Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Υπέρμαχος της σκληρής λιτότητας στη μνημονιακή Ελλάδα

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Υπέρμαχος της σκληρής λιτότητας στη μνημονιακή Ελλάδα

Πέθανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πρόκειται για το πρόσωπο που στα μνημονιακά χρόνια, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, ζητούσε συνεχώς σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο πολιτικός του CDU έφυγε από τη ζωή ήσυχα στο σπίτι του με την οικογένειά του το απόγευμα της Τρίτης γύρω στις 8 μ.μ., δήλωσε η οικογένεια στο πρακτορείο ειδήσεων dpa την Τετάρτη. Ήταν 81 ετών.

Ο δημιουργός της φτωχοποίησης της Ελλάδας, μέρος της πολιτικής Μέρκελ

Ο Σόιμπλε επικρίθηκε έντονα για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και των απειλών Grexit το 2015. O Γιάνης Βαρουφάκης είχε αναφέρει ότι ο Σόιμπλε σκόπευε να εξαναγκάζει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, ακόμα και πριν την εκλογή της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ στις αρχές του 2014. Aποκαλώντας το σχέδιο του Σόιμπλε «τρομακτικό», ο Geithner κατέγραψε ότι ο Σόιμπλε πίστευε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα τρόμαζε άλλες χώρες ώστε να ευθυγραμμιστούν.

Ο Σόιμπλε ήταν συνέχεια στο στόχαστρο της κριτικής στο Twitter για την σκληρή πολιτική του κατά της Ελλάδας που είχε ως αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση της χώρας και το ξεπούλημα όλων των περιουσιακών στοιχείων της χώρας σε ξένα συμφέροντα. Τέτοιου είδους επικριτικά σχόλια είχαν και οικονομική βάση και επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι η επιμονή του Σόιμπλε στις πολιτικές λιτότητας έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις εμπειρικές αποδείξεις πως οι πολιτικές στις οποίες επέμενε είχαν συρρικνώσει την ελληνική οικονομία κατά 25% όσο και από τις εκθέσεις του ΔΝΤ οι οποίες επέμεναν ότι μόνο μια μαζική ελάφρυνση του χρέους, και όχι μια περαιτέρω λιτότητα, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.

Διαβάστε επίσης: Κυνικός Σόιμπλε, δίνει… συμβουλές για τον χειμώνα: «Φορέστε ένα, δυο πουλόβερ»

Γερμανία: Ο Σόιμπλε καταλογίζει ευθύνες στην Μέρκελ για τα χαμηλά ποσοστά του CDU

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter