«Πάγωσαν» οι παραγγελίες νοσοκομειακών φαρμάκων – Μεγάλη αναστάτωση στα δημόσια νοσοκομεία

«Πάγωσαν» οι παραγγελίες νοσοκομειακών φαρμάκων – Μεγάλη αναστάτωση στα δημόσια νοσοκομεία

«Πάγωσε» η πλατφόρμα μέσω της οποίας γίνονται οι παραγγελίες για τα νοσοκομειακά φάρμακα, έπειτα από απόφαση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) αλλά και του υπουργείου Υγείας. Το γεγονός αυτό, δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΑΠΥ με επιστολή της στους Διοικητές των Νοσοκομείων ενημέρωσε πως από τις 28 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου του νέου έτους, η πλατφόρμα λόγω αναβάθμισης δεν θα λειτουργεί. Αποτέλεσμα είναι να έχουν μπλοκάρει όλες οι προμήθειες φαρμάκων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί δεν μπορούν να παραγγείλουν κανένα σκεύασμα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, γεγονός που προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η πλατφόρμα έπαψε να λειτουργεί από το απόγευμα της Τετάρτης 27 Δεκεμβρίου, παρότι οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας λόγω εορτών. Όπως διαπίστωσαν νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, δεν τους επέτρεπε να προχωρήσουν σε προμήθειες σκευασμάτων ακόμη και για ογκολογικούς ασθενείς.

Πρόκειται για το νέο σύστημα αγοράς των νοσοκομειακών φαρμάκων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ, η οποία όμως όπως αποδεικνύεται στην πράξη, δεν έχει βρει ακόμη τους ρυθμούς λειτουργίας της, με συνέπεια όμως να την πληρώνουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία και ειδικά οι βαριά πάσχοντες.

Μεταξύ των προβλημάτων που καταγράφουν οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί είναι:

-Κάθε φαρμακοποιός μπορεί να παραγγείλει συγκεκριμένα σκευάσματα με βάση στατιστική, αφού τίθενται συγκεκριμένα όρια, χωρίς να υπολογίζονται οι πραγματικές ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών ειδικά εάν αυτοί εισαχθούν την τελευταία στιγμή.

-Κάθε φαρμακοποιός θα πρέπει να έχει προνοήσει να έχει παραγγείλει φάρμακα για να έχει απόθεμα, χωρίς όμως να μπορεί να υπολογίσει τυχόν έκτακτες εισαγωγές για τις οποίες απαιτούνται επιπλέον εγκρίσεις οι οποίες συχνά δεν δίνονται. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί το νοσοκομείο να διαθέτει τα φάρμακα για τους ασθενείς που νοσηλεύει.

-Συχνά όταν μία εταιρεία δεν έχει ανανεώσει τη σύμβασή της με την ΕΚΑΠΥ, δεν προμηθεύει με φάρμακα ένα νοσοκομείο έστω και αν τα χρειάζεται απεγνωσμένα για κάποιον ασθενή.

Αποτέλεσμα όμως όλων αυτών είναι σήμερα τα νοσοκομεία να δανείζονται μεταξύ τους φάρμακα προκειμένου να εξυπηρετήσουν ασθενείς, όπως περιγράφουν νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί.

Να σημειωθεί ότι σήμερα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας δεν διαθέτουν από νευρολογικά, μέχρι αιματολογικά, και οφθαλμολογικά φάρμακα αλλά ακόμη και ογκολογικά σκευάσματα καθώς και σύνθετα αντιβιοτικά.

Πηγή: HealthReport.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter