Παρακολούθηση Κουκάκη: Ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις ζητούν εξηγήσεις, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιμένει τη Δικαιοσύνη

Παρακολούθηση Κουκάκη: Ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις ζητούν εξηγήσεις, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιμένει τη Δικαιοσύνη

Καθώς οι πληροφορίες για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ και τις ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου αυξάνουν, πληθαίνουν και οι αναφορές διεθνών φορέων, τόσο από πλευράς Κομισιόν, όσο και από πλευράς διεθνών οργανώσεων ελευθερίας του Τύπου, με την κυβέρνηση πλέον να επιλέγει τον δρόμο της σιωπής, αφού το προηγούμενο διάστημα έφτασε στο σημείο να «εκδώσει πόρισμα» για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου «από ιδιώτη».

Λακωνικός και λιτός εμφανίστηκε την Τρίτη του Πάσχα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με το ζήτημα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ και αλλού, με τον Γιάννη Οικονόμου να αρνείται ουσιαστικά να σχολιάσει τις ανακοινώσεις των επτά οργανώσεων υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και την αναφορά της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα.

«Την περασμένη Παρασκευή, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου μαζί με άλλες οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου απέστειλαν επιστολή, σύμφωνα με τη δική τους δημοσιοποίηση, στην κυβέρνηση, για το θέμα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Επίσης διαβάσαμε πως το ζήτημα παρακολουθεί και η Κομισιόν. Που βρίσκεται αυτή η ιστορία; Απαντάτε κάτι στις επικρίσεις που έχουν καταγραφεί δημόσια;» ήταν η ερώτηση που τέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο από το documentonews.gr, με τον ίδιο να επικαλείται κυρίως τις προηγούμενες απαντήσεις του.

«Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω από αυτά που έχω ήδη απαντήσει πολλές φορές» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου, προσθέτοντας πως «μαζί με όλα τα υπόλοιπα, έχει παρέμβει και η Δικαιοσύνη, οπότε νομίζω όλοι μας θα πάρουμε με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα τις απαντήσεις που περιμένουμε».

Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Παρασκευή, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και άλλες ευρωπαϊκές και διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και των δημοσιογράφων  απέστειλε επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις και διαφάνεια για το γεγονός με σκοπό «να οδηγηθούν οι φερόμενοι δράστες στη δικαιοσύνη».

Το IPΙ είχε προαναγγείλει ότι μαζί με άλλες διεθνείς οργανώσεις θα στείλουν σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό για την παρακολούθηση του Έλληνα δημοσιογράφου. Στην επιστολή οι διεθνείς οργανώσεις παραθέτουν αναλυτικά τα γεγονότα με το πότε και πώς ξεκίνησε η  παρακολούθηση του δημοσιογράφου προτρέποντας την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει μεγαλύτερη σαφήνεια και απαντήσεις σχετικά με την υπόθεση.

Επίσης, λίγες ημέρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Γιοχάνες Μπάρνε είχε απαντήσει για το θέμα σε ερώτημα της «Καθημερινής», τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «είμαστε ενήμεροι για αυτές τις αναφορές και τις παρακολουθούμε στενά. Και νομίζω ότι έχουμε ήδη πει στο παρελθόν ποια είναι η θέση μας όσον αφορά τα προγράμματα κατασκοπείας που χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις. Χρειάζεται να το επαναλάβω: οποιαδήποτε προσπάθεια των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των δημοσιογράφων και πολιτικών για παράδειγμα, είναι απαράδεκτη, εφόσον επιβεβαιωθεί».

«Τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ώστε να διασφαλίζουν ότι αυτό σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης. Και επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η διερεύνηση τέτοιου θέματος είναι ευθύνη των κρατών μελών και αναμένουμε ότι οι εθνικές αρχές θα εξετάσουν τον ισχυρισμό και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών θεσμών για το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα, σε εμφανώς πιο απολογητικό τόνο και πιεσμένος από τις εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε από πλευράς κυβέρνησης να «δείχνει» τη Δικαιοσύνη, έπειτα και από την παρέμβαση της εισαγγελίας Πρωτοδικών, νίπτοντας τας χείρας της κυβέρνησης για την «ιστορία», και παροτρύνοντας τον δημοσιογράφο να προσφύγει «στην ελληνική Δικαιοσύνη, ή όπου αλλού θεωρεί ότι πρέπει να προσφύγει».

Παράλληλα, απέφυγε να σχολιάσει αλλά και να διαψεύσει τις αποκαλύψεις του reportersunited.gr για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ επιχείρησε να εμφανίσει ως ευρωπαϊκή πρακτική το γεγονός πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε τον περσινό Μάρτιο τροπολογία η οποία απαγορεύει στην ΑΑΔΕ να αποκαλύπτει σε παρακολουθούμενο πρόσωπο το γεγονός της παρακολούθησής του, λίγες μόλις ημέρες μετά το σχετικό αίτημα του Θ. Κουκάκη. Επίσης, ανέφερε πως η «συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται στη χώρα από το 2005, η διαδικασία των επισυνδέσεων, που είναι μόνο νόμιμη»,

Μάλιστα, το γεγονός της παράνομης τροπολογίας που ψήφισε προ έτους η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ως… αυτονόητο, καθώς όπως υποστήριξε, «όταν δημιουργείται ένας λόγος εθνικής ασφάλειας κάποιος να παρακολουθείται, είναι αυτονόητο ότι αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να απευθυνθεί κάπου και να του πουν πείτε μου αν με παρακολουθείτε; Νομίζω είναι θέμα κοινής λογικής. Είναι σε συνέχεια αντίστοιχων διατάξεων που είχανε γίνει το 2018, και ορθώς είχανε γίνει», επιχειρώντας να ρίξει την ευθύνη και στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Μετά το «πόρισμα» για ιδιωτική παρακολούθηση, τώρα η κυβέρνηση δείχνει τη Δικαιοσύνη για την παρακολούθηση Κουκάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter