Ουκρανία: Οι αντιδράσεις της Δύσης και το κόστος αυτών

Ουκρανία: Οι αντιδράσεις της Δύσης και το κόστος αυτών

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία ότι επιχειρεί να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, εξωθώντας τους Ευρωπαίους στη λήψη ολοένα και σκληρότερων κυρώσεων και αδιαφορώντας για το κόστος που θα προκύψει για την Ευρωπαϊκή οικονομία. 

Πρόκειται για μια σοβαρότατη καταγγελία δια στόματος Γενικού Γραμματέα του διατλαντικού οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο τελευταίος, μάλιστα, προειδοποίησε λέγοντας πως το ρίσκο μιας σύγκρουσης είναι αληθινό, καλώντας παράλληλα την Ε.Ε να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στην Ρωσία εν είδει τιμωρίας και περαιτέρω αποτροπής. 

Η Ε.Ε προειδοποιεί για το επερχόμενο κόστος 

Η Ε.Ε σηκώνει το γάντι μέσω του Ευρωπαίου Επιτρόπου Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος σε δηλώσεις του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι η Ε.Ε είναι έτοιμη να επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις στην Ρωσία εάν, η τελευταία, προωθηθεί περαιτέρω από τα τωρινά σύνορα των αναγνωρισθέντων περιοχών των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς και του Ντονέτσκ. 

Επίσης, ο ίδιος διαμήνυσε ότι ο δεύτερος γύρος κυρώσεων συμπεριλαμβάνει περιορισμούς στις εξαγωγές. Συγκεκριμένα δήλωσε «επιβάλλοντας αυτές τις ισχυρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υπάρξουν συνέπειες στην Ευρωπαϊκή οικονομία και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό. (…) Αλλά τώρα που διακυβεύεται η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας καθώς επίσης η ευρύτερη αρχιτεκτονική ασφαλείας, πρέπει να αντιδράσουμε ακόμη και αν υπάρξει οικονομικό κόστος, εάν είναι αναγκαίο».

Η άγνοια της Ιστορίας

Είναι πλέον προφανές ότι η ανάσχεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί τον νούμερο ένα στρατηγικό στόχο τόσο των ΗΠΑ, όσο της Ε.Ε. Ειδικότερα, τα κράτη-μέλη της Ένωσης θα πρέπει να είναι έτοιμα να πληρώσουν και το ανάλογο κόστος. Κόστος που θα μετακυλήστει στην οικονομία εν συνόλω. 

Η διάρκεια της κρίσης είναι μέχρι στιγμής άγνωστη. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Όλα αυτά σε μία αγορά ενέργειας που ήδη βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα. Η Δυτική διπλωματία απέτυχε και τώρα θα πληρωθούν οι μωροφιλοδοξίες των Αμερικανών και ορισμένων Ευρωπαίων. Το γεωπολιτικό μπλοκ της Δύσης ήθελε διακαώς να ταπεινώνει την Ρωσία, δημιουργώντας συνεχώς προβλήματα στα σύνορα της. 

Με άλλα λόγια οι Δυτικοί συμπεριφέρθηκαν προς τους Ρώσους, μετά το 1991, λες και η συνθήκη των Βερσαλλιών που τερμάτισε το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οδήγησε στον Β’, δεν υπήρξε ποτέ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter