Ουκρανία: Σήμα κινδύνου για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια από τον ΔΟΑΕ

Σήμα κινδύνου για πυρηνικό ατύχημα εξέπεμψε την Τρίτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, τονίζοντας ότι οι μάχες έχουν ενταθεί κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια της Ουκρανίας, που είναι και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή ο Γκρόσι άφησε ανοικτό «παράθυρο» αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι πιστεύει ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με τις δύο εμπόλεμες πλευρές για την προστασία του εργοστασίου και έτσι η αποτροπή πυρηνικής καταστροφής είναι «κοντά».

«Υπάρχει αυξημένο επίπεδο μάχης, ενεργού μάχης» στην περιοχή του Πυρηνικού Σταθμού της Ζαπορίζια, είπε ο Γκρόσι μιλώντας στο  Associated Press. «Οι ομάδες μου εκεί αναφέρουν καθημερινά για τις επιθέσεις, τον ήχο βαρέων όπλων. Αυτό είναι πρακτικά σταθερό» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Γκρόσι έχει ζητήσει εδώ και καιρό να δημιουργηθεί μια ζώνη προστασίας γύρω από το εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

«Είναι μια ζώνη ακραίας αστάθειας. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις, φυσικά, επηρεάζονται από τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις», είπε ο Γκρόσι. «Δεν θα χαρακτήριζα τη διαδικασία τους τελευταίους μήνες ως μια διαδικασία που δεν οδήγησε σε καμία πρόοδο». Ο επικεφαλής της πυρηνικής υπηρεσίας είπε ότι διατήρησε έναν επαγγελματικό διάλογο τόσο με ρώσους όσο και με ουκρανούς αξιωματούχους, καθώς επιδιώκει μια συμφωνία «για να διασφαλίσει … ότι δεν θα υπάρξει ραδιολογικό ατύχημα, μεγάλο καταστροφικό ατύχημα, στην Ευρώπη».

Τέλος, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ είπε ότι έχει συζητήσει την κατάσταση στα υψηλότερα επίπεδα και με τις δύο πλευρές και εξακολουθεί να συζητά «διαφορετικά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας γύρω από το εργοστάσιο».

Πηγή: Euronews, BBC, The Hindu

Ετικέτες