Πλήρης επιβεβαίωση Documento από Δημητρίου για τα στοιχεία που απέκρυψε η Ράικου

Πλήρης επιβεβαίωση Documento από Δημητρίου για τα στοιχεία που απέκρυψε η Ράικου

Στη δεύτερη κατάθεσή της ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, η Ξένη Δημητρίου επιβεβαιώνει όσα είχε φέρει στην επιφάνεια το Documento αναφορικά με την απόκρυψη πλήθους στοιχείων από τις δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για τη σκιώδη προμήθεια οπλικών συστημάτων με πρωταγωνιστές τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο.

Στον απόηχο της προεκλογικής, βεβιασμένης και με ψευδή στοιχεία διεύρυνσης του κατηγορητηρίου εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συνεχίζει την αποδόμηση των βασικών μαρτύρων της «σκευωρίας Novartis», Ιωάννη Αγγελή και Ελένης Ράικου.

Δείτε επίσης: Προανακριτική: Η ανυπομονησία και τα ψεύδη της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Ως προς την τέως προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και πάλι στην αποκάλυψη του Documento και συγκεκριμένα στο δημοσίευμα που βασιζόταν όχι σε πληροφορίες γενικώς και αορίστως αλλά στην αναφορά που είχε συντάξει η ανακρίτρια Διαφθοράς, Ηλία Ζαμανίκα, η οποία είχε εντοπίσει ότι η Ελ. Ράικου απέκρυψε εκατοντάδες έγγραφα για την υπόθεση Παπαντωνίου – Λιακουνάκου.

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο Novartis: Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο – Ακροβασίες λογικής και διαστρέβλωση της αλήθειας

Δείτε επίσης: Προανακριτική: Θεσμικό ράπισμα Δημητρίου σε Αγγελή – Ράϊκου

«Η κ. Ράικου στην αναφορά παραίτησης της αναφέρθηκε σε συμφέροντα κλπ, υπονοώντας το σκάνδαλο Novartis, παρά το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβανης δεν αναφερόταν καθόλου σε αυτήν την υπόθεση, αλλά σε αβλεψία και παράλειψη της και συγκεκριμένα στην απόκρυψη χιλιάδων εγγράφων που αφορούσαν την υπόθεση Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά» φέρεται να επισήμανε στη σημερινή κατάθεσή της η κ. Δημητρίου. Προκειμένου να καταδείξει τον όγκο των στοιχείων που αποκρύφτηκαν, πρόσθεσε πως τα έγγραφα αυτά μόνο στην έγγραφη αναφορά της Ελ. Τουλουπάκη έπιαναν 10 σελίδες την επιγραμματική αναγραφή. «Το αλαλούμ λοιπόν που ισχυρίστηκε ο Ιωάννης Αγγελής ότι γινόταν στην Εισαγγελία Διαφθοράς συνέβαινε επί Ράικου, παρότι υπήρχαν και αντικειμενικά τεχνικές αδυναμίες στην Εισαγγελία. Ελλείψεις γραμματείας, γραφείων κλπ» εξήγησε, στηλιτεύοντας ότι δόθηκε ψευδώς η εικόνα ότι αυτή η κατάσταση αυτή επικρατούσε επί Τουλουπάκη. «Επιμένω είναι άδικο να φορτώνει ο Αγγελής τις εκκρεμότητες από το 2015 και το 2016 στην Τουλουπακη και τους επίκουρους» τόνισε.

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο Novartis: Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο – Ακροβασίες λογικής και διαστρέβλωση της αλήθειας

«Δύο μέρες πριν την παραίτησή της έκανε σαν να έβλεπε τη συνέχιση της θητείας της»

Εν συνεχεία, η Ξ. Δημητρίου έφερε στο φως μία πτυχή της συμπεριφοράς της Ελ. Ράικου, η οποία (όπως τα έγγραφα για Λιακουνάκο – Παπαντωνίου) είχε μείνει στο σκοτάδι. «Η Ελ. Ράικου μέχρι τις 22 Μαρτίου, δύο μέρες πριν την παραίτηση της, σε επαφές και συζητήσεις που είχε μαζί μου συμπεριφερόταν σαν να έβλεπε με βεβαιότητα τη συνέχιση της θητείας της για μια ακόμη διετία» αποκάλυψε, ενώ κάτι αντίστοιχο ανέφερε και για τον Ι. Αγγελή. «Αντίστοιχη συμπεριφορά επιδεικνύει και ο Ι. Αγγελής. Παρ’ όλη τη διαφωνία μετά και τη συνάντηση με το κλιμάκιο του FBI στη Βιέννη στις 4/12 με την Ελ. Τουλουπακη, δεν αντιδρά έκτοτε παρά μόνο μετά την 5η Ιανουαρίου του 2019 όταν και γίνεται αναφορά στον ίδιο από την εφημερίδα ¨Δημοκρατίᨻ είπε η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προκαλώντας υποψίες για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν τους δύο εισαγγελείς σε αυτήν την αλλαγή στάσης.

Εκθέτει κι άλλο τον Αγγελή

Μάλιστα, η Ξ. Δημητρίου διέψευσε χωρίς περιστροφές ότι η ίδια είχε μιλήσει στον Ι. Αγγελή για τον «Ρασπούτιν». «Αν ο Αγγελής είπε ότι από εμένα έμαθε για τον Ρασπούτιν, είναι απολύτως ψευδές» ξεκαθάρισε εκθέτοντας τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

Αγγελής – Ράικου παραλίγο να «σκοτώσουν» την υπόθεση Novartis

Θέλοντας να τονίσει τον τρόπο που πρέπει να διαχειρίζεται ένας εισαγγελέας υποθέσεις μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος, η Ξ. Δημητρίου τόνισε ότι την έχουν «ραπίσει» με fake news το προηγούμενο διάστημα χωρίς κανένας να ζητήσει συγγνώμη. Πάρα ταύτα, τόνισε η ίδια, έμεινε προσηλωμένη για να μην «σκοτώσει» τις υποθέσεις που διαχειριζόταν, κάτι που -σύμφωνα με το σκεπτικό της- πήγε να γίνει εξαιτίας της συμπεριφοράς Ράικου – Αγγελή. «Οι δύο ενέργειες της κυρίας Ραικου σε βάρος των εισαγγελέων που προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη (στην υπόθεση Novartis) και του κυρίου Αγγελή μετέπειτα έχουν το βάρος ότι εξαιτίας τους αγκομάχησαν συνάδελφοι που προσπαθούσαν να φέρουν σε πέρας την υπόθεση» εξήγησε.

«Οι Αμερικανοί τα έχασαν»

Προς επίρρωση των λεγόμενων της, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε και πάλι περιβόητο ταξίδι στη Βιέννη, περιγράφοντας τις αντιδράσεις των Αμερικανών αξιωματούχων μετά τις ενστάσεις Αγγελή. «Ο Αγγελής πήγε εκεί μετά από αίτημα δικό του με προκαθορισμένη απόφαση να ζητήσει από τους Αμερικανούς ότι η ανταλλαγή εγγράφων και λοιπών αποδεικτικών στοιχείων θα γινόταν μέσω Eurojust ή μέσω της οδού της δικαστικής συνδρομής. Δεν κατανοούσε ή δεν ήθελε να αποδεχθεί την ανταλλαγή πληροφοριών. Οι Αμερικανοί τα έχασαν, όπως μου μετέφεραν οι εισαγγελείς, δηλαδή η Ελ. Τουλουπάκη και οι επίκουροι» αφηγήθηκε η Ξ. Δημητρίου.

Επ’ αυτού, μετά από ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα σχετικά με την άρνηση του Ι. Αγγελή να παραλάβει στοιχεία από τους Αμερικανούς εισαγγελείς και εμπειρογνώμονες στη Βιέννη, η μάρτυρας υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί «πάγωσαν» μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Βιέννη. «Αυτά που έλεγε περί ταξιδιού αναψυχής δεν ήταν μόνο προσβλητικά για την κ. Τουλουπακη και τους επίκουρους αλλά και για τους Αμερικανούς» σχολίασε η Ξ. Δημητρίου για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter