Παραίτηση Χειμάρα για την προστασία του Μητσοτάκη

Παραίτηση Χειμάρα για την προστασία του Μητσοτάκη

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, άλλα έξι ημέρες χρειάστηκαν για να υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στην υπόθεση Χειμάρα και την παραβίαση του ασυμβίβαστο της βουλευτικής ιδιότητας από την επιχειρηματική δραστηριότητα ενός ακόμα τον βουλευτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το γεγονός πως αυτή ήρθε από την πλευρά του βουλευτή και όχι του Μεγάρου Μαξίμου λέει πολύ περισσότερα από όσα επέλεξε να γράψει στην επιστολή του, και αυτό θα φανεί το προσεχές διάστημα.

Την πλήρη αμηχανία και απροθυμία της κυβέρνησης -αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού- να λαμβάνει μέτρα όταν στελέχη του κόμματος του ξεπερνούν τα εσκαμμένα επιβεβαίωσε με απόλυτο τρόπο στην περίπτωση του Θέμη Χειμάρα «με εντολή του» ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον πρώην πλέον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας δόθηκε άπλετος χρόνος από τον πρωθυπουργό ούτως ώστε να διαχειριστεί την κατάσταση, δίνοντας του σε πρώτη φάση το ελεύθερο ακόμα και να κάνεις σαν να μη συνέβη τίποτα μετά τις αποκαλύψεις του Documento για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και τις μπίζνες με το δημόσιο. Το γεγονός πως δεν έμεινε εκεί παρότι την επόμενη της επικοινωνίας του με την εφημερίδα όπου ενημερώθηκε για το επικείμενο ρεπορτάζ προχώρησε τη μεταβίβαση στους συνεργάτες τους, στους οποίους κατά τα λοιπά φόρτωσε την ευθύνη για το «ακούσιο σφάλμα» του, έχει να κάνει μόνο με το ότι η αρχική γραμμή άμυνας -κοινώς- δεν δούλεψε.

Την Τετάρτη υπήρξε επιτέλους μία εξέλιξη, όμως αυτή ήταν της παραίτησης και όχι της καθαίρεσης, με την επιλογή του ίδιου του βουλευτή να θέσει στη διάθεσή του πρωθυπουργού την παραίτησή του τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας όσο και από την ίδια τη βουλευτική ιδιότητα, για να «διευκολύνει» το Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η διαφορά αντιμετώπισης του Θέμη Χειμάρα σε σχέση με του Ανδρέα Πάτση που διεγράφει οφείλεται στο γεγονός ότι ο δεύτερος δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί, σε αντίθεση με τον πρώτο. Έτσι τουλάχιστον υποστήριξε ο Γιάννης Οικονόμου στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών του 2023, που κλειδώθηκε από την πρώτη παραίτηση βουλευτή της κυβέρνησης του Μητσοτάκη.

Ωστόσο, η πλήρης απροθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει στο οποιοδήποτε μέτρο εναντίον ενός βουλευτή που ομολόγησε από την πρώτη στιγμή πως παραβίασε έναν από τους σημαντικότερους περιορισμούς που θέτει το Σύνταγμα στους εκπροσώπους του ελληνικού λαού στη Βουλή, δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι ο Α. Πάτσης αρνήθηκε να παραιτηθεί ενώ ο Θ. Χειμάρας όχι. Άλλωστε, είναι γνωστό πως ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής ήταν «σώγαμπρος» στη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο πρώην βουλευτής Λαμίας είναι γόνος ιστορικής οικογένειας των γαλάζιων στη Φθιώτιδα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Τόσο για τις ρίζες του κόμματος στην κοινωνία, όσο και για τις προσβάσεις στις ψήφους των πολιτών και για τους υπόλοιπους βουλευτές που εκλέγονται εκεί όπως ο Χρήστος σταϊκούρας και ο Γιάννης Οικονόμου.

Αυτό καταμαρτυρούν τόσο οι πληροφορίες για πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου για ένα «βελούδινο διαζύγιο» με τον βουλευτή που έκανε αποδεδειγμένα δουλειές με το δημόσιο που προσεγγίζουν τις 400.000 ευρώ, όσο και ο πράγματι βελούδινος τρόπος με τον οποίο τον αντιμετώπισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Τετάρτη. Η άρνηση του Γ. Οικονόμου να δηλώσει με απόλυτο τρόπο πως ο Θ. Χειμάρας δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές καταμαρτυρά το «μέγεθος» του στελέχους στο εσωτερικό του κόμματος, και τα «στηρίγματα» που τον έφεραν μέχρι εδώ.

Όχι τυχαία, τρεις ώρες πριν την παραίτηση, ήταν ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης που δήλωνε πως δεν υπάρχει ζήτημα Χειμάρα. Το πρωτοφανές άδειασμα δείχνει και την απόσταση που έχει πλέον ο υπουργός Ανάπτυξης από τις εξελίξεις, αλλά και την εγγύτητα που έχει με όσους «πιάνονται με τη γίδα την πλάτη», όπως φάνηκε και στις περιπτώσεις Πάτση και Μαραβέγια.

Σε κάθε περίπτωση η παραίτηση Χειμάρα είναι ένας θρίαμβος της ερευνητικής δημοσιογραφίας και τον αποκαλύψεων του Documento, ενώ το γεγονός πως η αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα σήκωσαν ψηλά το θέμα μάλλον την ξεσήκωσε τον… φόβο που φυλάει τα έρμα, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στη Λαμία. Σημειώνεται πως ΣΥΡΙΖΑ και Παύλος Πολάκης εγείρουν πλέον ζητήματα και με άλλα σημεία στο πόθεν έσχες του πρώην βουλευτή. Η δε αγωνία του Θ. Χειμάρα να προστατέψει τον Κυρ. Μητσοτάκη μπορεί να θεωρηθεί έως και ύποπτη για τα όσα έχουν συμβεί στο παρασκήνιο, ενώ η πλήρης κάλυψη που έλαβε αρχικά μπορεί να σημαίνει ακόμα και πρότερη γνώση του πρωθυπουργού για όσα συνέβησαν στη Λαμία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η συνέχεια αναμένεται να είναι μακρά, καθώς αφενός η παραίτηση του βουλευτή λύνει μόνο το ζήτημα της έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα που προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση παραβίασης του άρθρου 57 περί ασυμβίβαστου, και όχι και την ακύρωση των πράξεων των προμηθειών που έλαβε ο βουλευτής από το δημόσιο. Για αυτά θα πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη, όπως επίσης και για τους δήμους και τις δημόσιες υπηρεσίες που σύναψαν τις συμβάσεις με μία εταιρεία που απαγορευόταν. Αναμφίβολα αναμένεται συνέχεια.

Διαβάστε επίσης

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter