Παρουσίαση βιβλίου: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή – Ιστορική διαδρομή, Προσφυγιά και Μνήμη»

Παρουσίαση βιβλίου: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή – Ιστορική διαδρομή, Προσφυγιά και Μνήμη»

Το βιβλίο παρουσιάζεται στις 16 Ιανουαρίου, στις 18.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ζαβαριάν (Μυλασσών 18, Νίκαια)

Θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Κατρούγκαλος – βουλευτής, συνταγματολόγος, καθηγητής δημοσίου δικαίου, τ. υπουργός Εξωτερικών

Αντώνης Δελατόλλας – δημοσιογράφος, εκδότης «Το Ποντίκι»

Αλέξανδρος Πηγαδάς – συγγραφέας του βιβλίου

Τη συζήτηση θα συντονίσει εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας

Το βιβλίο «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή – Ιστορική διαδρομή, Προσφυγιά και Μνήμη» που κυκλοφορεί από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος εξετάζει τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους διωγμούς, που εκτυλίσσονταν στον ευρύτερο οθωμανοκρατούμενο χώρο, έναντι μειονοτήτων και εθνοτήτων, που διαβιούσαν σε εκείνα τα εδάφη. Αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών ήταν να δημιουργηθεί ένα μαζικό κύμα προσφύγων προς την Ελλάδα.

Σε αυτούς τους διωκόμενους μετακινούμενους πληθυσμούς συγκαταλέγονται και οι Αρμένιοι, οι οποίοι αναζήτησαν το αύριο της επιβίωσής τους πρωτίστως στην Ελλάδα, τη Γαλλία και τον Λίβανο, αλλά και τις Η.Π.Α. και τη Μέση Ανατολή.

Η καταστροφή και η Γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι υπήρξε η μεγαλύτερη απώλεια στην ιστορία του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Μετά από 3.000 χρόνια, ίσως και περισσότερα, παρουσίας του ελληνισμού στη Μικρά Ασία έρχεται το 1922, όπου και ολοκληρώνεται μια ιστορική διαδρομή με όλες τις αρνητικές συνέπειες που ακολούθησαν. Η μνήμη προκαλεί πόνο, όπως και η γνώση των συμβάντων.

Ο λόγος της αλήθειας όμως είναι πάντοτε καθαρτήριος και ζωογόνος. Απαιτείται για την αποκατάσταση της αλήθειας, να γνωρίσουμε τα γεγονότα που συνέβησαν τότε στην πραγματική τους διάσταση. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες ή τους απογόνους τους. Αφορά την αίσθηση του παρελθόντος που έχει η εθνική συνείδηση, το συλλογικό εμείς.

Η αποκατάσταση των προσφύγων ως μια δύσκολη διαδικασία, με πολλές και εξελικτικές παραμέτρους, περιλάμβανε θέματα όπως η υγειονομική κατάσταση, η αστική και αγροτική τους αποκατάσταση, η παραγωγική τους ένταξη στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Το παρόν βιβλίο είναι ένα λιθαράκι στη γνώση της Μικρασιατικής Καταστροφής και των συνεπειών της. Συγχρόνως είναι μια παρουσίαση της ιστορίας των αρμενικών κοινοτήτων στην Ελλάδα και τη διαδρομή και δράση τους έως τις μέρες μας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλέξανδρος Πηγαδάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Σπούδασε Γεωγραφία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην ανθρωπογεωγραφία και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 εκπονεί το διδακτορικό του στο τμήμα πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ με θέμα τους Ρομά και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Έχει εργαστεί και συνεχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορες εφημερίδες και ενημερωτικά sites. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις εθνικές μειονότητες και την ιστορική γεωγραφία.

Έχει πάρει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα. Το «100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή: Η ιστορική διαδρομή, η προσφυγιά και η μνήμη» αποτελεί το δεύτερό του βιβλίο. Είχε προηγηθεί το «Έθνος και εθνικές μειονότητες – Η μελέτη της γενοκτονίας των Αρμενίων».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter