Παναγιώτης Βαρώτσος: «Είχαμε ενημερώσει εγκαίρως για τον σεισμό της Ιαπωνίας» (Video)

Παναγιώτης Βαρώτσος: «Είχαμε ενημερώσει εγκαίρως για τον σεισμό της Ιαπωνίας» (Video)

Για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Σεισμολογίας, Παναγιώτης Βαρώτσος.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η ομάδα της μεθόδου «ΒΑΝ» είχε ενημερώσει την επιστημονική κοινότητα με σχετική εργασία μερικές εβδομάδες πριν το «χτύπημα» του Εγκέλαδου.

«Η επιστημονική κοινότητα είχε ενημερωθεί για μια εργασία μας, η οποία δημοσιεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή τρεισήμισι εβδομάδες πριν από τον σεισμό στην Ιαπωνία. Αυτή είναι σε συνεργασία με την ιαπωνική ομάδα, γιατί εδώ και 45 χρόνια έχουμε στενή συνεργασία με τους Ιάπωνες. Υπήρξε συνεδρίαση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που μας είχε επισκεφθεί εδώ για το θέμα του ΒΑΝ.

Μας έγινε επίσημη σύσταση, να δημοσιοποιούμε επιστημονικά την πληροφορία όταν ο σεισμός υπερβαίνει τα 6 Ρίχτερ. Όταν εμείς βλέπουμε ότι είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, οφείλουμε να το δημοσιοποιήσουμε στην επιστημονική κοινότητα και βεβαίως να μεταφέρουμε την πληροφορία στην Πολιτεία. Τώρα, από εκεί και πέρα, το πώς θα χειριστεί το θέμα, είναι δικό της», επεσήμανε ο Παναγιώτης Βαρώτσος στην ΕΡΤ.

Τι αναφέρει για την πιθανότητα μεγάλου σεισμού σε Ελλάδα και Τουρκία

Ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν έχει εκπονηθεί σχετική εργασία για την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στις δύο χώρες, αλλά είπε πως η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Ιαπωνίας, εξίσου μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης.

«Οι διάφορες δηλώσεις που γίνονται, γίνονται από διάφορους με εκτιμήσεις, οι οποίες δεν εδράζονται σε συγκεκριμένη επιστημονική μέθοδο. Γεγονός είναι ότι έχει αρκετό χρόνο να γίνει σεισμός στην Ελλάδα. Εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να το ανιχνεύσουμε και ό,τι κάναμε στην περίπτωση της Ιαπωνίας, της Ανδραβίδας και της Μεθώνης, θα το ξανακάνουμε αν το δίκτυό μας λειτουργεί», δήλωσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter