Πολωνία: Η επερχόμενη κυβέρνηση δεν θα πειράξει τα κονδύλια για την Άμυνα… με το βλέμμα στην Ουκρανία

Πολωνία: Η επερχόμενη κυβέρνηση δεν θα πειράξει τα κονδύλια για την Άμυνα… με το βλέμμα στην Ουκρανία

Σε καθησυχαστικές δηλώσεις προέβη εξέχον στέλεχος του υπό διαμόρφωση κυβερνητικού σχηματισμού σχετικά με την Άμυνα και τα χρήματα που θα διοχετεύονται από εδώ και στο εξής. Ο πρώην και πιθανότατα επόμενος υπουργός Άμυνας, Τόμας Σιμόνιακ, δήλωσε στο Politico ότι τα υπάρχοντα αμυντικά συμβόλαια και οι δαπάνες για την Άμυνα δεν θα πειραχτούν. Σε μια περίοδο που η στήριξη για την Ουκρανία αμφισβητείται, οι δηλώσεις του πολωνού πολιτικού έρχονται για να επουλώσουν κάποια από τα τραύματα της εικόνας ενότητας της Δύσης απέναντι στη Ρωσία.

Νέα κυβέρνηση, ίδια πολιτική

Ο Σιμόνιακ είναι μέλος της Πολιτικής Συμμαχίας, του σχηματισμού του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δεν έχει εκφραστεί ακόμα σχετικά με τα θέματα Άμυνας. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τη συνεννόηση τριών κομμάτων, αναμένεται να ανατρέψει την ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση του κόμματος του Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), ευθυγραμμίζοντας την Πολωνία σε θέματα κράτους δικαίου με τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, η ανησυχία που προκάλεσε στη Δύση η προηγούμενη κυβέρνηση σε σχέση με την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία μάλλον καταλαγιάζει.

Η κυβέρνηση του PiS αύξησε το μέγεθος του στρατού και έκανε την εθνική ασφάλεια μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές της, μια προσπάθεια που οφείλεται στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Το σχέδιό της προέβλεπε αύξηση του στρατού σε 300.000 άτομα – από 186.000 τώρα – και τον εξοπλισμό τους με νέα άρματα μάχης, πυραύλους, συστήματα αεράμυνας και αεροσκάφη, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. Επίσης, αύξησε τις αμυντικές δαπάνες στο 3,9% του ΑΕΠ φέτος, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των μελών του ΝΑΤΟ, μπροστά από τις παραδοσιακά κορυφαίες σε δαπάνες ΗΠΑ και Ελλάδα, με 3,49% τοις εκατό και 3%, αντίστοιχα.

Δεν αλλάζει η στράτευση

Η Πολωνία είναι πλέον βασικό μέλος της συμμαχίας υπέρ της Ουκρανίας, διοχετεύοντας δισεκατομμύρια ευρώ σε όπλα και πυρομαχικά από δυτικούς συμμάχους στο Κίεβο, καθώς και στέλνοντας στην Ουκρανία μεγάλο μέρος των όπλων που είχαν ξεμείνει από τη σοβιετική εποχή, συμπεριλαμβανομένων τανκ και μαχητικών αεροσκαφών.

Οι εκλογές δεν άλλαξαν τη γεωπολιτική θέση της Πολωνίας. Η Βαρσοβία θα εξακολουθεί να είναι στενός στρατιωτικός σύμμαχος της Ουκρανίας, βασικό μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και περιφερειακός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται ότι θα συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του στρατού της Πολωνίας και θα καλύψει τα κενά που προκαλούνται από την αποστολή μεγάλων ποσοτήτων εξοπλισμού και πυρομαχικών στο Κίεβο.

Αναθεώρηση ορισμένων συμφωνιών

Η επερχόμενη κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανατρέψει τα πάντα, αν και ο Σιμόνιακ είπε ότι η νέα κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν οι προκάτοχοί της.

Αυτό που επίσης δεν είναι ξεκάθαρο είναι τι θα συμβεί με τα στρατιωτικά σχέδια που δεν είχαν ακόμη οριστικοποιηθεί σε δεσμευτικές συμβάσεις. Για παράδειγμα, η Βαρσοβία υπέγραψε συμφωνία 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την κορεατική Hyundai Rotem για 180 άρματα μάχης K2, αλλά έχει ανακοινώσει την πρόθεση για απόκτηση ενός στόλου περίπου χιλίων αρμάτων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter