Πιέρ Πάολο Παζολίνι: Νέα εκδοχή για τη δολοφονία του – Η εμπλοκή της μαφίας

Πιέρ Πάολο Παζολίνι: Νέα εκδοχή για τη δολοφονία του – Η εμπλοκή της μαφίας

Στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία του σκηνοθέτη, ποιητή και συγγραφέα Πιερ Πάολο Παζολίνι στην Όστια πριν περίπου πενήντα χρόνια πιθανώς σχετίζεται με την κλοπή κινηματογραφικού υλικού από το κινηματογραφικό έργο «Σαλό, 120 ημέρες στα Σόδομα» κατέληξε έρευνα της ιταλικής κοινοβουλευτικής επιτροπής κατά της μαφίας.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο Παζολίνι πιθανότατα μετέβη στην Όστια, παραθαλάσσια περιοχή της Ρώμης, ώστε να του επιστραφεί το υλικό που του είχε κλαπεί.

Η επιτροπή κατά της μαφίας αναφέρει ότι «σε αυτή την ενδεχόμενη εξέλιξη φέρεται να εμπλέκεται και το οργανωμένο έγκλημα, όπως η ισχυρή συμμορία Μαλιάνα της Ρώμης», εκφράζοντας την ελπίδα να προκύψουν νέα σχετικά στοιχεία, τουλάχιστον για την εξιχνίαση της υπόθεσης από ιστορικής, αν όχι δικαστικής, άποψης.

Ο Παζολίνι, οποίος υπήρξε δηλωμένος μαρξιστής και αμετανόητος αντιφασίστας δολοφονήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1975 στην παραλία της Όστια. Πατήθηκε αρκετές φορές με το δικό του αυτοκίνητο, και μέρος του σώματός του κάηκε με βενζίνη μετά το θάνατό του. Το έγκλημα για πολύ καιρό θεωρήθηκε σαν φόνος εκδίκησης τύπου Μαφίας και είναι απίθανο ότι έγινε από ένα μόνο άτομο. Για τη δολοφονία του συνελήφθη τότε ο Πίνο Πελόζι, τότε 17 ετών, που εντοπίστηκε να οδηγεί το αυτοκίνητο του Παζολίνι και ομολόγησε τον φόνο. Καταδικάστηκε στο 1976. Το 2005, απέσυρε την ομολογία του, και υποστήριξε ότι άγνωστοι είχαν σκοτώσει τον Παζολίνι και πως αναγκάστηκε να ομολογήσει, γιατί δεχόταν απειλές για τη ζωή τους και τη ζωή της οικογένειάς του.

Πηγή: ANSA

Διαβάστε επίσης:

Πιερ Παόλο Παζολίνι | Μια τολμηρή ζωή, ένας βίαιος θάνατος

Σαν σήμερα: Πιερ Πάολο Παζολίνι – Ο μέγας αιρετικός του κινηματογράφου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter