Πολωνία: Δικηγόρος και εισαγγελέας παρακολουθούνταν μέσω Pegasus

Πολωνία: Δικηγόρος και εισαγγελέας παρακολουθούνταν μέσω Pegasus

Ρεπορτάζ του AP και έρευνα του καναδικού Citizen’s Lab αποκαλύπτει ότι ένας αντιπολιτευόμενος δικηγόρος και μία εισαγγελέας που ερευνούσε υποθέσεις υπέρβασης της κυβερνητικής εξουσίας παρακολουθούνταν πιθανότατα από την πολωνική κυβέρνηση μέσω του λογισμικού κυβερνοκατασκοπείας Pegasus της ισραηλινής NSO.

Το Citizen Lab δεν μπορούσε να εξηγήσει ποιος διέταξε τις «επιθέσεις» εναντίον των δύο θεμάτων ενώ η NSO δεν αποκαλύπτει τους πελάτες της και το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως είναι κυβερνητικές υπηρεσίες.

Εντούτοις, τα θύματα πιστεύουν πως η πολωνική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την υπόθεση.

Εκπρόσωπος του πολωνικού κράτους για θέματα ασφαλείας, Στάνισλαβ Ζαρίν, σε ερώτηση που του απευθύνθηκε δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει ότι η κυβέρνηση διέταξε την κατασκοπεία ή εάν είναι πελάτης της NSO.

Οι παγκόσμιες διαστάσεις της υπόθεσης Pegasus

Ο δικηγόρος Ρόμαν Γκίερτιχ και η εισαγγελέας Εύα Βρζόσεκ προστίθενται στη λίστα θυμάτων του Pegasus που πλέον έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.

Τα θύματα καταγράφονται σε Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Βρετανία, Παλαιστίνη, Ουγκάντα, Ουγγαρία κλπ. και προέρχονται από τις τάξεις των δημοσιογράφων, των ακτιβιστών, των αντιφρονούντων ενώ έως και αρχηγοί κρατών βρίσκονται στη λίστα.

Το συγκεκριμένο λογισμικό μετατρέπει το κινητό τηλέφωνο του θύματος σε μικρόφωνο για τρίτους και η «εισβολή» πραγματοποιείται από το Pegasus εκμεταλλευόμενο κενά ασφαλείας στο λογισμικό της Apple και του Android.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter