Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική: Η ΝΔ εκβιάζει τους προστατευόμενους μάρτυρες

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική: Η ΝΔ εκβιάζει τους προστατευόμενους μάρτυρες

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με γνώση επί των εξελίξεων στην Προανακριτική Επιτροπή επιτίθενται στην κυβερνητική πλειοψηφία με αφορμή τα σενάρια που διαρρέουν περί επικείμενης αποκάλυψης των πραγματικών στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων στην επικείμενη κατάθεσή τους σε κλιμάκιο της Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι πηγές υποστηρίζουν πως η ΝΔ εκβιάζει τους προστατευόμενους μάρτυρες προκειμένου να τους εκφοβίσουν, γεγονός που αφορά άμεσα το δήθεν «ξεκουκούλωμα» των μαρτύρων.

Αναλυτικά όσα επισημαίνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Πρέπει να γίνει σε όλους σαφές ότι δε ζούμε σε εποχή πολιτικών και νομικών πραξικοπημάτων. Ο στόχος της πλειοψηφίας είναι προφανής: εκβιάζουν προκειμένου να εκφοβίσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Από την ώρα χαρακτηρισμού τους ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, όταν και όπου καταθέτουν, θα καταθέτουν με την κωδική τους ονομασία και καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Αποκάλυψη μπορεί να γίνει μόνο στο ακροατήριο με απόφαση του δικαστηρίου. Όσα ακούγονται περί δήθεν εξέτασής τους στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου χωρίς κάλυψη των χαρακτηριστικών τους είναι αδιανόητα και δε μπορούμε να πιστέψουμε ότι θεσμικοί παράγοντες της δικαιοσύνης μπορεί να μην τήρησαν τη νομιμότητα. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή Σπύρος Λάππας, σε κάθε περίπτωση αποκλείεται να συνέβη κάτι τέτοιο. Η προανακριτική ζητά από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τους εισαγγελείς διαφθοράς το που και το πώς θα γίνει η εξέταση από ομάδα της Επιτροπής χωρίς ποτέ να έχει τεθεί ζήτημα για την αποκάλυψη των στοιχείων των μαρτύρων. Επαναλαμβάνουμε ότι ο νόμος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο στο στάδιο της προδικασίας. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο. Όσο και να θέλει η ΝΔ να μετατρέψει τη διαδικασία σε ζούγκλα δε θα της το επιτρέψουμε. Υπάρχουν νόμοι και θα γίνουν σεβαστοί».

Υπενθυμίζεται ότι το documentonews.gr, κατέρριψε από την πρώτη στιγμή τους ισχυρισμούς συγκεκριμένων Μέσων που προέρχονται από αντίστοιχες διαρροές ΝΔ – ΚΙΝΑΛ περί «αφαίρεσης της κουκούλας» των προστατευόμενων μαρτύρων. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν κατέθεσαν αυτοπροσώπως στους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και σε καμία περίπτωση οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν έγιναν γνώστες των πραγματικών στοιχείων των μαρτύρων. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αντιεισαγγελείς θα είχαν παραβιάσει το νομικό πλαίσιο που διέπει την προστασία μαρτύρων. Εφόσον λοιπόν η ΝΔ επιθυμεί με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν οι μάρτυρες από τους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου να εξεταστούν και από το κλιμάκιο της Προανακριτικής, τότε αυτό προϋποθέτει ειδικά διαμορφωμένο χώρο με πλήρη κάλυψη των χαρακτηριστικών των μαρτύρων. Όλα τα άλλα αποτελούν αποκυήματα φαντασίας. 

Δείτε επίσης: Προανακριτική: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ποδοπατούν το Σύνταγμα και τους νόμους

Προανακριτική: Στο κενό έπεσαν τα «νταηλίκια» ΝΔ – ΚΙΝΑΛ με τους προστατευόμενους μάρτυρες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter