ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ: Πράξεις για την αναγέννηση της καμένης αττικής γης

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ: Πράξεις για την αναγέννηση της καμένης αττικής γης

Αποφασισμένη όσο ποτέ για την αναγέννηση της καμένης αττικής γης  και πιστή στη δέσμευσή της για συνεισφορά στο περιβάλλον µε πράξεις, η εταιρεία Παπαστράτος ξεκίνησε τη β’ Φάση του μεγάλου Προγράμματος Αναδάσωσης. Σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα την προηγούμενη Τετάρτη 6 Μαρτίου στην Πηγή Καρακαντά παρουσία του παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και τιμώντας το μήνα Μάρτιο ως το μήνα του «Δάσους και του Νερού», 150 άνθρωποι της Παπαστράτος φυτεύσαν τα πρώτα 800 δέντρα στο Δήμο Πεντέλης.

Σύμμαχος του περιβάλλοντος η Παπαστράτος

Το Πρόγραμμα Αναδάσωσης της Παπαστράτος, εντάσσεται στη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας και περιλαμβάνει τη φύτευση 70.000 δέντρων, σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής και ξεκίνησε πριν από δύο έτη , στο πλαίσιο του θεσμού του Αναδόχου Αναδάσωσης. Το συγκεκριμένο έργο, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, συνεισφέρει ουσιαστικά στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής, με την Παπαστράτος, εκτός από τη φύτευση των δέντρων, να έχει αναλάβει και την πλήρη φροντίδα τους μέχρι το 2026.

Κατά την υλοποίηση της πρώτης φάσης, φυτεύτηκαν 35.000 δέντρα στον Άγιο Στέφανο, από τα οποία τα 8.000, παρά την εντατική τους φροντίδα, ξεράθηκαν εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα το καλοκαίρι του 2023 και επαναφυτεύτηκαν. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει έμπρακτα τόσο την ευελιξία όσο και την αφοσίωση της εταιρείας στην αποτελεσματική υλοποίηση του έργου και την απόλυτη δέσμευσή της ώστε να ξαναγίνει δάσος εκεί που υπήρχε δάσος.

Ειδικότερα:

-Το πρώτο μέρος του προγράμματος, στον Άγιο Στέφανο τη μια από τις 2 περιοχές που είχαν επιλεχθεί αρχικά, ολοκληρώθηκε.

-Έχουν φυτευτεί ήδη 35.000 δέντρα, που θα δώσουν πνοή σε δασική έκταση 500 στρεμμάτων.

-Από αυτά τα δέντρα τα 8.000 δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από τους εκτεταμένους καύσωνες του περασμένου καλοκαιριού, τα οποία όμως και είναι ενδεικτικό τούτο της προσήλωσης της Παπαστράτος στη δέσμευση της για συνεισφορά στο περιβάλλον µε πράξεις, αντικαταστάθηκαν τάχιστα από την εταιρεία.

-Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων, οι εργασίες της Παπαστράτος ήταν διαρκείς και εκτός από τη φύτευση, αφορούσαν τον καθαρισμό καμμένων εκτάσεων, τη φροντίδα και το πότισμα των νέων δέντρων.

Ξαναγεννιέται η Αττική Γη

Οι εργασίες της Παπαστράτος ήταν συστηματικές και κοπιώδεις καθώς πριν τη φύτευση θα έπρεπε πρώτα να καθαριστούν οι καμένες εκτάσεις, διαδικασία εξαιρετικά δυσχερής. Ωστόσο καταγράφηκε και μία ευχάριστη ανατροπή που γεμίζει ευτυχία για το πως αναδασώνονται φυσικά οι καμένες εκτάσεις. Ο λόγος για την Ιπποκράτειο Πολιτεία, τη δεύτερη επιλεγμένη από την Παπαστράτος για αναδάσωση περιοχή, όπου η φύση επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη καθώς ήδη ξεκίνησε η φυσική αναγέννηση του καμένου δάσους.

Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη της εταιρείας η επιστημονική ομάδα του έργου επέλεξε νέα έκταση 500 στρεμμάτων στην Πεντέλη, η οποία έχει δοκιμαστεί σκληρά από πυρκαγιές. Η εκκίνηση της β’ φάσης που αφορά σε 500 στρέμματα του πεντελικού όρους δόθηκε την προηγούμενη Τετάρτη 6 Μαρτίου στην Πηγή Καρακαντά της Πεντέλης.

Με αφορμή την έναρξη της δεύτερης φάσης του Προγράμματος Αναδάσωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Γιώργος Μαργώνης, δήλωσε: «Στην Παπαστράτος έχουμε μάθει να απαντάμε με πράξεις στα μεγάλα προβλήματα που εμφανίζονται μπροστά μας. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα, μέσω του ολοκληρωμένου προγράμματος αναδάσωσης που υλοποιούμε από τον Δεκέμβριο του 2021. Δεν μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, που πλήττει τον πυρήνα του οικοσυστήματός μας. Σήμερα, όλοι μαζί, οι άνθρωποι της Παπαστράτος, φυτεύσαμε τα πρώτα δέντρα στο Δήμο Πεντέλης, με στόχο να δώσουμε νέα πνοή στο φυσικό περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος,κ. Γιώργος Μαργώνης,o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,κ. Θόδωρος Σκυλακάκης,ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος,κ. Θέμης Χασιώτης

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε τα εξής:  «Τα βουνά στην Αττική είναι ο “πνεύμονας” από τον οποίο αναπνέουμε όλοι στην περιοχή. Μπροστά μας έχουμε δύσκολα χρόνια, καθώς θα βιώσουμε αυξημένες θερμοκρασίες και μεγάλους κινδύνους από τους καύσωνες, οι οποίοι θα ευνοούν την ανάπτυξη πυρκαγιών. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δουλεύουμε παράλληλα στην αναδάσωση και στην καινούργια δάσωση – προπαντός στην Αττική. Συνδυάζουμε κωνοφόρα δέντρα με πλατύφυλλα, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Κάθε δέντρο που φυτεύουμε λειτουργεί σαν εναπόθεση άνθρακα. Σκοπός μας είναι τα δάση της Αττικής να τεθούν ξανά σε διαχείριση. Αυτές τις μέρες αναθέτουμε διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε την υλοποίηση των διαγωνισμών, με τους οποίους θα τεθούν σε διαχείριση. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες και υλοποιούμε καθαρισμούς, με έμφαση στους οικισμούς της Αττικής. Έχουμε, όμως, να παλέψουμε με δεκαετίες κατά τις οποίες χτίζαμε λάθος και αναμειγνύαμε τη δόμηση με το δάσος. Αυτές οι πρακτικές δεν συγχωρούνται, πλέον, στη σημερινή εποχή. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter