Πόσα πυρηνικά όπλα διαθέτει η Ρωσία;

Πόσα πυρηνικά όπλα διαθέτει η Ρωσία;
Το ρωσικό ναυτικό κατά τη διάρκεια τελετής για την κατασκευή του πυρηνικού υποβρυχίου «Αλεξάντερ ΙΙΙ», παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν (Δεκέμβριος 2023 - Associated Press)

Με τις νέες απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων, σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, άνοιξε και πάλι η συζήτηση σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας.

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο και άλλα μέλη της ελίτ της χώρας, ο Πούτιν επανέλαβε την κατηγορία του πως η Δύση είναι αποφασισμένη να αποδυναμώσει τη Ρωσία και υπαινίχθηκε πως οι ηγέτες της Δύσης δεν καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η ανάμειξή τους στις «εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του».

Όλοι οι αριθμοί που υπάρχουν διαθέσιμοι για πυρηνικά όπλα βασίζονται σε εκτιμήσεις. Η Ρωσία, η οποία τα κληρονόμησε από τη Σοβιετική Ένωση, διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.

Ο Πούτιν ελέγχει περίπου 5.889 τέτοιες κεφαλές με δεδομένα έως το 2023, σε σύγκριση με 5.244 που ελέγχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS). Τέτοιοι αριθμοί σημαίνουν ότι τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να καταστρέψουν τον κόσμο… πολλές φορές.

Σχεδόν 1.500 από αυτές τις πυρηνικές κεφαλές είναι αποσυρμένες (αλλά πιθανότατα ακόμη άθικτες), 2.889 είναι σε εφεδρεία και περίπου 1.588 αποτελούν αναπτυγμένες στρατηγικές κεφαλές. Περίπου 812 είναι τοποθετημένες σε βαλλιστικούς πυραύλους χερσαίας βάσης, 576 σε βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και 200 σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών, σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, που μερικές φορές ονομάζονται μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα, προορίζονται για το πεδίο της μάχης και χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουν μεγάλες σε όγκο συμβατικές δυνάμεις, όπως οι μεγάλοι σχηματισμοί πεζικού και τεθωρακισμένα. Είναι πολύ μικρότερα σε ισχύ και σε βεληνεκές από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, όπως για παράδειγμα οι κεφαλές που μεταφέρονται με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Έχουν σχεδιαστεί από τη Ρωσία για περιορισμένη γεωγραφικά χρήση στην Ευρώπη και την Ασία, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα στρατηγικά όπλα, που αναπτύχθηκαν ως αντίβαρο στην απειλή των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα τρομακτικό είναι ωστόσο το γεγονός, πως οι σύγχρονες τακτικές κεφαλές μπορούν να απελευθερώσουν πολύ περισσότερη ενέργεια από τις ατομικές βόμβες που ερρίφθησαν από τις ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι το 1945.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες ότι η Ρωσία δοκίμασε επιτυχώς έναν ισχυρό νέο στρατηγικό πύραυλο κρουζ, τον πυρηνοκίνητο Burevestnik, ικανό να φέρει πυρηνικές κεφαλές, προσθέτοντας ότι έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες της στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Sarmat, που μπορούν να μεταφέρουν περίπου 10 τόνους ωφέλιμου φορτίου, είτε για έως και 10 βαριές είτε για 15 ελαφριές κεφαλές MIRV. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει δηλώσει ότι αυτό αποτελεί την απάντηση της Ρωσίας στο σύστημα Prompt Global Strike των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν, έπεισαν τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους να μην εξοπλίσουν το Κίεβο πιο αποφασιστικά από νωρίς στη σύγκρουση, όταν τα προηγμένα όπλα του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να είχαν γυρίσει το «παιχνίδι» προς όφελος της Ουκρανίας.

FT: Ρωσικά απόρρητα αρχεία αποκαλύπτουν κριτήρια για χρήση πυρηνικών

Την ίδια ώρα, τα κριτήρια για μια πυρηνική επίθεση αποκαλύπτουν αρχεία του ρωσικού στρατού που διέρρευσαν στους Financial Times, στα οποία περιγράφεται το δόγμα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων, αλλά και σενάρια εκπαίδευσης για μία υποθετική εισβολή από την Κίνα.

Οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν έκαναν πρόβες χρησιμοποιώντας τακτικά πυρηνικά όπλα σε πρώιμο στάδιο σύγκρουσης με μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη, σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα.

Πρόκειται για 29 μυστικά ρωσικά στρατιωτικά αρχεία που συντάχθηκαν μεταξύ 2008 και 2014, συμπεριλαμβανομένων σεναρίων για πολεμικά παιχνίδια και παρουσιάσεις σε αξιωματικούς του ναυτικού, που συζητούν τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Τα κριτήρια για μια πιθανή πυρηνική απάντηση κυμαίνονται από μια εχθρική εισβολή στο ρωσικό έδαφος, έως πιο συγκεκριμένες δράσεις, όπως η καταστροφή του 20% των υποβρυχίων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας.

Η Υπερδνειστερία ζητά την «προστασία» της Ρωσίας

Εν τω μεταξύ, οι δηλώσεις Πούτιν για «ρωσική απάντηση» σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στο έδαφος της Ουκρανίας, έρχονται σε μια χρονική συγκυρία που η Ρωσία κερδίζει κομβικής σημασίας εδάφη στην Ουκρανία, ενώ η Δύση φοβάται πιθανή αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Υπερδνειστερία, τη ρωσόφωνη αυτονομιστική επαρχία στα δυτικά της Μολδαβίας, που συνορεύει με τα ουκρανικά εδάφη.

Αξιωματούχοι φιλορώσοι στην περιοχή ζήτησαν μάλιστα «μέτρα προστασίας» από τη Ρωσία, κάνοντας λόγο για «πίεση» από το Κισινάου, μια εξέλιξη που έρχεται σε ένα πλαίσιο εντάσεων που έχουν επιδεινωθεί από τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία.

Σημειώνεται, ότι η Υπερδνειστερία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «ρωσικό παραθαλάσσιο διάδρομο», τον οποίο η Ρωσία φέρεται ότι επιδιώκει να δημιουργήσει στο τέλος του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει αποκλείσει πλήρως την Ουκρανία από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Διαβάστε επίσης: «Βόμβα» από Πούτιν: Θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο η αποστολή στρατού στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ

Ρωσία: Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να προκαλέσει η αποστολή ξένων στρατιωτών στην Ουκρανία

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι θεωρεί αδιανόητο ότι ο Τραμπ στηρίζει τον Πούτιν

Ναβάλνι: Δολοφονήθηκε λίγο πριν γίνει ανταλλαγή κρατουμένων – Τι αποκαλύπτει συνεργάτης του

Τουρκία: Με γρήγορες διαδικασίες η αγορά των 40 αμερικανικών F-16

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter