Ουκρανία: Λεονταρισμοί και αβροφροσύνες

Ουκρανία: Λεονταρισμοί και αβροφροσύνες

Σε Δύση και Ανατολή οι αποστολές όπλων, οι απειλές και οι «συσφίξεις» σχέσεων συνεχίζουν τον πόλεμο σε επίπεδο ρητορικής

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν γεμάτη εξελίξεις περισσότερο στο διπλωματικό πεδίο παρά στο πεδίο της μάχης. Για να δείξει την απαξίωση στους δυτικούς θεσμούς ο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγες μέρες μετά την επικήρυξή του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εθεάθη να… κόβει βόλτες στην κατεχόμενη Μαριούπολη. Παράλληλα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κίσιντα έκανε ένα ταξίδι-έκπληξη στο Κίεβο για να δηλώσει τη στήριξή του στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο προς την Ουκρανία, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ μετέβη στη Μόσχα για να ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. Ολα τα παραπάνω συνθέτουν ένα παζλ στο οποίο οι δύο πόλοι, Ανατολή και Δύση, χαράσσουν βαθιά τις διαχωριστικές γραμμές και διαμορφώνουν τους υλικούς όρους για μια κλιμάκωση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δράκος και αρκούδα

Πέρα από την ανταλλαγή αβροφροσυνών, η συνεργασία Κίνας και Ρωσίας αναμένεται να γίνει ακόμη στενότερη. Ασαφές όμως παραμένει αν τελικά έγινε το χατίρι του Πούτιν για την περίφημη «συνεργασία χωρίς όρια». Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αμοιβαία στήριξή τους για την υπεράσπιση της κυριαρχίας των δύο χωρών και την προστασία τους από έξωθεν παρεμβάσεις. Επίσης ο Σι Τζινπίνγκ, παρά το γεγονός ότι προσπαθεί να εμφανίσει την Κίνα ως διαμεσολαβητή για την ειρήνη στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως έπραξε στη συμφωνία για αποκατάσταση των σχέσεων του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, δεν έδωσε παρά μια υπόσχεση για την πολιτική λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας. Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πέρα από ασαφείς διπλωματικές δηλώσεις, η Κίνα δεν φαίνεται ότι θα ενισχύσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία έχει γίνει πλέον ο Νο 1 προμηθευτής πετρελαίου για την κινεζική βιομηχανία, το οποίο θα συνεχίσει να ρέει προς τα κινεζικά εργοστάσια, ενώ οι κινεζικές εταιρείες θα ανοιχτούν στη ρωσική αγορά. Δεν φαίνεται ωστόσο ότι οι δύο χώρες έχουν έρθει σε ουσιαστικές διμερείς συμφωνίες.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Τη στήριξή του στους Ουκρανούς στρατιώτες στο μέτωπο του Μπαχμούτ φέρεται να έδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα επισκέφθηκε μονάδες κοντά στο μέτωπο της πολιορκημένης πόλης. Δυτικά Μέσα αναφέρουν ότι το μομέντουμ της ρωσικής επίθεσης στην πόλη φαίνεται να έχει χαθεί, καθώς πολλές ρωσικές μονάδες αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλα μέτωπα.

Οι Ρώσοι συνέχισαν τις επιθέσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας, χωρίς να καταφέρουν να έχουν μεγάλα κέρδη στη μάχη του Μπαχμούτ, παρότι Ρώσοι αναλυτές αναφέρουν ότι η στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ ελέγχει το βιομηχανικό σύμπλεγμα ΑΖΟΜ στην πόλη.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δύναμη μισθοφόρων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας, αναμένεται να χάσει τις επόμενες εβδομάδες μεγάλο μέρος από τους έμμισθους μαχητές-πρώην κατάδικους, καθώς τα εξαμηνιαία συμβόλαιά τους αναμένεται να λήξουν και να πάρουν χάρη, την οποία τους έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο Πούτιν. Από την άλλη, οι Ουκρανοί φέρονται σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Institute for the Study of War να έχουν φέρει σε πέρας επιχειρήσεις ανταρτοπόλεμου στο Ντονιέτσκ, τα περίχωρα του οποίου ωστόσο δέχονται ρωσικές επιθέσεις.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο φέρεται να έχει ξεκινήσει καμπάνια επιστράτευσης για να ενισχύσει τις δυνάμεις στο μέτωπο, χωρίς όμως πολλές φανφάρες, ώστε να αποφύγει να δώσει διαστάσεις μιας νέας γενικής επιστράτευσης. Επίσης η Ρωσία –ως απάντηση στην επίσκεψη Κίσιντα στο Κίεβο– ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες στις Κουρίλες νήσους στον Ειρηνικό, οι οποίες αποτελούν διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας.

Παιδομάζωμα

Δυτικά Μέσα αναφέρουν ότι συνεχίζονται οι απελάσεις στη Ρωσία παιδιών από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, με την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να… επικρίνει τις ΗΠΑ για την επιχείρηση «Babylift» στο Βιετνάμ, που «ξερίζωσε τα παιδιά από την πατρίδα και τον πολιτισμό τους».

Για το ίδιο θέμα προτίθεται να ανακινήσει άτυπες διαδικασίες στον ΟΗΕ ο πρέσβης της Ρωσίας στον οργανισμό Βασίλι Νεμπένζια στις αρχές του Απριλίου, όταν και η Ρωσία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Βρετανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με διατρητικά βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο, μαζί με τανκς Challenger 2, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου, με τον Πούτιν να προειδοποιεί ότι «θα αναγκαστεί να αντιδράσει». Στρατιωτικοί αναλυτές ωστόσο κάνουν λόγο για κενούς λεονταρισμούς, αφού το απεμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποιείται στα διατρητικά βλήματα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, ενώ διατηρούν ένα μικρό ποσοστό ραδιενέργειας. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο το πήγε ένα βήμα παραπέρα και ανακοίνωσε ότι αν χρησιμοποιηθούν τα διατρητικά βλήματα εναντίον Ρώσων, ο Πούτιν θα δώσει στο Μινσκ βλήματα με πραγματικό ουράνιο…

Δάνειο από το ΔΝΤ

Η στήριξη πάντως της Δύσης στο Κίεβο συνεχίζεται. Πέρα από τη στρατιωτική στήριξη, που υπολογίζεται σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια (μόνο οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει πάνω από 46 δισ. δολάρια), η Ουκρανία πέτυχε προκαταρκτική συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση δανείου ύψους 15,6 δισ. δολαρίων για το κλείσιμο των μεγάλων ελλειμμάτων και την επούλωση των πληγών της οικονομίας εξαιτίας του πολέμου.

Η Ουκρανία υποσχέθηκε βέβαια να κάνει μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της τόσο για να πάρει τα χρήματα του ΔΝΤ όσο και για να πληροί τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter