακεραύνωνε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την «προδοτική», όπως έλεγε, και «επαίσχυντη» συμφωνία των Πρεσπών. Για να μην αναφέρουμε τους Μακεδόνες βουλευτές της ΝΔ που σε λίγο δεν θα μπορούν να πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες. Συμπερασματικά, «ποιος θα θυμάται σε λίγους μήνες» τι έλεγαν προεκλογικά ο Μητσοτάκης και η ομάδα του για το μακεδονικό… Τουλάχιστον αυτό θέλουν να πιστεύουν στο Μαξίμου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter