Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: το 41% θεωρεί, ότι ο HIV μεταδίδεται από την χρήση της κοινής τουαλέτας

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: το 41% θεωρεί, ότι ο HIV μεταδίδεται από την χρήση της κοινής τουαλέτας

H 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με στόχο όλος ο πλανήτης να επικεντρώσει την προσοχή του στην σύγχρονη πανδημία της εποχής μας.

Με βάση την ετήσια έκθεση του UNAIDS και την ημέρα του AIDS 2015 υιοθετείται μια νέα πολιτική για την περίοδο 2016-2021 με τίτλο “On the Fast-Track to end AIDS” με στόχο να επιτευχθεί ταχύτερα ο τερματισμός της εξάπλωσης του ιού HIV έως και το 2030. Παρόλα αυτά, ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας της Metron Analysis, καθώς το 41% θεωρεί, ότι ο HIV μεταδίδεται από την χρήση της κοινής τουαλέτας, το 36% πιστεύει, πως μεταδίδεται μέσω της αγκαλιάς ή του φιλιού, ενώ, το 24% μέσω τσιμπήματος από κουνούπι.

Το στίγμα, με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι φορείς του HIV στην Ελλάδα, είναι αβάστακτο, γεγονός, που επιβεβαιώνεται και από τη νεότερη μελέτη της Metron Analysis για την Gilead Sciences Hellas, όπως επισημαίνει η θετική φωνή.

Για τους ανθρώπους που ζούν με τον ιο AIDS:

· Το 29% των Ελλήνων, τους θεωρεί κίνδυνο για την κοινωνία.

· Το 68% δηλώνει, πως δε θα έκανε κάποια σχέση με άτομο, που ζει με τον ιό

· Το 63% δεν γνωρίζει, πως το άτομο, που ζει με HIV και δεν έχει ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Η μετάδοση του ιού HIV, σύμφωνα με τη θετική φωνή:

· Μέσω σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό ή μέσω λανθασμένης χρήσης του προφυλακτικού

· Μέσω κοινής χρήσης εξοπλισμού ενδοφλέβιων/ εισπνεόμενων ουσιών, όπως καλαμάκια και σύρριγες.

Επισημαίνεται, πως σπανιότερα μεταδίδεται με τη μετάγγιση αίματος, η οποία δεν έχει τεθεί προς έλεγχο. Ακόμη μπορεί να μεταδοθεί με τυχαίες διατρήσεις με σύριγγες, με τατουάζ ή piercing, όταν δεν τηρούνται κανόνες υγιεινής, καθώς και με τον τοκετό και τον θηλασμό.

Πώς ΔΕΝ μεταδίδεται ο ιός HIV

· Αγκαλιάζοντας ή φιλώντας ένα άτομο, που ζει με HIV

· Αν εργάζεστε μαζί σε ίδιο χώρο ή συγκατοικείτε

· Με χρήση κοινής τουαλέτας

· Με χρήση κοινών οικιακών σκευών, πετσετών, ρούχων κτλ.

· Με τον ιδρώτα ή έπειτα από χειραψία

· Με τσίμπημα εντόμων

· Μέσω εμβολιασμού

Η ζωή με HIV

Η ύπαρξη αποτελεσματικής φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τον ιό, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των συνεπειών του ιού στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα άτομα, λοιπόν, έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν την κατάσταση τους σε μακροχρόνιο επίπεδο.

Τα οροθετικά στον HIV άτομα είναι σε θέση να γεννήσουν χωρίς το βρέφος να είναι θετικό στον ιό υπό την προϋπόθεση, πως έχει γίνει η διάγνωση τους, λαμβάνουν την απαραίτητη αγωγή και έχουν ενημερώσει τη/το γιατρό τους.

Τα άτομα εκείνα, τα οποία ζουν με τον HIV και έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, δηλαδή σε πολύ χαμηλά επίπεδα ποσότητα ιού στο αίμα, δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ακόμα και έπειτα από τη σεξουαλική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού.

Γιατί είναι σημαντικό να εξεταστώ;

· Ο HIV αφορά κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο

· Η εξέταση συνιστά τον μοναδικό τρόπο να γνωρίζω, αν έχω εκτεθεί στον ιό.

· Μπορεί να ζω με τον ιό χωρίς να έχω συμπτώματα

· 1 στα 5 άτομα, που ζουν με τον ίο, δεν το γνωρίζουν

· Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιφέρει την καλύτερη δυνατή πορεία της HIV λοίμωξης, η οποία συνιστά πια ένα χρόνιο διαχειρίσιμο νόσημα.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter