Πέθανε ο Τέρενς Ντέιβις, κύριος εκπρόσωπος του βρετανικού λυρισμού

Πέθανε ο Τέρενς Ντέιβις, κύριος εκπρόσωπος του βρετανικού λυρισμού

Στα 77 του έσβησε ο Τέρενς Ντέιβις, ένας από τους πιο συνεπείς αν και παραγνωρισμένους εκπροσώπους της σύγχρονης κινηματογραφικής σκηνής της Βρετανίας.

Ο Τέρενς Ντέιβις δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός στο πλατύ κοινό, παρότι έφτιαξε φιλμ που υμνήθηκαν από τη διεθνή κριτική και σε κάποιες περιστάσεις γνώρισαν μάλιστα και σχετική εμπορική επιτυχία. Πιο γνωστό από τα έργα του γεννημένου στις 10 Νοεμβρίου 1945 στο Λίβερπουλ Ντέιβις (ο οποίος ήταν το 10ο παιδί μιας πολύτεκνης φτωχής οικογένειας) είναι το «Το Βαθύ Μπλε του Ερωτα» που έσπασε καρδιές το 2011 όταν βγήκε στις αίθουσες. Η συγκλονιστική ερωτική ιστορία της Ρέιτσελ Γουάιζ και του Τομ Χίντλεστον, προήρθε από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Τέρενς Ράτιγκαν σε μια αλάνθαστη κινηματογραφική μεταφορά που άγγιξε το τέλειο και έφτασε μέχρι τις Χρυσές Σφαίρες, χάρη στην ερμηνεία της Γουάιζ που υποδύεται μια παντρεμένη γυναίκα στο Λονδίνο των 50ς η οποία εγκαταλείπει τον πλούσιο άντρα της για να ζήσει τον απόλυτο έρωτα, στο πλευρό ενός πρώην πιλότου.

Το σινεμά του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Ντέιβις είναι διανθισμένη από εικόνες ανείπωτης εικαστικής ομορφιάς, με ιστορίες συνήθως μελαγχολικές που πραγματεύονται κάποιον καταραμένο ή ανολοκλήρωτο έρωτα. Η μεγάλη στιγμή της καριέρας του σκηνοθέτη ήρθε το 2001 με το χαμηλόφωνο κομψοτέχνημα «House of mirth» που βασιζόταν στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ίντιθ Γουόρτον κι είχε πρωταγωνίστρια την Γκίλιαν Άντερσον στο κορυφαίο μάλλον κινηματογραφικό ρόλο της καριέρας της. Η αμερικανίδα ηθοποιός υποδύεται στο φιλμ που δεν βγήκε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες την 29χρονη Λίλι Μπαρτ που ξεκινάει, με μοναδικό εφόδιο την ομορφιά της και το πενιχρό επίδομα της θείας της, να κατακτήσει τον κόσμο της πολυτέλειας και του πλούτου.

Ο Ντέιβις δεν προτάθηκε ποτέ για Όσκαρ ή Χρυσή Σφαίρα, ήταν μόνο μια φορά υποψήφιος για το Bafta καλύτερης ταινίας (με το «House of mirth») ενώ στο φεστιβάλ των Κανών ήταν δύο φορές υποψήφιος για το Χρυσό Φοίνικα με τα φιλμ «Neon bible» (1995) και «The Long Day Closes» (1992).
Οι τελευταίες σπουδαίες ταινίες του ήταν το «Sunset song» που βγήκε στις ελληνικές αίθουσες το 2016 με τον τίτλο «Ένα τραγούδι για το ηλιοβασίλεμα» καθώς και η βιογραφία για την Έμιλι Ντίκινσον «Ήρεμο πάθος».

Φωτό από την ταινία «Ένα τραγούδι για το ηλιοβασίλεμα»
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter