Politico: Μυστική συνάντηση ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας λίγο πριν την παράδοση του Ναγκόρνο Κάραμπαχ

Politico: Μυστική συνάντηση ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας λίγο πριν την παράδοση του Ναγκόρνο Κάραμπαχ

Κορυφαίοι αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση συναντήθηκαν με Ρώσους ομόλογούς τους σε μια επείγουσα συνάντηση στην Τουρκία που δεν έγινε άμεσα ευρέως γνωστή, με σκοπό την επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Κάραμπαχ, λίγες μέρες πριν το Αζερμπαϊτζάν εξαπολύσει την επίθεσή του στον αρμένικο θύλακα, σύμφωνα με το Politico.

Πρώτη επαφή μετά την εισβολή

Το Politico επικαλείται διπλωματικές πηγές με γνώση των συζητήσεων που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση σηματοδοτεί την πρώτη, αν και ανεπιτυχή, διπλωματική επαφή της Δύσης με τη Μόσχα για ένα θέμα υψηλής σημασίας για την περιφερειακή ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απομάκρυνση από την οδό της διπλωματίας.

Οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να βρουν λύση στον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν, που διήρκεσε εννιά μήνες και έκοβε τη σύνδεση του Ναγκόρνο Κάραμπαχ με την Αρμενία. Πιο συγκεκριμένα, το επίδικο της συνάντησης, σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, ήταν να «κάνουν τα φορτηγά να κουνηθούν» ώστε να εξασφαλιστεί η προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και καύσιμα, στους περίπου 100.000 κατοίκους του πρώην αυτόνομου θύλακα.

Αναγνώριση επιρροής

Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τον Λούις Μπόνο, ανώτερο σύμβουλο της Ουάσιγκτον για τις διαπραγματεύσεις στον Καύκασο, ενώ η ΕΕ απέστειλε τον Τόιβο Κλάαρ, εκπρόσωπό της για την περιοχή. Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, έστειλε τον Ιγκόρ Χοβάεφ, ο οποίος υπηρετεί ως ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν για τις σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Τέτοιες διπλωματικές αλληλεπιδράσεις υψηλού επιπέδου είναι σπάνιες. Τον Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στην Ινδία, αλλά η Μόσχα επέμεινε ότι η συνάντηση έγινε «εν κινήσει» και δεν έγιναν διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, οι δυτικοί διπλωμάτες αυτή τη φορά αναγνώρισαν την επιρροή που μπορεί να έχει η Ρωσία στην περιοχή και την συμπεριέλαβαν στις συζητήσεις.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter