Πέδρο Σάντσεθ: Εγκρίνεται η αμνηστία των Καταλανών και ακολουθεί τετ α τετ με Πουτζδεμόν

Πέδρο Σάντσεθ: Εγκρίνεται η αμνηστία των Καταλανών και ακολουθεί τετ α τετ με Πουτζδεμόν

Ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ηγέτη των Junts, μετά την έγκριση της αμνηστίας στους πολιτικούς που είχαν εμπλοκή στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το 2017. 

Πρώτη συνάντηση με Αραγονές

Σε μια συνέντευξη στο καταλανικό ραδιόφωνο RAC1, ερωτηθείς για τη μελλοντική συνάντηση, που ανακοίνωσαν οι Junts, ο Σάντσεθ είπε ότι «είναι λογικό» η συνάντηση με τον καταλανό πολιτικό, ο οποίος δραπέτευσε στις Βρυξέλλες, να πραγματοποιηθεί μετά την έγκριση του νόμου στο Κογκρέσο, μόλις «ψηφίσει το νομοθετικό σώμα». 

«Τώρα είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες που πρέπει να συζητήσουν τις τροπολογίες του νόμου», σημείωσε ο Σάντσεθ, αιτιολογώντας ότι δεν θα είναι αυτός και ο Πουτζντεμόν που θα διαπραγματευτούν το τελικό κείμενο της νομοθεσίας για την αμνηστία. Ως εκ τούτου, δήλωσε, είναι «λογικό» η συνάντηση μεταξύ των δύο να γίνει μετά την έγκριση του προτύπου. «Δεν ξέρω αν αμέσως μετά τη δημοσίευσή του, αλλά ναι, το εύλογο είναι ότι οι συναντήσεις γίνονται αφού ψηφίζει η νομοθετική εξουσία», τόσο με τον Πουτζντεμόν όσο και με τον αρχηγό της Δημοκρατικής Αριστεράς Καταλονίας, Οριόλ Τζουνκέρας.

Ο ισπανός πρωθυπουργός βρίσκεται στην Καταλονία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης, Πέρε Αραγονές. Η συνάντηση, η πρώτη του Σάντσεθ με έναν περιφερειακό πρόεδρο, πραγματοποιείται αφού ο νόμος περί αμνηστίας πέρασε το πρώτο φίλτρο στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων στις 12 Δεκεμβρίου. 

Βλέπει και Φεϊχό

Η άλλη συνάντηση που αποτελεί είδηση είναι αυτή του Σάντσεθ με τον ηγέτη του Λαϊκού κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ο οποίος την Τετάρτη συμφώνησε να γίνει η συνάντηση την Παρασκευή, αν και μεταξύ αμοιβαίων κατηγοριών για την επιλεγμένη τοποθεσία και του περιεχομένου της συνάντησης, η οποία προβλέπεται να μην παραγάγει κάποιου είδους συμφωνία. Και οι δύο θα έχουν την ευκαιρία να εξηγήσουν τις θέσεις τους σε ξεχωριστές συνεντεύξεις. Σημειώνεται ότι το Λαϊκό κόμμα και ο Φεϊχό ανάλωσαν μεγάλο μέρος της προεκλογικής τους εκστρατείας κατηγορώντας τον Σάντσεθ για προδοσία και ότι συμμαχεί με αποσχιστές. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Προεδρίας, Φέλιξ Μπολάνιος, εμφανίζεται στην Επιτροπή Δικαιοσύνης του Κογκρέσου, εν μέσω αναφορών σε νόμους που γίνονται από την κυβέρνηση και άλλα κόμματα που έχουν αναστατώσει το δικαστικό σώμα.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία: Ο Σάντσεθ εξασφαλίζει δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός της χώρας (Photos)

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία: Ο Σάντσεθ υπογράφει συμφωνία με τους Βάσκους εθνικιστές και σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter