Πάσχα ολιγαρχών και «ολιγαρκών»

Πάσχα ολιγαρχών και «ολιγαρκών»

Η εβδοµάδα των Παθών ολοκληρώνεται µε την Ανάσταση. Τα µαρτύρια διαδέχεται η λύτρωση, τον πόνο η αγάπη και η αλληλεγγύη· όλα αυτά χάνονται στον καθηµερινό ανταγωνισµό και στο κυνήγι του κέρδους. Και τον χειµώνα διαδέχεται η άνοιξη, αλλά φέτος η φύση δεν φόρεσε για πολύ τη χειµωνιάτικη στολή της, δίνοντας έτσι πολλές ανάσες στα νοικοκυριά των αστικών κέντρων. Εντούτοις οι αυξηµένοι έµµεσοι φόροι στα καύσιµα και στην ενέργεια φούσκωσαν τις ήδη φουσκωµένες τσέπες των ενεργειακών οµίλων. Ενας από αυτούς ανακοίνωσε σχεδόν 1 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη τη µεγάλη εβδοµάδα των παθών µας µε το αλµυρό πασχαλιάτικο τραπέζι και το εξαϋλωµένο δώρο από κάθε είδους λογαριασµούς και δάνεια µε τσιµπηµένα επιτόκια. Οι ολιγάρχες έκαναν καλό Πάσχα αφού δεν τους αγγίζει ο πληθωρισµός. Πόσα θα αγοράσουν που θα µείωναν δραστικά τον πλούτο τους. Αντίθετα, για τα εισοδήµατα των µισθοσυντήρητων και µικροεπαγγελµατιών συνεχίζεται η εποχή των µνηµονιακών παγετώνων.

Η χώρα εξακολουθεί να υπερδανείζεται για να λειτουργεί. Παιδεία και υγεία ξύνουν τον πάτο του κρατικού βαρελιού για να ορθοποδήσουν µε πενταροδεκάρες. Λειτουργούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδώ και πάνω από µια δεκαετία. Η έκτακτη φορολόγηση της ολιγαρχικής ελίτ, που παχαίνει ανέξοδα το πορτοφόλι της σε αυτές τις αντίξοες για όλους µας συνθήκες, απουσιάζει από την τρέχουσα προεκλογική ατζέντα. Η κυβέρνηση παρακολουθεί χαιρέκακα τη γιγαντιαία επιχείρηση αναδιανοµής του πλούτου προς τα ολιγοµελή υψηλά κλιµάκια της κοινωνίας. Η ίδια την έχει ενορχηστρώσει άριστα, όπως και το µετεκλογικό τοπίο στον δηµόσιο χώρο.

Γίνετε «ελκυστικοί» για χορηγούς και θα σας αξιολογήσουµε θετικά, είναι η προσταγή της σε σχολεία και πανεπιστήµια. Αν είχαν τη δυνατότητα, θα ζητούσαν πόρους για να βγουν από το τέλµα; Φυσικά το κλειδί της «αξιολόγησης» κρατάνε οι διευθυντές της εκπαίδευσης και των σχολείων. Με την αξιολόγηση των τελευταίων το υπουργείο της «αριστείας» έστρωσε ένα στρώµα κοµµατικών και πρόθυµων αξιολογητών. Πλήθος οι καταγγελίες για µεθόδευση στην «αξιολόγηση» δεξιών συνδικαλιστών µε εικοσάρια, µέσω του δούρειου ίππου της προσωπικής συνέντευξης, σε Λέσβο, Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη, Κεφαλονιά· παντού.

«∆εν υπάρχουν φυσιολογικοί άνθρωποι για διευθυντές» σχολίασε έµπειρος εκπαιδευτικός, θυµίζοντας µια διδάκτορα δεξιά από ακριτική περιοχή η οποία µόλις έπιασε πόστο «ευθύνης» κραύγασε στα social media: «Κοπρόσκυλα, θα σας δείξω εγώ». Αυτή θα αξιολογήσει. Ωστόσο το διακύβευµα, παρά τα προπαγανδιστικά τρικ της Ν∆, δεν είναι αν θα γίνει η αξιολόγηση αλλά µε ποιον τρόπο θα γίνει. Για τη βελτίωση ή για την απόλυση; Αλήθεια, γιατί η (κάθε) κυβέρνηση δεν αξιολογεί έτσι και τον πλούτο της ελίτ; ∆εν θα βελτιώσει την κοινωνία;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter