Γάζα: Λιμός απειλεί τώρα 1,1 εκατ. Παλαιστίνιους – Τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα

Γάζα: Λιμός απειλεί τώρα 1,1 εκατ. Παλαιστίνιους – Τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα

Ένώ η γενοκτονία από το Ισραήλ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς

Με τις γενοκτονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εντός της Γάζας να συνεχίζονται πλέον για περισσότερες από 200 ημέρες παράλληλα με τον ουσιαστικά πλήρη αποκλεισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού από την ανθρωπιστική βοήθεια, η Λωρίδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον καθολικό λιμό. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν εδώ και μήνες για την κατάσταση που διαμορφώνεται για περισσότερο από 1,1 εκατ. Παλαιστίνιους.

Δυσοίωνη πρόβλεψη

Ομως μέσα στην εβδομάδα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ Τζιανκάρλο Τσίρι παρουσίασε μια εξαιρετικά δυσοίωνη πρόβλεψη: Η Λωρίδα της Γάζας έχει υπερβεί το κατώφλι της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας και σε έξι εβδομάδες πρόκειται να ξεπεράσει αυτά του υποσιτισμού και της θνησιμότητας η οποία δεν οφείλεται σε τραυματισμό. Οπως ανέφερε: «Πλησιάζουμε μέρα με τη μέρα σε κατάσταση λιμού».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του WFP, έπειτα από σχεδόν επτά μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών «ο κόσμος δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις πιο βασικές διατροφικές του ανάγκες. Εχουν εξαντλήσει όλες τις στρατηγικές επιβίωσης, όπως το να τρώνε ζωοτροφές, να ζητιανεύουν, να πουλάνε τα υπάρχοντά τους για να αγοράσουν τρόφιμα. Τις περισσότερες φορές είναι άποροι και σαφώς κάποιοι από αυτούς πεθαίνουν από την πείνα».

Ηδη σύμφωνα με τη σχετική καταμέτρηση, όσο μπορεί να γίνει, περισσότερα από 30 παιδιά έχουν πεθάνει από ασιτία στη Γάζα. Σύμφωνα με τον Τσίρι: «Εκτιμάται ότι περίπου το 30% των παιδιών ηλικίας κάτω των δύο ετών είναι σε κατάσταση σοβαρής ασιτίας ή δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε τροφή και συνολικά το 70% του πληθυσμού στη βόρεια Γάζα είναι αντιμέτωπο με “καταστροφική πείνα”».

Υπεύθυνες προφανώς για την κατάσταση αυτή είναι οι ισραηλινές δυνάμεις και η ισραηλινή ηγεσία που, ενώ στα χαρτιά έχουν δεσμευτεί ότι θα διευκόλυναν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, εντούτοις δεν το έχουν πράξει, αφού συνεχίζουν τον ανηλεή βομβαρδισμό αλλά και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Γάζας. Η προετοιμασία δε των Ισραηλινών να επιτεθούν στην τελευταία πόλη-καταφύγιο των αμάχων της Λωρίδας, τη Ράφα, ήδη προκαλεί ανατριχίλα και προβλέψεις για πλήρη, ουσιαστική και άμεση κατάρρευση της ανθρωπιστικής κατάστασης εκεί.

Η έναρξη της επίθεσης στη Ράφα θα αυξήσει εκ των πραγμάτων και τους υπόλοιπους… αριθμούς του πολέμου στη Γάζα, δηλαδή τους νεκρούς και τραυματίες, τις κατεστραμμένες υποδομές και τις βόμβες που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Τα στοιχεία για τις πρώτες 200 μέρες του πολέμου είναι πραγματικά σοκαριστικά. Από τους περίπου 75.000 τόνους εκρηκτικών (βόμβες, ρουκέτες, βλήματα, όλμοι κ.ά.) που έχουν ρίξει οι Ισραηλινοί όλο αυτό το διάστημα έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 35.000 άνθρωποι και πάνω από 77.000 έχουν τραυματιστεί. Περίπου το 72% των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά.

Τουλάχιστον 17.000 παιδιά έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς τους. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τουλάχιστον 485 γιατροί, ενώ συνολικά έχουν καταστραφεί 26 από τα συνολικά 36 νοσοκομεία της Γάζας και τα εναπομείναντα δέκα έχουν περιορισμένες δυνατότητες λειτουργίας.

Οι αγνοούμενοι

Επιπλέον, 7.000 Παλαιστίνιοι αγνοούνται και, όπως σημειώνουν οι αρμόδιες παλαιστινιακές υπηρεσίες, πολλοί θεωρούνται νεκροί κάτω από τα ερείπια, κάτι που όταν επιβεβαιωθεί θα ανεβάσει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών σε πάνω από 40.000, ήτοι στο 2% του πληθυσμού της Λωρίδας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί στη Γάζα κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι περισσότεροι από αυτούς Παλαιστίνιοι.

Παρά το γεγονός ότι σπάνια υπάρχουν αναφορές για την κατάσταση εκτός Γάζας από την έναρξη των επιχειρήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στη Δυτική Οχθη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 460 Παλαιστίνιοι άμαχοι και τουλάχιστον 70 άμαχοι στον Λίβανο, όπου μεταξύ άλλων έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά λόγω βομβαρδισμών δεκάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας αυτής.

Διαβάστε επίσης:





Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter