Πόλεμος στην Ουκρανία: Δημοψήφισμα για οποιοδήποτε συμβιβασμό με τη Mόσχα θέλει ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δημοψήφισμα για οποιοδήποτε συμβιβασμό με τη Mόσχα θέλει ο Ζελένσκι

«Οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τη Mόσχα θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία να μαίνεται για 26η ημέρα και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Όπως μετέδωσε το Sky News, τα σχόλια του Ζελένσκι, κατά τη συνέντευξή του στον ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Suspilne μπορεί να υποδεικνύουν ότι, οι αξιωματούχοι της χώρας ενδεχομένως εξετάζουν τις πρακτικές λεπτομέρειες σε διάφορα σενάρια ειρηνευτικών διακανονισμών.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι μεταξύ των ηγετών των δυτικών χωρών, επικρατεί σκεπτικισμός σχετικά με τις προθέσεις πίσω από τη συμμετοχή της Ρωσίας σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ενόψει της διάσκεψης του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και της συμμετοχής του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης, «οι ηγέτες υπογράμμισαν και πάλι την σημασία των κοινών προθέσεων και δράσεων που αναπτύχθηκαν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών του».

«Με αναφορά στη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι ηγέτες δεσμεύθηκαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους της Ουκρανίας, οι οποίοι αφήνουν πίσω τους τον πόλεμο ή δεν μπορούν να βγουν από την χώρα τους» υπογραμμίζει, τέλος, η κυβέρνηση Ντράγκι.

Ολική καταστροφή μετά το βομβαρδισμό εμπορικού κέντρου με οκτώ νεκρούς στο Κίεβο – Νέα 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας

Nέα 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από σήμερα στις 20.00 μέχρι την Τετάρτη στις 07.00 στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Κίεβο, μετά και τους νέους βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους όταν ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το εμπορικό κέντρο Retroville στην συνοικία Ποντίλσκι στην Ουκρανία αργά το βράδυ της Κυριακής, ανέβηκε στους οκτώ. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες και τα βίντεο έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα με το Κίεβο να εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο  των Ρώσων.

Από την έκρηξη στο δεκαώροφο κτίριο τα οχήματα που ήταν παρκαρισμένα στο χώρο στάθμευσης του κτιρίου καταστράφηκαν εντελώς ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ένας κρατήρας πλάτους πολλών μέτρων. Όλη η νότια πλευρά του είχε καταστραφεί, καθώς και ένα ιδιωτικό γυμναστήριο που υπήρχε δίπλα από το χώρο στάθμευσης.

Περίοικοι, κάτοικοι γειτονικού κτιρίου τα παράθυρα του οποίου διαλύθηκαν από την έκρηξη, είπαν πως είδαν εκτοξευτήρα πολλαπλών πυραύλων κοντά στο εμπορικό κέντρο μερικές ημέρες νωρίτερα, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.

Η αρχική έκρηξη στο εμπορικό κέντρο αντήχησε σε όλη την πρωτεύουσα, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πυροσβέστες και στρατιωτικοί πραγματοποίησαν από την πρώτη στιγμή έρευνες στα συντρίμμια προκειμένου να εντοπίσουν αν υπάρχουν τραυματισμένοι ή θύματα.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, αρκετά σπίτια και εμπορικό κέντρο» χτυπήθηκαν, ανέφερε νωρίτερα ο δήμαρχος του Κιέβου μέσω Telegram.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του έκθεση σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο επισημαίνει ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται βόρεια του Κιέβου, αν και η ρωσική προέλαση έχει σταματήσει. «Οι ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν στην πόλη από τα βορειοανατολικά έχουν σταματήσει. Οι δυνάμεις που προελαύνουν από την κατεύθυνση του Χοστόμελ προς τα βορειοδυτικά έχουν απωθηθεί από σκληρή ουκρανική αντίσταση. Ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων παραμένει 25 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης. Παρά τη συνεχιζόμενη έλλειψη προόδου, το Κίεβο παραμένει ο πρωταρχικός στρατιωτικός στόχος της Ρωσίας και είναι πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στην προσπάθεια περικύκλωσης της πόλης τις επόμενες εβδομάδες».

Συναγερμός στο Σούμι μετά από διαρροή χημικών σε εργοστάσιο

Παράλληλα, συναγερμός σήμανε το πρωί της Δευτέρας στις αρχές όταν παρατηρήθηκε διαρροή αμμωνίας από ένα χημικό εργοστάσιο που έχει υποστεί ζημιά από ρωσικούς βομβαρδισμούς, μολύνοντας μια ζώνη 2,5 χιλιομέτρων γύρω από τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Ως αποτέλεσμα του ρωσικού εχθρού βομβαρδισμού, μια δεξαμενή με αμμωνία χωρητικότητας 50 τόνων υπέστη ζημιά», είπε ο Dmytro Zhyvytsky, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής Σούμι, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει απειλή για τον πληθυσμό του Σούμι ενώ όπως είπε υπάρχει και ένας τραυματίας που είναι εργαζόμενος στο εργοστάσιο.

Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης του εργοστασίου και η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης ανταποκρίνονται στη διαρροή, έγραψε ο Zhyvytsky. Σημειώνεται ότι το Σούμι, κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας δέχεται καθημερινές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Δραματική η εικόνα στην Μαριούπολη

Συνεχείς είναι οι βομβαρδισμοί και στην Μαριούπολη. Βόμβες πέφτουν στη Μαριούπολη «κάθε 10 λεπτά», δήλωσε στο CNN Ουκρανός αξιωματικός. Ο λοχαγός Svyatoslav Palamar, του Συντάγματος της Εθνικής Φρουράς Αζόφ τόνισε ότι ο ίδιος και οι συμπολίτες του δεν πρόκειται να παραδοθούν.

Η Μαριούπολη, κατά πλειονότητα ρωσόφωνη πόλη, συγκαταλέγεται στους βασικούς στόχους αυτής που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και εξαπέλυσε πριν από τρεισήμισι εβδομάδες. Πολιορκείται πρακτικά από την αρχή. Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουστσένκο, συνεργάτη του δημάρχου, πιστεύεται ότι έχον σκοτωθεί πάνω από 3.000 άμαχοι.

Στους δρόμους της πόλης κείτονται πτώματα, ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των εμπόλεμων πλευρών δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα ως τώρα.

Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Μαριούπολη για να αναζητήσουν ασφάλεια σε μακρινές πόλεις. Οκτώ ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν συμφωνηθεί ώστε οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις πόλεις της Ουκρανίας, αλλά όχι από την πόλη της Μαριούπολης που πλήττεται, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι 4.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έφτασαν στην κοντινή Ζαπορίζια μόνο την Κυριακή. Επίσης, τουλάχιστον 10 από τα 44 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να σωθούν από τον πόλεμο, εκτιμά ο ΟΗΕ. Τουλάχιστον 3,4 εκατ. πέρασαν τα σύνορα, υπολογίζει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Αυξημένη δραστηριότητα ρωσικών UAVs στην Οδησσό

Την ίδια στιγμή, oι αρχές στην Οδησσό κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι πραγματοποίησαν επίθεση σε κατοικίες στα περίχωρα της ουκρανικής πόλης νωρίς τη Δευτέρα, την πρώτη τέτοια επίθεση στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.

«Το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε ότι δεν υπήρξαν θύματα, αν και ο βομβαρδισμός προκάλεσε πυρκαγιά. Πρόκειται για κτίρια κατοικιών όπου ζουν ειρηνικοί άνθρωποι», φέρεται να είπε ο δήμαρχος Gennadiy Trukhanov.

Ήδη από χθες, Κυριακή καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα ρωσικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως δήλωσε αξιωματικός των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων.

Η Οδησσός, «το μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας», έχει παραμείνει -συγκριτικά- αλώβητη αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Ζελένσκι απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο για την Μαριούπολη

Χθες το βράδυ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοσης της Μαριούπολης, ενώ η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σχεδόν σε όλα τα μέτωπα στην Ουκρανία, δείχνει ότι οι προσπάθειες για ειρήνη δεν έχουν ελπίδα να φτάσουν σύντομα σε αποτέλεσμα.

Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων», είπε η κυρία Βέρεστσουκ, σύμφωνα με την Ουκράινσκα Πράβντα. «Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μίλησε για «εσκεμμένη χειραγώγηση» και «αληθινή απαγωγή ομήρων», πρόσθεσε αναφερόμενη στο ρωσικό τελεσίγραφο.

«Οι δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες», αντέτεινε η Βέρεστσουκ μέσω Telegram. «Λένε ότι συμφωνούν (να ανοίξει) ανθρωπιστικός διάδρομος και το πρωί, βομβαρδίζουν τον χώρο από όπου γίνεται η εκκένωση. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να σώσουμε τη ζωή και την υγεία των πολιτών μας».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απαίτησε με οκτασέλιδη επιστολή του οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να «καταθέσουν τα όπλα» και «γραπτή απάντηση» στο τελεσίγραφό του πριν από σήμερα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), για να σωθούν όπως είπε οι κάτοικοι και οι υποδομές του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter