Ουγγαρία: «Πόρτα» από τον Όρμπαν στην ψηφοφορία για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ουγγαρία: «Πόρτα» από τον Όρμπαν στην ψηφοφορία για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, μποϊκόταρε την έκτακτη συνεδρίαση για την ένταξη της Σουηδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα το κοινοβούλιο να μην διεξαγάγει ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον Guardian, η συνεδρίαση υποστηρίχθηκε από έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά οι βουλευτές του Fidesz δεν παρέστησαν σε αυτή, ματαιώνοντας την προσπάθεια να τοποθετηθεί η ψηφοφορία στο πρόγραμμα του νομοθετικού σώματος, έπειτα από 18 μήνες καθυστερήσεων που έχουν εξοργίσει τους συμμάχους της Ουγγαρίας.

Δείτε επίσης: «Πράσινο φως» από την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Ουγγαρία παραμένει έτσι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει την είσοδο της Σουηδίας στην ομάδα. Σημειώνεται, ότι το Fidesz – το οποίο κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο – έχει καθυστερήσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας από τον Ιούλιο του 2022, υποστηρίζοντας ότι Σουηδοί πολιτικοί έχουν πει «κατάφωρα ψέματα» για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία.

Η καθυστέρηση έχει απογοητεύσει έντονα τους δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες τόσο για τη διάρκεια της αναμονής, όσο και για την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το σκεπτικό πίσω από τις κινήσεις της Ουγγαρίας.

Αφού το κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε υπέρ της έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας τον Ιανουάριο, η Ουγγαρία απέμεινε το τελευταίο από τα 31 μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας που δεν το έχει πράξει.

Ακόμα, μια διακομματική επιτροπή Αμερικανών βουλευτών κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τον Όρμπαν να επικυρώσει αμέσως την υποψηφιότητα της Σουηδίας, λέγοντας ότι η υπομονή με την Ουγγαρία «εξαντλείται» καθώς συνεχίζει να καθυστερεί την έγκρισή της.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι θα παροτρύνει το κόμμα του να επικυρώσει την υποψηφιότητα «με την πρώτη δυνατή ευκαιρία».

Σημειώνεται, ότι Ούγγροι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι οι βουλευτές του Fidesz δεν θα υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας, έως ότου ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον αποδεχθεί την πρόσκληση του Όρμπαν να επισκεφθεί τη Βουδαπέστη για να διαπραγματευτεί το θέμα. Ο Κρίστερσον, από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσει το ταξίδι, αλλά μόνο αφότου η Ουγγαρία εγκρίνει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Δείτε επίσης: Eρντογάν: Υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: Η ένταξη της Σουηδίας μετά την Τουρκία θα κριθεί από την Ουγγαρία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter