Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Κυβερνητικός εμπαιγμός στις λάσπες – Ανεβαίνει η στάθμη στη λίμνη Κάρλα, συναγερμός στα χωριά (Video)

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Κυβερνητικός εμπαιγμός στις λάσπες – Ανεβαίνει η στάθμη στη λίμνη Κάρλα, συναγερμός στα χωριά (Video)

Τελειωμό δεν έχει ο εφιάλτης των κατοίκων στη Θεσσαλία που για μία ακόμα ημέρα δίνουν «μάχη» μέσα στις λάσπες και τα πλημμυρισμένα οικήματα τους ενώ πολλοί κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν έχουν βοήθεια αλλά ούτε και εξοπλισμό ώστε να απομακρύνουν τα ζώα τους ενώ μία βδομάδα μετά η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιστράτευσε τον στρατό. Ωστόσο, την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προκαλεί πλέον και η λίμνη Κάρλα, καθώς σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών τα νερά όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά η στάθμη ανεβαίνει προκαλώντας επαύξηση της πλημμύρας στις γύρω περιοχές περιλαμβάνοντας και την Αεροπορική Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Όλα αυτά στον απόηχο των αποκαλύψεων του Documento για τα βυθισμένα, στο νερό, ελικόπτερα, που παρέμειναν καθηλωμένα ανίκανα να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις δοκιμαζόμενες περιοχές.

Δείτε επίσης: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: Ρυμουλκούν τα ελικόπτερα μέσα στην πλημμυρισμένη βάση στο Στεφανοβίκειο

Εμπαιγμός

Όλα αυτά ενώ δεν έχει τέλος ο εμπαιγμός των πολιτών καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημοσίευσε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2003 την κοινή υπουργική απόφαση για επιχορήγηση των πληγέντων από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2020 στην περιοχή της Καρδίτσας.

«Θα αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί και θα γίνει με πολύ γρήγορες διαδικασίες και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στο υπουργείο, αλλά και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ» έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Καρδίτσα το 2020, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός», που άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές.

Τρία χρόνια μετά, οι πλημμυροπαθείς έχουν πάρει μέρος των αποζημιώσεων για τις ζημιές στις περιουσίες τους. Τώρα που υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμήθηκε ότι δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις του ενώ έχει δώσει νέες.

Διαβάστε περισσότερα: Πλημμύρες: Τρία χρόνια μετά, θυμήθηκαν να δώσουν τις αποζημιώσεις του 2020!

Ανησυχία για τη λίμνη Κάρλα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σημειώνεται πως από την υπερχείλιση της λίμνης, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά και οι πολίτες έχουν ενημερωθεί.

Περισσότερα από 200.000 ζώα νεκρά με τους κατοίκους να τα απομακρύνουν με καρότσες και φορτηγά από τα λιμνάζοντα νερά, με τη σημαντική συμβολή του στρατού. Την ίδια ώρα μετά από τόσα 24ωρα η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δύσκολη, δυσοσμία αφόρητη, ενώ ελλοχεύουν και κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία.

Στο μεταξύ, στον Βόλο, παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό, χιλιάδες κάτοικοι.

 

Κομμένη στα δύο η χώρα – « Ίσως και σήμερα το άνοιγμα της Εθνικής»

Στο μεταξύ, κομμένη στα δύο παραμένει η χώρα τη στιγμή που δίνεται μάχη για την επαναλειτουργία της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμάται ότι το πρωί του Σαββάτου θα δοθεί το τμήμα από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και την Κυριακή αντίστροφα με μία λωρίδα καθόδου.

Κανονικά πάντως διεξάγεται η κυκλοφορία στις βασικές οδικές αρτηρίες μεταξύ Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Χθες το απόγευμα άνοιξε και ο δρόμος Λάρισας – Γιάννουλης.

«Ίσως και εντός της ημέρας το άνοιγμα της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης» υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας στην ΕΡΤ, τη στιγμή που η χώρα παραμένει κομμένη στα δύο, για μία ακόμα ημέρα, μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και της πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στην ΕΡΤ, ισχυρίστηκε ότι: «Βρισκόμαστε στην ΠΑΘΕ, στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή γίνονται οι τελικοί έλεγχοι. Νυχθημερόν έχουν δουλέψει όλα τα συνεργεία προκειμένου να ανοίξει η νέα εθνική οδό. Αναμένεται ότι μπορεί να γίνει Κυριακή ή Σάββατο, ωστόσο η πρόοδος των εργασιών έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο, πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, διότι θυμίζω εδώ ότι είχαμε πολύ έντονα πλημμυρικά φαινόμενα από 364 χιλιόμετρα στο 366, έχουν καταβληθεί πολύ μεγάλες προσπάθειες και πιστεύουμε ότι θα ανοίξει πολύ πιο σύντομα, διότι είναι στον τελικό έλεγχο από τη στιγμή καθαρισμού του οδοστρώματος».

Ενώ στο ερώτημα αν θα δοθούν όλες λωρίδες στην κυκλοφορία σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή γίνεται αξιολόγηση των δεδομένων. Σίγουρα θα δοθεί μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και από εκεί και πέρα θα εξεταστούν όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα, ούτως ώστε να ανοίξει πλέον ο δρόμος».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter