Πόλεμος στην Ουκρανία: «Περιθώριο συμβιβασμού» βλέπουν οι Ουκρανοί – Πληροφορίες για ομήρους ασθενείς και γιατρούς στη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Περιθώριο συμβιβασμού» βλέπουν οι Ουκρανοί – Πληροφορίες για ομήρους ασθενείς και γιατρούς στη Μαριούπολη

«Παράθυρο» συμβιβασμού «βλέπει» ο σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, ο οποίος έγραψε στο Twitter πως η σημερινή διαδικασία διαπραγματεύσεων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη, παρόλα αυτά θα συνεχιστεί και την Τετάρτη.

«Υπάρχουν θεμελιώδεις αντιφάσεις. Αλλά σίγουρα υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Στο διάλειμμα θα συνεχιστεί η εργασία σε υποομάδες…», έγραψε ο Ουκρανός διαπραγματευτής.

Το Κίεβο ωστόσο έχει τεθεί σε συναγερμό μετά και τις πρωινές ρωσικές επιθέσεις σε πολυκατοικίες στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας. Την ίδια στιγμή υπάρχουν πληροφορίες για ομηρία ασθενών και γιατρών σε νοσοκομείο της Μαριούπολης σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Κίεβο. Την είδηση δημοσίευσε μέσω του twitter το The Kyiv Independent, ενώ προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

 

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε κατά τη συνεδρίαση των ηγετών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης (JEF) μέσω βιντεοσύνδεσης στο Λονδίνο το πρωί της Τρίτης, ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υλοποιηθεί. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ» ανέφερε συγκεκριμένα.

Τουλάχιστον 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο από τους βομβαρδισμούς

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε σήμερα ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ.

«Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση.

Ο Τερέχοφ σημείωσε πάντως ό,τι όποιος θέλει να φύγει από την πόλη έχει ακόμη τη δυνατότητα να το κάνει, είτε οδικώς είτε με τρένο.

Οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας έφτασαν στο Κίεβο

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο μαζί με τους ομολόγους του από την Τσεχία και τη Σλοβενία, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πολωνός πρωθυπουργός νωρίς σήμερα το βράδυ.

«Πρέπει να σταματήσουμε την τραγωδία που συμβαίνει στην Ανατολή το συντομότερο δυνατό», έγραψε ο Ματέους Μοραβιέτσκι με ανάρτηση στο Facebook.

«Γι’ αυτό, μαζί με τον (Πολωνό) αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιαρoσλάβ Κατσίνσκι και τους πρωθυπουργούς Πετρ Φιάλα και Γιάνεζ Γιάνσα βρισκόμαστε στο Κίεβο».

Νεκροί δημοσιογράφοι 

Μία ακόμα δημοσιογράφος έγινε γνωστό ότι έπεσε νεκρή στο Κίεβο, όσο μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η 24χρονη ουκρανή Ολεξάντρα Κουβσνινόβα, γνωστή ως Σάσα, συνεργαζόταν στην πρωτεύουσα με το συνεργείο του Fox News και η είδηση του θανάτου της έρχεται μετά την ανακοίνωση του θανάτου και του εικονολήπτη του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου, Πιερ Ζακρέφσκι. Την τραγική είδηση έκανε γνωστή μέσω ανάρτησης στο Twitter παραγωγός του τηλεοπτικού δικτύου, η οποία περιέγραψε την εκλιπούσα ως «αστεία και ευγενική».

Νεκρός εικονολήπτης του Fox News 

Ο Pierre Zakrzewski, ένας βετεράνος εικονολήπτης του Fox News, ο οποίος τραυματίστηκε μαζί με τον δημοσιογράφο Benjamin Hall του Fox News τη Δευτέρα, πέθανε αφού χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά έξω από το Κίεβο. Την είδηση μετέδωσε και το Fox News.

«Με μεγάλη θλίψη μοιραζόμαστε τα νέα σχετικά με τον αγαπημένο μας συνεργάτη, Pierre Zakrzewski. Ο Pierre άφησε την τελευταία του πνοή έξω από το Κίεβο της Ουκρανίας», δήλωσε μία εκ των επικεφαλής του δικτύου, η Suzanne Scott.

Nεκρός δημοσιογράφος των New York Times την Κυριακή

Για νεκρό δημοσιογράφο των New York Times από ρωσικά πυρά στο προάστιο του Κιέβου, Ιρπίν, στην Ουκρανία, έκανε λόγο την Κυριακή η Αστυνομία της ουκρανικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης, ένας από τους συναδέλφους του τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο άτυχος δημοσιογράφος και ο συνάδελφός του, επέβαιναν σε αυτοκίνητο μαζί με άλλους ξένους ανταποκριτές, όταν σύμφωνα πάντα με την ουκρανική αστυνομία, δέχθηκαν πυρά από ρωσικά στρατεύματα. Πρόκειται για τον 51χρονο Μπρεντ Ρενό, ο οποίος έχει βραβευθεί για τη δουλειά του.

Κατάσταση αντιαεροπορικού συναγερμού

Νωρίτερα σήμερα οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν κατάσταση αντιαεροπορικού συναγερμού σε ολόκληρη την χώρα. Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα για 36 ώρες, από σήμερα το βράδυ, λόγω των «επικίνδυνων και δύσκολων στιγμών» που ζουν οι κάτοικοί της καθώς όπως φαίνεται ολοένα και σφίγγει ο κλοιός από τις ρωσικές δυνάμεις που εξακολουθούν να βρίσκονται στα προάστια της πρωτεύουσας.

 

«Σήμερα είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη στιγμή», τόνισε ο ίδιος και επισήμανε πως ο αριθμός των νεκρών από τις αεροπορικές επιδρομές το πρωί της Τρίτης σε σε πολυκατοικίες αυξήθηκε στους τέσσερις, από δύο που ήταν νωρίτερα.

«Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε το Κίεβο, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή το σύμβολο και την προκεχωρημένη βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης», σημείωσε ο Κλίτσκο.

Απομακρύνονται άμαχοι από Μαριούπολη και Σούμι –

Παράλληλα, έχουν ανοίξει και πάλι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων. Ήδη 2.000 ιδιωτικά οχήματα έχουν απομακρυνθεί από την Μαριούπολη ενώ περισσότερα από 70 λεωφορεία είναι έτοιμα στην πολιορκημένη πόλη Σούμι για να απομακρύνουν αμάχους που έχουν συγκεντρωθεί πριν από μια επιχείρηση «ασφαλούς διέλευσης» την οποία ο Ερυθρός Σταυρός ελπίζει να ξεκινήσει σήμερα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί», δήλωσε στο Reuters στη Γενεύη ο Γουάτσον, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). «Ελπίζουμε τουλάχιστον να ξεκινήσουμε αυτήν την επιχείρηση σήμερα».

Παράλληλα, ξεκίνησε αργά το απόγευμα και η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού Έλληνα προξένου στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με ενημέρωση διπλωματικών πηγών. Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη να φύγουν από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχών ενώ η δημοτική αρχή της πόλης ανέφερε νωρίς σήμερα ότι από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης έχουν σκοτωθεί 2.357 άμαχοι κάτοικοί της.

Στόχος κατοικίες

Το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίστηκε όλο το βράδυ ενώ το πρωί της Τρίτης ρωσικά πυρά έπληξαν τουλάχιστον δύο τομείς του Κιέβου όπουχτυπήθηκαν τουλάχιστον τέσσερις κατοικίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών με τις μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία επιδιώκει να περικυκλώσει ο ρωσικός στρατός, δεν σταματούν να κλιμακώνονται.

Πλήγμα σε δεκαπενταώροφη πολυκατοικία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή, στη δυτική συνοικία Σβιάτοσιν, ανέφεραν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ προκάλεσε επίσης μεγάλη πυρκαγιά. «Δύο άψυχα σώματα βρέθηκαν επιτόπου», κατά την ίδια πηγή, ενώ διασώθηκαν 27 άλλοι ένοικοι του κτιρίου.

Επίσης, οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν μέσω Facebook ότι χτυπήθηκε και μια εννιαώροφη πολυκατοικία σε βορειοδυτικό τομέα της ουκρανικής πρωτεύουσας, στη συνοικία Πόντιλ. Από το χτύπημα προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από πυροσβέστες. Ένα πρόσωπο διακομίστηκε σε νοσοκομείο, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, οι οποίες δεν διευκρίνισαν τι είδους όπλο έπληξε το κτίριο. Η έκρηξη έσπασε σχεδόν όλα τα παράθυρα του ακινήτου και όλων όσα βρίσκονται γύρω του, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος μετέβη επιτόπου. Αρκετοί κάτοικοι πέταγαν από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους γυαλιά και συντρίμμια.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ χτυπήθηκε μια πολυκατοικία στα περίχωρα της πρωτεύουσας ενώ δημοσιογράφος του Fox News τραυματίστηκε.

Σε χωριστή ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως προκλήθηκε πυρκαγιά από ρωσικά πυρά σε σπίτι στη συνοικία Οσοκόρκι, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κιέβου. Το χτύπημα αυτό δεν προκάλεσε θύματα, κατά τις ίδιες πηγές.

Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα από δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο κέντρο του Κιέβου.

Η σφοδρότητα των μαχών γύρω από το Κίεβο έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες. Η ουκρανική πρωτεύουσα έχει περικυκλωθεί σχεδόν τελείως από τα ρωσικά στρατεύματα, είκοσι ημέρες αφού εισέβαλαν στη χώρα, την 24η Φεβρουαρίου. Οι μισοί και πλέον από τους 3 εκατ. κατοίκους της πόλης την έχουν εγκαταλείψει από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

Επίσης, σφοδροί βομβαρδισμοί καταγράφονται στη Μαριούπολη, τη Χερσώνα και τη Μελιτόπολη.

«Μαζικές καταστροφές» στο Ντνίπρο

Στο μεταξύ το αεροδρόμιο της πόλης Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία υπέστη «μαζικές καταστροφές» έπειτα από τον βομβαρδισμό του δύο φορές στη διάρκεια της νύκτας από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.

«Στη διάρκεια της νύκτας ο εχθρός επιτέθηκε στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο. Δύο πλήγματα. Ο διάδρομος απογείωσης- προσγείωσης καταστράφηκε. Ο τερματικός σταθμός υπέστη ζημιές. Μαζικές καταστροφές», έγραψε ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας στο Telegram.

Το Ντνίπρο, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων από την οποία περνά ο ομώνυμος ποταμός που χωρίζει το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αντάρτες, από την υπόλοιπη χώρα, είχε γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από την προέλαση του ρωσικού στρατού.

Το Σάββατο η πόλη έγινε στόχος βομβαρδισμών με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

Επίσης, περίπου 300 άμαχοι από τη Μαριούπολη κατάφεραν να φτάσουν στη Ζαπορίζια, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πολιορκημένης πόλης.

«Όπως ανακοινώθηκε περίπου 160 οχήματα έφυγαν από τη Μαριούπολη χθες. Στις 10:00 σήμερα ενημερωθήκαμε ότι περίπου 300 κάτοικοι της Μαριούπολης έφτασαν στη Ζαπορίζια», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις που έκανε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε, στη βόρεια Ουκρανία, Βιτάλι Κόβαλ σημείωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών από ρωσική αεροπορική επιδρομή σε πύργο της τηλεόρασης στην περιοχή του χθες, Δευτέρα, ανήλθε σε τουλάχιστον 19.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter