ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στοπ σε διαφωνίες, έτοιμη η πειθαρχική… ράβδος

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στοπ σε διαφωνίες, έτοιμη η πειθαρχική… ράβδος
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Με συστάσεις και πολιτική επίπληξη, αλλά όχι με ενεργοποίηση προσώρας πειθαρχικών κομματικών μέτρων, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να φρενάρει τα στελέχη της, και κυρίως τους βουλευτές της, από δημόσιες διαφωνίες. Ήδη, έχει διαμηνύσει να μην γίνονται δηλώσεις που να πυροδοτούν κλίμα εσωστρέφειας.

Όμως, προκαλεί ανασφάλεια στην ηγετική ομάδα ο κυβερνητικός θεσμικός καταιγισμός! Έρχονται νομοσχέδια κατά κύματα από το Μαξίμου για διαβούλευση, με προοπτική την εισαγωγή τους στη Βουλή προς ψήφιση. Ο κίνδυνος να χαθεί ο κομματικός έλεγχος σε τοποθετήσεις των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, που προέρχονται από μια μεγάλη πολιτική βεντάλια (από την κεντροαριστρά ως το φιλελεύθερο κέντρο, ακόμα και βουλευτές που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές του 2019) είναι υπαρκτός.

Ενόψει των ευρωεκλογών, η ψηφοθηρική λογική του “μάζευε κι ας είν΄και ρώγες” κυριαρχεί και, παρά τους ρητορικούς λεονταρισμούς, δυσκολεύει το ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να ενεργοποιήσει πειθαρχική κομματική κύρωση, τουλάχιστον όσο οι παρεμβάσεις που αποκλίνουν κινούνται έστω οριακά «εντός, εκτός και επί τ΄ αυτά» της επίσημης γραμμής, χωρίς να προσπερνώνται όμως κατά πολύ τα κομματικά εσκαμμένα.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ερώτηση του Documentonews.gr για τις απανωτές δηλώσεις του βουλευτή Λέσβου Παναγιώτη Παρασκευαΐδη (ομόφυλα ζευγάρια, σχέδια τουρκικής απόβασης στα νησιά), κορυφαίο στέλεχος από το στενό επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη τόνισε ότι «ήδη έχουν γίνει συστάσεις από το κόμμα και από την Κονοβουλευτική Ομάδα». Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος από το ηγετικό επιτελείο Ανδρουλάκη, όταν ρωτήσαμε αν έχει εμπλακεί η ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης) του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Προς το παρόν, όχι».

Οι δημόσιες διαφοροποιήσεις για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχουν προκαλέσει τη δυσφορία της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη αλλά όταν υπήρξαν ομοφοβικές διατυπώσεις καταγγέλθηκαν δημόσια από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάση Γλαβίνα. Η επόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για επίσημη κομματική τοποθέτηση, αναμένεται να δώσει το σαφές περίγραμμα της θέσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που ως κόμμα υπερασπίζεται την ισότητα στον πολιτικό γάμο και συμφωνεί επί της αρχής με το νομοσχέδιο που προωθείται. Μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, θα υπάρξει κρίση από τη Χαριλάου Τρικούπη επί των συγκεκριμένων άρθρων του.

Τίποτα δεν διασφαλίζει ότι, και σε άλλα νομοσχέδια , δεν θα υπάρχουν διαφωνίες Σε κάθε περίπτωση, η ψήφος κατά συνείδηση είναι μια κάποια λύση για να αποφευχθούν εσωτερικά κρασαρίσματα, αλλά όχι για να κατασταλούν προοπτικά ενδοκομματικές ρήξεις, ακόμα στο πλαίσιο πιέσεων για τη συγκρότηση ψηφοδελετίων (ευρωβουλής και μελλοντικά βουλευτής κάλπης) .

Ομως, έχει ενδιαφέρον ότι για δεύτερη φορά, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, πρωταγωνιστεί αρνητικά στην επικαιρότητα και προκαλεί εσωτερικές αντιδράσεις, ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, μετά τις ομοφοβικές δηλώσεις του με αφορμή τον πολιτικό γάμο για ομόφυλα ζευγάρια.

Διαβάστε: Το ΠΑΣΟΚ «αδειάζει» Παρασκευαΐδη και καρφώνει Άδωνη

Το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη τον αποδοκίμασε ξανά, με επίκεντρο δηλώσεις του, σε εκδήλωση κοπής πίτας εργαζομένων του νοσοκομείου της Μυτιλήνης, για σχέδια του τουρκικού καθεστώτος για την κατάληψη ελληνικών νησιών αλά…Χαμάς

Τον άδειασε εκ νέου ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ_ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας ο οποίος, σε δημοσιογραφική ερώτηση για τη νέα δήλωση του βουλευτή Λέσβου, απάντησε (ρ/σ Real) ότι «κάθε δήλωση η οποία εμπεριέχει στοιχεία φαιδρότητας, υπερβολής και προκαλεί ενδεχομένως ένα αίσθημα ανησυχίας στους πολίτες, είναι απόλυτα αναντίστοιχη με τις θέσεις του κόμματος μας». Οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καιροφυλακτούν για κάθε στραβοπάτημα.

Πάντως, η Χαριλάου Τρικούπη πορεύεται, με τρεις στόχους: να γίνει δεύτερη δύναμη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, να έχει ποσοστό αυξημένο και κατά προτίμηση άνω του 17%, και να διεκδικήσει ως κυρίαρχος πόλος του λεγόμενου προοδευτικού χώρου κυβερνητικό ρόλο στις βουλευτικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Επιστολική ψήφος: «Γαλάζιο» στραπάτσο με ευθύνη Κεραμέως – Δεύτερες σκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο

Δουδωνής στη Βουλή: «Χρυσός χορηγός του Μητσοτάκη είναι το ΚΚΕ»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter