Παραγουάη: Βίαιη καταστολή διαδηλωτών μετά την αμφισβήτηση του αποτελέσματος των εκλογών

Παραγουάη: Βίαιη καταστολή διαδηλωτών μετά την αμφισβήτηση του αποτελέσματος των εκλογών

Μετά τις προεδρικές εκλογές της 30ης Απριλίου και την ανάδειξη του υποψηφίου του συντηρητικού κόμματος, Σαντιάγο Πένια, η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες και βγάζει διαδηλωτές στους δρόμους. Τις τελευταίες μέρες, η αστυνομία έχει προβεί σε δεκάδες συλλήψεις ενώ η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για τη βιαιότητα της καταστολής και τους δεκάδες τραυματίες. Η κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχουν νεκροί μεταξύ των διαδηλωτών που δέχθηκαν την καταστολή.

Οι αρχές αρνούνται ότι συνέλαβαν ανηλίκους ή ιθαγενείς στην απομάκρυνση 2.000 διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Ασουνσιόν, γύρω από το Ανώτατο Δικαστήριο Εκλογικής Δικαιοσύνης (TSJE). Η αστυνομία απομάκρυνε τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν τις τελευταίες μέρες για το αποτέλεσμα της καταμέτρησης, η οποία ανέδειξε πρόεδρο τον Σαντιάγο Πένια με 42%, έναντι 28% του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εφραίν Αλέγκρε. To TSJE ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι δεν θα προχωρήσει σε επανακαταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών και κάλεσε για ένα διεθνή έλεγχο των μηχανών ψηφοφορίας και των λειτουργικών συστημάτων τους, πράγμα που έχουν ζητήσει αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, πηγές σε λατινοαμερικανικά Μέσα, κάνουν λόγο για 56 τραυματίες από την αστυνομική καταστολή, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι, ενώ ένας εκ των τραυματιών δέχθηκε πλαστική σφαίρα στο κεφάλι.

https://twitter.com/Datoworld/status/1653364146073743361

Η Εθνική Ένωση Ιθαγενών για μια Αξιοπρεπή Ζωή (Anivid), που αποτελείται από 30 αυτόχθονες οργανώσεις από τις ανατολικές και δυτικές περιοχές της Παραγουάης, απέρριψε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και εξέφρασε τη λύπη της για τη χρήση υπερβάλλουσας αστυνομικής δύναμης εναντίον των ανθρώπων που διαδήλωσαν μπροστά στο TSJE, πολλοί από αυτούς είναι αυτόχθονες από διαφορετικές πόλεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter