Προανακριτική: Ξεκίνησε η κατάθεση «Σαράφη»

Προανακριτική: Ξεκίνησε η κατάθεση «Σαράφη»

Το μεσημέρι της Δευτέρας ξεκίνησε η εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη» στη ΓΑΔΑ από αντιπροσωπεία της Προανακριτικής.

Η κατάθεση θα διεξαχθεί σε καθεστώς πλήρους προστασίας της ανωνυμίας του μάρτυρα, μετά το «φρένο» που έβαλε -και- ο Άρειος Πάγος στις επιδιώξεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγή της πλειοψηφίας στην Επιτροπή δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι και η κατάθεση της «Κελέση» θα διεξαχθεί σήμερα.

Δείτε επίσης: Πηγές Προανακριτικής: «Δεν αποκλείεται η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων»

Στο 14ο όροφο της ΓΑΔΑ θα ανέβει η αντιπροσωπεία της Επιτροπής, καθώς εκεί βρίσκεται ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος με τα απαιτούμενα τεχνικά μέσα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο προστατευόμενος μάρτυρας θα βρίσκεται σε άλλη αίθουσα στον 8ο όροφο. Η κατάθεση του μάρτυρα μεταδίδεται απευθείας στους βουλευτές μόνο μέσω ήχου με αλλοιωμένη φωνή.

Δείτε επίσης: Εκτός Προανακριτικής το ΚΚΕ έως ότου αρθεί η ανωνυμία των προστατευόμενων μαρτύρων

Με δεδομένο ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν εξεταστεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον περασμένο Δεκέμβριο και ξεκαθάρισαν πως ό,τι κατέθεσαν στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς το κατέθεσαν αυτοβούλως και χωρίς πιέσεις ή παρεμβάσεις από κανέναν, ο «Σαράφης» αναμένεται να επαναλάβει όλα όσα έχει καταθέσει εναντίον των πολιτικών προσώπων που συμπεριελήφθησαν στη δικογραφία Novartis. Με ενδιαφέρον αναμένεται η προβολή της κατάθεσής τους από τα Μέσα που διατράνωναν την άρση της ανωνυμίας των μαρτύρων, τώρα που η απόπειρα «αφαίρεσης της κουκούλας» έπεσε στο κενό.

Η έκτακτη συνεδρίαση

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μεταβεί κλιμάκιο στη ΓΑΔΑ για να εξετάσει τον προστατευόμενο μάρτυρα αντί για όλα τα μέλη της, όπως αιτήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση. Χαρακτηριστική είναι η φερόμενη στιχομυθία μεταξύ του Γιάννη Ραγκούση και του Γιάννη Μπούγα. «Δεν θέλουμε να εξεταστούν οι μάρτυρες με συνοπτικές διαδικασίες» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο της Προανακριτικής να τον κατηγορεί ότι φέρνει προσκόμματα. «Φέρνουμε προσκόμματα όταν ζητάμε να δοθεί ο χρόνος που δόθηκε σε όλους όσοι εξετάστηκαν;» διερωτήθηκε ο Γ. Ραγκούσης.

Επίσης, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον αρμόδιο αστυνομικό που θα βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον «Σαράφη» να ελέγχει τον μάρτυρα προκειμένου ο τελευταίος να μην μπορεί να έχει κάποιου είδους επικοινωνία μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Κατά τις πληροφορίες, κατατέθηκε αίτημα να μην έχει ο μάρτυρας μαζί του τα απαιτούμενα έγγραφα. Ωστόσο, απερρίφθη μετά τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Πώς γίνεται να μην έχουν μαζί τους τα στοιχεία; Ως προς τα κινητά ναι, αλλά πρέπει και τα μέλη της Επιτροπής που είναι σε ανοιχτή γραμμή για διαρροές να αφήσουν έξω τα κινητά τους» φέρεται να τόνισε ο Σπ. Λάππας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έχοντας νωρίτερα σχολιάσει ότι η Επιτροπή έγινε «ρεντίκολο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» λόγω της πρόθεσης της πλειοψηφίας και του ΚΙΝΑΛ να άρουν το καθεστώς προστασίας των «Σαράφη» και «Κελέση».

Να προστεθεί ότι η Επιτροπή θα επαναδιατυπώσει το αίτημα προς στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς Διαφθοράς για αποστολή όλων των εγγράφων που αφορούν στην υπόθεση με έμφαση στα έγγραφα που αντηλλάγησαν με το FBI.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter