Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καρατόμησε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Β. Ζαλούζνι

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καρατόμησε τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Β. Ζαλούζνι

Την απομάκρυνση του επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι για την «αναγκαία ανανέωση των ενόπλων δυνάμεων», ανακοίνωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στο X.

Όπως αναφέρει: «τον ευχαρίστησα για τα δύο χρόνια κατά τα οποία υπερασπίστηκε την Ουκρανία. Συζητήσαμε την ανανέωση των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και το ποιος θα αποτελέσει μέρος αυτής της ανανέωσης. Η ώρα για μια τέτοια ανανέωση είναι τώρα. Πρότεινα στον Στρατηγό Ζαλούζνι να παραμείνει μέρος της ομάδας. Αναμφισβήτητα θα νικήσουμε! Δόξα στην Ουκρανία!»

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε ότι η απόφαση για αλλαγή της ουκρανικής στρατιωτικής ηγεσίας ελήφθη την Πέμπτη. «Ο πόλεμος δεν παραμένει ο ίδιος. Ο πόλεμος αλλάζει και απαιτεί αλλαγή. Χρειάζονται νέες προσεγγίσεις και νέες στρατηγικές. Σήμερα, ελήφθη μια απόφαση για την ανάγκη αλλαγής της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», τόνισε.

Ωστόσο, δημοσίευμα των Financial Times (FT), ανέφερε ότι ο Ζελένσκι εδώ και καιρό προετοίμαζε αυτή την κίνηση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, Ο Ζελένσκι πρότεινε στον Ζαλούζνι, έναν νέο ρόλο, όμως ο στρατηγός αρνήθηκε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος φέρεται επίσης ότι κατέστησε σαφές στον 50χρονο στρατηγό, ότι θα αντικατασταθεί είτε δεχτεί, είτε αρνηθεί το νέο ρόλο. Πηγές της ουκρανικής προεδρίας σημείωσαν πως ο Ζελένσκι ενδεχομένως να καθυστερούσε τις σχετικές ανακοινώσεις, ωστόσο οι προθέσεις του διέρρευσαν στον Τύπο.

Ο Ζαλούζνι διορίστηκε αρχιστράτηγος λίγους μήνες πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Παρά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο στρατηγός Ζαλούζνι παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς ηγέτες στη χώρα. Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου, έδειξε ότι το 88% των Ουκρανών έχουν θετική γνώμη για τον στρατηγό, την ώρα που το ποσοστό θετικών απόψεων για τον πρόεδρο Ζελένσκι βρίσκεται στο 62%.

Νέος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ο Ολεξάντρ Σίρσκι

Νέος επικεφαλής του ουκρανικού στρατού διορίστηκε ο 58χρονος Ολεξάντρ Σίρσκι, άτομο από το περιβάλλον του Ζελένσκι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ο συνταγματάρχης Σίρσκι, μέχρι τώρα διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας – στον οποίο πιστώθηκε η επιτυχής άμυνα του Κιέβου τον πρώτο μήνα του πολέμου και έπειτα η ενορχήστρωση μιας επιτυχημένης αντεπίθεσης στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου – είναι ιδιαίτερα αντιπαθής και θεωρείται «διοικητής σοβιετικού τύπου».

Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι κράτησε τις δυνάμεις για πολύ καιρό στο Μπαχμούτ, όταν έπρεπε να αποσυρθούν, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες απώλειες.

Διαβάστε επίσης: Αναβλήθηκε η επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία – Αγκάθι τα drones Bayraktar

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter