Πιέσεις στη Σερβία για να αλλάξει στάση μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Πιέσεις στη Σερβία για να αλλάξει στάση μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η στάση σιωπής της σερβικής πολιτικής ηγεσίας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία προκαλεί την δυσαρέσκεια των δυτικών χωρών και την απογοήτευση του Κιέβου.

Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, της Βρεταννίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, όπως και εκπρόσωπος της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε μία προσπάθεια να τον πείσουν να συνταχθεί με την πολιτική των Βρυξελλών. Δυτικές διπλωματικές πηγές, που επικαλούνται σερβικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι στην συνάντηση αυτή θα μεταφερθεί το μήνυμα στον Βούτσιτς ότι ο χρόνος που είχε για να αποφασίσει εξαντλήθηκε και θα πρέπει άμεσα να λάβει θέση.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βελιγράδι Ολεξάντρ Αλεξάντροβιτς ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευση του και επισήμανε ότι αναμένει από την Σερβία να εκφράσει με τον έντονο τόνο την καταδίκη της Ρωσίας και την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ο Αλεξάντροβιτς ανέφερε σε συνέντευξη του στο σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν1 ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν στα πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Λευκορωσία την εισβολή των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων. Ανέφερε επίσης ότι κατά τις πρώτες ώρες της εισβολής καταρρίφθηκαν έξι ρωσικά μαχητικά και δύο ελικόπτερα ενώ καταστράφηκαν τέσσερα άρματα μάχης.

Σημειώνεται ότι στο Βελιγράδι βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση του Συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Σερβίας για να εκτιμηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς ανήγγειλε ότι την Παρασκευή θα ανακοινώσει την στάση του για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο πρώην πρόεδρος της βουλής Ίβιτσα Ντάτσιτς εξέφρασε την άποψη ότι η Σερβία δεν πρέπει να υποκύψει στις πιέσεις της δύσης και να γυρίσει την πλάτη στην Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter