Politico: Τι σημαίνει η εκκένωση της Ανατολικής Ουκρανίας έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου

Politico: Τι σημαίνει η εκκένωση της Ανατολικής Ουκρανίας έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου
A pedestrian passes barricades, initially set out to prevent Russian troops from invading the city at the start of its invasion, in Kyiv, Ukraine, Tuesday, Aug. 23, 2022. Kyiv authorities have banned mass gatherings in the capital through Thursday for fear of Russian missile attacks. Independence Day, like the six-month mark in the war, falls on Wednesday. (AP Photo/David Goldman)

Ως αλλαγή πλεύσης εκ μέρους του Κιέβου, εκτιμά το Politico την απόφαση της κυβέρνησης Ζελένσκι για εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης του ανατολικού μετώπου έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, εκτιμώντας παράλληλα πως η υποχώρηση δεν αποκλείεται να συνδέεται με συνθηκολόγηση για τη λήξη του πολέμου με διχοτόμηση της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Politico, η κυβέρνηση Ζελένσκι συνειδητοποιώντας πόσο ανήμπορη είναι να παράσχει ασφάλεια ή βασικές υπηρεσίες για σχεδόν 750.000 ανθρώπους σε περιοχές όπου οι μάχες είναι πιο σφοδρές επιμένει τώρα ότι συνιστά προτεραιότητα η μετακίνησή τους. Χαρακτηριστική η δήλωση της αναπληρώτριας πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ, η οποία δήλωσε πως «πρόκειται για τη μεγαλύτερη κίνηση πληθυσμού στην ιστορία του ανεξάρτητου ουκρανικού έθνους».

Σύμφωνα με την ίδια, στους εκτοπισμένους θα δίδονται περίπου 50-80 ευρώ κατά την άφιξή τους στις ασφαλείς περιοχές και θα εγγράφονται ως εσωτερικά εκτοπισμένοι προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για τυχόν συνεχιζόμενες μηνιαίες πληρωμές. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όσοι αρνούνται να φύγουν θα πρέπει να υπογράψουν ένα έγγραφο που να λέει ότι κατανοούν τους κινδύνους και αναλαμβάνουν την ευθύνη για τους εαυτούς τους και τα εξαρτώμενα μέλη τους.

Η κίνηση εκτιμάται πως σηματοδοτεί μια πιο ρεαλιστική στροφή του επιτελείου Ζελένσκι ως προς την έκβαση του πολέμου και θεωρείται πως ενδεχομένως να προετοιμάζει μελλοντικές διαπραγματεύσεις που θα επιφυλάσσουν ένα ειδικό καθεστώς στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, διχοτομώντας ουσιαστικά την Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Politico, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο αρχηγός του επιτελείου του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση στο Κίεβο είπε πως τα παιδιά χρειάζονται προστασία σε πολλά μέρη της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κιεβο. «Πραγματικά δεν καταλαβαίνουν τίποτα απ’ ό,τι γίνεται και οπωσδήποτε χρειάζονται προστασία… γιατί οι πατεράδες τους έχουν πάει στο μέτωπο και βρίσκονται πιθανόν μεταξύ των σχεδόν 9.000 ηρώων που σκοτώθηκαν», τόνισε.

«Δεν νομίζω ότι [η υποχρεωτική εκκένωση είναι μια πολύ καλή λύση», δήλωσε από πλευράς του ο Βολοντιμίρ Γιαβόρκι του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών, μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι [η υποχρεωτική εκκένωση είναι μια πολύ καλή λύση». Είχε εξάλλου προηγηθεί έκθεση νωρίτερα  τον Αύγουστο της Διεθνούς Αμνηστίας που διευκρίνιζε μεταξύ άλλων ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν φρόντιζε για την παροχή βασικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του πολέμου και την απομάκρυνση των πολιτών από τις αστικές περιοχές και τις κατοικίες που βρίσκονταν εντός εμπόλεμης ζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 12 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου, οι περισσότεροι από αυτούς εντός της χώρας.

Το δημοσίευμα του Politico έρχεται στο φόντο άρθρου του πρώην συμβούλου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Κορτές, στο κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό Newsweek, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει ευθέως τον –μεταξύ άλλων αγαπημένο πολιτικό φίλο του Κυριάκου Μητσοτάκη– Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «διεφθαρμένο δικτάτορα», σηματοδοτώντας το εντεινόμενο ρεύμα αμφισβήτησης κατά του Ουκρανού προέδρου, τόσο από αναλυτές όσο και από πολιτικούς παράγοντες στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Άρθρο – ράπισμα κατά Ζελένσκι από το Newsweek – «Διεφθαρμένος και αυταρχικός, κυβερνά όπως ο Πούτιν»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter