Πλημμύρες Θεσσαλία: Έκθεση «καίει» Αγοραστό, Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική και Δήμους – «Ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα»

Πλημμύρες Θεσσαλία: Έκθεση «καίει» Αγοραστό, Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική  και Δήμους – «Ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα»

«Καταπέλτης» είναι η έκθεση του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγου ε.α., Ανδριανού Γκουρμπάτση σχετικά με τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, καθώς εντοπίζει «εγκληματικά λάθη και παραλείψεις» της Περιφέρειας Θεσσαλίας και εποπτευόμενων υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής, των Δήμων και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας . Πρόκειται για έκθεση η οποία πρόκειται να κατατεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα ενώπιον της Δικαιοσύνης μαζί με μηνυτήρια αναφορά κατοίκων της περιοχής.

Πιο αναλυτικά ο κ. Γκουρμπάτσης συνέταξε έκθεση για λογαριασμό πλημμυροπαθών της Φαρκαδόνας, μεταξύ αυτών ο γνωστός δικηγόρος Στέλιος Σούρλας. Στην έκθεση, ο κ. Γκουρμπάτσης εντοπίζει σοβαρότατες ευθύνες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, Δήμων αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ υπογραμμίζει ότι θεμελιώνεται το αδίκημα της «θανατηφόρου έκθεσης» σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση Γκουρμπάτση, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύει το documentonews.gr, με βάση και το «πρόσφατο ιστορικό θανατηφόρων και καταστροφικών πλημμυρών, ήταν απολύτως βέβαιο ότι ο ιδιαίτερα μεγάλος όγκος υδάτων των ποταμών Ενιπέα, Καλέντζη, Μέγα, Φαρσαλιώτη, Σοφαδίτη, Πάμισου κλπ καθώς και παραποτάμων ή χειμάρρων αυτών, που συμβάλλουν στον ποταμό Πηνειό, θα μεταφέρονταν και θα κατέκλυζαν την ευρύτερη περιοχή..»

Ωστόσο, παρά το ιστορικό των θανατηφόρων καταστροφικών πλημμυρών και την ενημέρωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την επέλαση της κακοκαιρίας DANIEL, υπήρξε «ανεπαρκής αντιπλημμυρική προστασία». Είναι χαρακτηριστικό ότι διαπιστώνεται «παράλειψη και ολιγωρία ολοκλήρωσης μιας σειράς αναγκαίων αντιπλημμυρικών (τεχνικών) έργων» αλλά παράλληλα και «καθυστέρηση του καθαρισμού της κοίτης των ποταμών από φερτά υλικά, την μη ενίσχυση αναχωμάτων σε κρίσιμες θέσεις και τη μη λειτουργία των αντιπλημμυρικών αντλιοστασίων με τη διακοπή του ηλεκτρισμού».

Ο αντιστράτηγος ε.α. της Πυροσβεστικής, υπογραμμίζει πως «όλα αυτά τα γεγονότα, στοιχεία και χαρακτηριστικά ήταν ήδη γνωστά στην ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα της ΓΓΠΠ, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Διοίκησης της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της καθώς και άλλων εμπλεκομένων φορέων τουλάχιστον από τις 2 Σεπτεμβρίου του 2023». Δηλαδή, «τρεις ημέρες πριν αρχίσει να πλήττει όχι με μεγάλα ύψη βροχής την Θεσσαλία η μεσογειακή καταιγίδα με την ονομασία».

Επομένως, οι αρμόδιοι, όφειλαν «να μεριμνήσουν, ενεργήσουν και αναλάβουν έγκαιρα αποτελεσματικές διασωστικές πρωτίστως δράσεις και μέτρα για την πρόληψη, προστασία και αποφυγή με κάθε τρόπο της απώλειας της ζωής των συνολικά έως σήμερα 17 θυμάτων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την έκθεση σε διακινδύνευση της ζωής και σωματικής ακεραιότητας των υπολοίπων κατοίκων των συγκεκριμένων οικισμών και πόλεων».

«Ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα»

Σε δήλωση του στο documentonews.gr ο γνωστός δικηγόρος Στέλιος Σούρλας, ο οποίος ετοιμάζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για λογαριασμό τουλάχιστον 130 συμπατριωτών του επισημαίνει:

«Από την πρώτη στιγμή της φονικής πλημμυράς, είπα ότι θα κινηθώ νομικά κατά παντός υπευθύνου για την ανυπολόγιστη καταστροφή της θεσσαλικής γης και των περιουσιών μας. Προς τούτο έδωσα εντολή στον πλέον αρμόδιο κ. Ανδριανό Γκουρμπάτση να συντάξει τεχνική έκθεση για τα αιτία της πλημμύρας στη Θεσσαλία. Οι ευθύνες έχουν πλέον ονοματεπώνυμο και είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Η έρευνα θα συνεχιστεί και το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο. Οι κάτοικοι Φαρκαδόνας, του Παλαμά, του Βλοχού, του Κεραμιδίου και άλλων χωριών είναι σε τραγική κατάσταση και πρέπει να συνδράμει αποφασιστικά και δυναμικά η πολιτεία για την αποκατάσταση των τεραστίων ζημιών.

Γκουρμπάτσης: Θεμελιώνεται η θανατηφόρα έκθεση

Σε δήλωση του στο documentonews.gr, ο κ. Γκουρμπάτσης υποστηρίζει πως «το κυρίαρχο ζήτημα που αναδεικνύεται από την παρούσα έκθεση μου, πέραν άλλων ευρημάτων, είναι η θεμελίωση αντικειμενικά και υποκειμενικά του αδικήματος της κακουργηματικής θανατηφόρου έκθεσης για τα 17 θύματα και όλων των κατοίκων των οποίων διακινδύνευσε η ζωή τους από τα πλημμυρικά φαινόμενα».

Διαβάστε αναλυτικά τα συμπεράσματα της έκθεσης Γκουρμπάτση 

Διαβάστε επίσης: Πλημμύρες: Αγοραστός και Πυροσβεστική επιχειρούν να συγκαλύψουν ενδεχόμενες ευθύνες για την κακοκαιρία

Ο Αγοραστός «ξεπούλησε»: Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα που δεν έγιναν!

Ιδού το αποκαλυπτικό έγγραφο που εκθέτει τον Αγοραστό για την διακοπή των αντιπλημμυρικών έργων

Πλημμύρες Θεσσαλία: Ο Κουρέτας εκθέτει Αγοραστό και κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα αντιπλημμυρικά έργα (Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter