«Οχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και από τη Σύγκλητο του ΕΛΜΕΠΑ

«Οχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και από τη Σύγκλητο του ΕΛΜΕΠΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων στο υπουργείο Παιδείας, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Ξεκάθαρη στάση κρατάει η Σύγκλητος του ΕΛΜΕΠΑ απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και για την εξ αποστάσεως εξεταστική. Τα μέλη της Συγκλήτου κατακεραυνώνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς και απαιτούν την ενίσχυση της χρηματοδότησης. Επίσης, υπερτονίζουν το μείζον θέμα της φοιτητικής στέγης που στην Κρήτη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

«Να μην καταθέσει νομοθετικές ρυθμίσεις για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, αλλά να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης του δημόσιου Πανεπιστημίου», καταλήγει η Σύγκλητος του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Η ανακοίνωση της Συγκλήτου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου:

«Η Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου που θα επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Η χρόνια υποστελέχωση των δημόσιων Πανεπιστημίων, η ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας, οι σημαντικές εκκρεμότητες σχετικά με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων χιλιάδων αποφοίτων των δημόσιων Πανεπιστημίων, καθώς και το εκρηκτικό πρόβλημα της εύρεσης φοιτητικής στέγης, ειδικά στα νησιωτικά-περιφερειακά Πανεπιστήμια, εντείνουν εύλογα τις ανησυχίες μας.

Θεωρούμε ότι η συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση θα έπρεπε να επικεντρώνεται στο μέλλον των δημόσιων Πανεπιστημίων, στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και, κυρίως, στην ουσιαστική τους στήριξη από την Πολιτεία. Η ανάγκη αυτή καθίσταται επιτακτική στις μέρες μας λόγω των σημαντικών αλλαγών στον ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης (π.χ. Συμμαχίες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων), καθώς και εξαιτίας των τεκτονικών επιπτώσεων στη διδασκαλία και την έρευνα από τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Παρατηρούμε όμως με απογοήτευση ότι ο «διάλογος» κατευθύνεται επιτηδευμένα στις μορφές κινητοποιήσεων των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και στην «υποχρέωση» των αυτοδιοικούμενων Ιδρυμάτων να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές εξετάσεις.

Η Σύγκλητος του ΕΛΜΕΠΑ στηρίζει απαρέγκλιτα και αδιαπραγμάτευτα την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ που υπονομεύονται από τις εισαγγελικές διώξεις και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού περί υποχρεωτικών διαδικτυακών μαθημάτων και εξετάσεων. Η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή εξετάσεων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των Πανεπιστημίων που οφείλουν να προασπίσουν την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους.

Επιδιώκουμε τον ουσιαστικό διάλογο με την Πολιτεία για την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου που αποτελεί εκ του Συντάγματος τον πυλώνα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και μπορεί να εγγυηθεί σε όλους τους πολίτες, αφενός ίσες δυνατότητες πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και αφετέρου υψηλό επίπεδο σπουδών, ανεξαρτήτως της κοινωνικής προέλευσης και των οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Ζητάμε την άμεση στελέχωση των δημόσιων Πανεπιστημίων με μόνιμο ακαδημαϊκό, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό, την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, τη γενναία χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την αναβάθμιση των παλαιών κτηριακών & εργαστηριακών υποδομών των Πανεπιστημίων, καθώς και τη στήριξη της φοιτητικής στέγης.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να αφουγκραστεί τις ανησυχίες της πανεπιστημιακής κοινότητας και να μην καταθέσει νομοθετικές ρυθμίσεις για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, αλλά να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter