Politico: «Ομερτά» στην Ευρωβουλή για τα εμβόλια της Pfizer και την φον ντερ Λάιεν

Politico: «Ομερτά» στην Ευρωβουλή για τα εμβόλια της Pfizer και την φον ντερ Λάιεν

Την «ασπίδα» προστασίας που ύψωσαν οι αρχηγοί των μεγαλύτερων ευρωομάδων της Ευρωβουλής στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την περίφημη σύμβαση-μαμούθ για τα εμβόλια κορονοϊού της Pfizer αποκαλύπτει το Politico σε δημοσίευμά του.

Έτσι, όπως αποκαλύπτει το Politico απέκλεισαν μια δημόσια κατ’ αντιπαράθεση εξέταση της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα αναφορικά με τον ρόλο της στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας εμβολίων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, με την Pfizer.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ανώτατοι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέκλεισαν μια δημόσια κατ’ αντιπαράθεση εξέταση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον ρόλο της στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας εμβολίων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, με την Pfizer.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, στην ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου για τον Covid-19 πρότειναν να καλέσουν τη φον ντερ Λάιεν να απαντήσει σε ερωτήσεις για τη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπογράφηκε την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας. Στο στόχαστρο μπήκαν ειδικότερα τα sms που αντάλλαξε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.

 

Ωστόσο, σε μια συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων (CoP) κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη, η οποία περιλάμβανε τους επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, οι ηγέτες είπαν όχι στο αίτημα να γίνει δημόσια η συνεδρίαση. Αντίθετα, αποφάσισαν να ζητήσουν από τη φον ντερ Λάιεν να απαντήσει σε ερωτήσεις ιδιωτικά κάποια στιγμή στο μέλλον, αποδυναμώνοντας εντελώς την κλήση στην πρόεδρο της Κομισιόν να δώσει εξηγήσεις.

«Συμφωνήθηκε ότι το CoP θα μπορέσει να θέσει… τις ανησυχίες της επιτροπής Covid-19 του Κοινοβουλίου] στην επόμενη τακτική συνάντησή του με την πρόεδρο της Επιτροπής», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει τις εμπιστευτικές συζητήσεις που έγιναν.

Σύμφωνα με το Politico, πρόκειται για ανατροπή, δεδομένου ότι η διαμάχη γύρω από τις διαπραγματεύσεις της φον ντερ Λάιεν με την Pfizer επικεντρώθηκε ακριβώς στην έλλειψη διαφάνειας. Τώρα, όποιες συζητήσεις γίνουν, τελικά θα γίνουν μπροστά σε υψηλόβαθμους ευρωβουλευτές και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην αίθουσα, Ζίγκφριντ Μουρεσάν, απέρριψε την πρόταση ότι η ομάδα προστατεύει τη φον ντερ Λάιεν – που επίσης συνδέεται με το ΕΛΚ – ως «συμπέρασμα προς αναζήτηση επιχειρήματος».

«Η ευρεία συναίνεση ήταν ότι βρισκόμαστε σε διάλογο μαζί της [και] θα πρέπει να συνεχιστεί με τις μορφές που έχουν λειτουργήσει μέχρι τώρα και που έχουμε δημιουργήσει», είπε στο Politico.

Η απόφαση αποτελεί ήττα για την ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Covid-19, με επικεφαλής τη βελγίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Κάθλιν βαν Μπρεμπτ, η οποία είχε πιέσει την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα για την κλήση της φον ντερ Λάιεν.

Αλλά η ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών (S&D) της ίδιας της φαν Μπρεμπτ υποστήριξε να διεξάγονται οι συζητήσεις μόνο κεκλεισμένων των θυρών στο CoP, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο που μίλησε στο Politico. Η Renew Europe, η τρίτη μεγαλύτερη ευρωομάδα στην Eυρωβουλή, συμφώνησε στο να δοθούν εξηγήσεις κεκλεισμένων των θυρών.

Δύο άλλες ευρωομάδες – η δεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητας και Ελευθερίας- πίεσαν τη φον ντερ Λάιεν ζητώντας είτε να μιλήσει στην ολομέλεια είτε να μιλήσει μπροστά στο ειδικό πάνελ για τον COVID.

Στο ίδιο μήκος κύματος ένας εκπρόσωπος της ομάδας της Αριστεράς είπε: «Είναι καλό που έρχεται να μιλήσει για αυτό, αλλά πιστεύουμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει επίσης να έχει μια δημόσια ακρόαση, όχι μόνο η Διάσκεψη των Προέδρων».

«Η φον ντερ Λάιεν διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ. Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να λογοδοτήσουμε. Μια μυστική συνάντηση στην παρασκηνιακή πόρτα μόνο με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων δεν είναι λογοδοσία», είπε χαρακτηριστικά.

Tέλος, η αντιπρόεδρος της επιτροπής Covid-19, Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μισέλ Ριβασί της Ομάδας των Πρασίνων, δήλωσε ότι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούσαν «να το κρατήσουν εντός».

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρωβουλή καλεί την φον ντερ Λάιεν να δώσει εξηγήσεις για συμβάσεις εμβολίων με την Pfizer

Politico: Οι New York Times μηνύουν την Κομισιόν για τα SMS της φον ντερ Λάιεν σε Μπουρλά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter