ΠΟΕΣΥ για «μαϊμού» αρθρογράφους του Protagon: Όχι σε φαινόμενα παραπλάνησης – Τακτικές που πλήττουν την αξιοπιστία των ΜΜΕ

ΠΟΕΣΥ για «μαϊμού» αρθρογράφους του Protagon: Όχι σε φαινόμενα παραπλάνησης – Τακτικές που πλήττουν την αξιοπιστία των ΜΜΕ

Ανακοίνωση σχετικά με τους «μαϊμού» αρθρογράφους της ιστοσελίδας Protogon εξέδωσε η ΠΟΕΣΥ, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό της, τονίζοντας παράλληλα ότι η συγγραφή με ψευδώνυμο αποτελεί συνηθισμένη πρακτική ωστόσο «οι ψεύτικες φωτογραφίες είναι κάτι διαφορετικό, το οποίο πλήττει την αξιοπιστία των ΜΜΕ και την ποιότητα της ενημέρωσης».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών «η δημιουργία, αληθοφανών προσωπικοτήτων με αληθοφανές αλλά ψεύτικο ονοματεπώνυμο και αληθοφανείς αλλά ψεύτικες φωτογραφίες είναι κάτι διαφορετικό, το οποίο πλήττει την αξιοπιστία των ΜΜΕ και την ποιότητα της ενημέρωσης» και επισημαίνει «την υποχρέωση όλων για τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας και αποφυγή τέτοιων πρακτικών» ενώ υπογραμμίζει ότι «θα παρακολουθεί στενά το θέμα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του με αφορμή περιστατικό πιθανής παραπλάνησης των αναγνωστών από την ιστοσελίδα “Protagon”. Η συγγραφή με ψευδώνυμο αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στη δημοσιογραφία, ειδικά όταν η απόκρυψη της ταυτότητας του αρθρογράφου μπορεί να εισφέρει σημαντικές πληροφορίες ή απόψεις στη δημόσια συζήτηση που για πολλούς λόγους ο αρθρογράφος θα αδυνατούσε να εισφέρει επώνυμα. Η δημιουργία, όμως, αληθοφανών προσωπικοτήτων με αληθοφανές αλλά ψεύτικο ονοματεπώνυμο και αληθοφανείς αλλά ψεύτικες φωτογραφίες είναι κάτι διαφορετικό, το οποίο πλήττει την αξιοπιστία των ΜΜΕ και την ποιότητα της ενημέρωσης.

Η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει την υποχρέωση όλων για τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας και αποφυγή τέτοιων πρακτικών. Σε κάθε περίπτωση, η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις θα παρακολουθούν στενά το θέμα, εν όψει και της υιοθέτησης από ΜΜΕ των νέων τεχνολογιών και τεχνικών παραγωγής δημοσιογραφικού περιεχομένου χωρίς την ανθρώπινη διαμεσολάβηση.»

Διαβάστε επίσης:

Άφαντοι δημοσιογράφοι γράφουν… στο Protagon

Protagon ή πρώτα ο Αγών;

Τι έγραφαν οι «μαϊμού αρθρογράφοι» του Protagon: Από το «τσιτάχ» στους «τάφους του ΣΥΡΙΖΑ»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter